Podziel się wrażeniami!
Jak to możliwe że w tak drogim tv zapomniano o dodaniu możliwości transportu dźwięku 5.1 Dolby Digital jak i DTS przez HDMI lub wyjście optyczne?? Wg dokumentacji technicznej tv obsługuje tylko dźwiek 2.0, mój amplituner potwierdza. Poprostu żenada!!!
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Witam,
Więcej na ten temat w wątku:
Pozdrawiam
A więc rozwiązanie problemu w tym telewizorze wygląda tak, dokumentacja techniczna dostarczona z tym telewizorem mówi tylko o przesyłaniu dźwięku 2.0 Wsparcie sony odesłało mnie czytania dokumentacji technicznej która jest pewnie v1.00, którą przeczytałem i nic mi mądrego nie powiedziała prócz transportowania przez optical i hdmi dźwięku 2.0, poprostu wsparcie to katastrofa, tylko żeby się pozbyć człowieka!
Zwłasnych prób wyszło mi że telewizor KDL-47W805A nie transportuje przez HDMI jak i przez OPTICAL Out dźwięku DTS, jest on zamieniany na PCM lub DD 2.0 Dlaczego wiem że 2.0 (dla laików dwukanałowy dźwięk)? Ponieważ mogę wtedy włączyć Dolby Pro Logic, stąd wiem że mój wzmacniacz otrzymuje dźwięk dwukanałowy. No i nie otrzymuje DTS ponieważ nie zapala się logo DTS. Z dźwiękiem Dolby Digital (DD) 5.1 jest tak że w 90% przechodzi przez OPTICAL i HDMI a w 10% jest traktowany jak DTS czyli przechodzi 2.0. Dodam że źródło nie ma znaczenia u mnie, dysk sieciowy czy USB. Wszystko sprawdzałem na wzmacniaczu Pioneer VSX-516. Jak samemu sie nie sprawdzi to support ma cię gdzieś.
Twój nie jest jeszcze taki drogi :). Skoro ignorują znacznie droższe modele to pomyśl jak podchodzą do tańszych.
Witam,
Więcej na ten temat w wątku:
Pozdrawiam
Witam
To ja mam jakiś wyjątkowy egezmplarz tego modelu? Po HDMI podaje dźwięk 5.1 o czy informuje mnie moje ampli
Ale jedyne kanały jakie nadają dźwięk w 5.1 to canal + HD
pozdrawiam
Y.
A więc rozwiązanie problemu w tym telewizorze wygląda tak, dokumentacja techniczna dostarczona z tym telewizorem mówi tylko o przesyłaniu dźwięku 2.0 Wsparcie sony odesłało mnie czytania dokumentacji technicznej która jest pewnie v1.00, którą przeczytałem i nic mi mądrego nie powiedziała prócz transportowania przez optical i hdmi dźwięku 2.0, poprostu wsparcie to katastrofa, tylko żeby się pozbyć człowieka!
Zwłasnych prób wyszło mi że telewizor KDL-47W805A nie transportuje przez HDMI jak i przez OPTICAL Out dźwięku DTS, jest on zamieniany na PCM lub DD 2.0 Dlaczego wiem że 2.0 (dla laików dwukanałowy dźwięk)? Ponieważ mogę wtedy włączyć Dolby Pro Logic, stąd wiem że mój wzmacniacz otrzymuje dźwięk dwukanałowy. No i nie otrzymuje DTS ponieważ nie zapala się logo DTS. Z dźwiękiem Dolby Digital (DD) 5.1 jest tak że w 90% przechodzi przez OPTICAL i HDMI a w 10% jest traktowany jak DTS czyli przechodzi 2.0. Dodam że źródło nie ma znaczenia u mnie, dysk sieciowy czy USB. Wszystko sprawdzałem na wzmacniaczu Pioneer VSX-516. Jak samemu sie nie sprawdzi to support ma cię gdzieś.
Witam, a jak to jest w modelu 46w905 ?
W moim 55W955B to samo z dźwiękiem... LIPAAAAAAAAAAAAAAAA, Kable akurat zmieniałem optyk mam do 7.1 kino to samo i 5.1 idzie tylko przy materiale w DD obojętnie czy z dysku, tunera czy sat ale jak mam materiał z DTS co telewizor zgłasza i sam ładnie odtwarza to do kina idzie już lipa taka że aż mnie nosi.... Że nic z tym nie robią ale co tam kasa wzięta i można spadać jak przy zrywaniu Wi-Fi przy nowych Vaio i to też w modelach za 5k...
Czy może ktoś wie jaki tryb Bluetootha mają telewizory z 2014 bo ni jak nie wykrywa mi słuchawek bluetooth a już Vaio czy xperia S wykrywa je bez problemu... Stare są i kupił bym nowe ale się boję że znowu będzie lipa... przy podłaczeniu do TV.
Witam serdecznie
Kilkanaście dni temu nabyłem KDL-55W809A.
Nie przypuszczałem że SONY zrobiło z dźwiękiem po "optyku" taką gafę.
Jak to możliwe że nie zostawili tego wyjąścia "bez zmian"
Ten sam materiał odtwarzany na BD Samsunga przechodzi do kina jako dźwięk 5.1 (bo taki jest), a odtwarzany w TV dociera do niego jako 2.0. Przecież to jest kpina z konsumenta.
Jaki sens ma stosowanie modułu CAM - który myślałem wykorzystać, jak dźwięk na jaki mogę liczyć to tylko 2.0 ?
Wychodzi na to że trzeba zaopatrzyć się w osobny dekoder i podłączyć go do kina, "olewając" TV.
Czy wypowie się tutaj ktoś z SONY i odpowie na pytanie czy zamierzają coś z tym zrobić???
Ja filmy oglądam poprzez odtwarzacz Blue Ray i stamtąd wysyłam dźwięk do wzmacniacza.
u mnie by uzyskać 5.1 na wzmacniaczu podpiętym kablem optycznym do TVwystarczy zmienić w ustawienich TV w opcji Dziwięk-> na głosniki zewnętrzne. Wtedy zostaja wyłaczone głosniki w TV a dzwiek 5.1 idzie do wzmacniacza. Gdy tego nie zrobie to mam 2.0 w TV i na wzmacniaczu.