Podziel się wrażeniami!
Witam,
mam od kilku dni model KDL40EX720 i mam w nim problem z jasnością, a właściwie to podświetleniem ekranu. Pomimo ustawienia w opcjach obrazu podświetlenia na maksimum, obraz jest dość ciemny. Problem dotyczy zarówno obrazu ze złącza AV1 z telewizji na kartę, jak również po podłączeniu VAIO przez HDMI.
Nie wiem, czy te TV mają po prostu ciemny obraz, czy z moim modelem coś jest nie tak? Jasność ekranu jest kwestią subiektywną, ale moim zdaniem obraz jest znacznie ciemniejszy niż w poprzednim tradycyjnym TV z kineskopem.
Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem lub ma jakąś sugestię rozwiązania?
Będę wdzięczny za pomoc!
Pozdrawiam,
insp1red
Możliwe że jakieś inne ustawienia kolidują z jasnością. Spróbuj przywrócić ustawienia fabryczne, może to coś zmieni.
ustawienia są praktycznie fabryczne, jedyne co zmieniałem to jasność obrazu i podświetlenie... ktoś miał podobny problem?
Witaj,
jasność ekranu jest subiektywną oceną. W moim przypadku mam trochę więcej niż połowa skali i takie ustawienia mi w zupełności wystarczają. Poniżej link z ustawieniami, jakie dla mnie są odpowiednie:
https://www.forum.sony.pl/viewtopic.php?f=215&t=10184
Co do porównania telewizora kineskopowego (CRT) z telewizorem LED. Technologia jest całkowicie inna. Telewizory LED mają inny typ podświetlenia i powinny "świecić" mniej, niż CRT, jednak ta technologia pozwala na komfortowe oglądanie.
Nie wiem jak jest dokładnie w Twoim przypadku. Być może jest jakaś usterka. Proponuję porównać z innym modelem w sklepie. Jeśli faktycznie jest różnica, polecam wezwać serwis.
spytam więc tak - czy jeśli po podłączeniu TV do notebooka VAIO (seria Y), jeśli widać wyraźną różnicę w jasności obrazu - czy jest to potwierdzenie tego, że coś jest nie tak, czy matryca laptopa powinna być znacznie jaśniejsza?
i pytanie dodatkowe, czy jeśli serwis stwierdzi, że nie mam racji i wszystko jest ok, będę obciążony kosztami przyjazdu, jak to działa?
powiem tylko, że nie jestem typem osoby, która szuka dziury w całym i serio wydaje mi się, że coś z tą jasnością jest nie tak.. a było to bardzo widać choćby dzisiaj podczas Tour de Ski - śnieg po którym biegła Kowalczyk nie był tak biały jak być powinien
będę wdzięczny za odpowiedź!
Nie odpowiem Ci na pytanie dotyczące różnicy w podświetleniu pomiędzy laptopem a telewizorem. Jest zbyt wiele opcji w oprogramowaniu, abym nie wprowadził Cię w błąd. W moim przypadku (posiadam laptopa Asus seria N50V), podświetlenie w nim mam ustawione na min. Jeśli podświetlę ekran na max - nie idzie korzystać z niego - nawet w dzień. Ale jest to również kwestia ustawień oprogramowania karty i korekcji kolorów. Według mojej oceny, telewizor nie "świeci" tak intensywnie jak laptop. Ale również posiada on inną charakterystykę obrazu, ale obraz nie razi po oczach - jak w przypadku laptopa.
Czy sprawdzałeś te ustawienia z linku który Ci podałem?
Co do przyjazdu serwisu. Nie spotkałem się z przypadkiem, gdzie serwis w okresie gwarancyjnym obciąża kosztami. Proces naprawy jest następujący: rejestrujesz naprawę na stronie, opisujesz możliwą usterkę (jak najdokładniej), serwis kontaktuje się z Tobą ustalając szczegóły spotkania, jak i możliwej naprawy. W opisie możesz zaznaczyć swoje wątpliwości, wtedy to będzie jasne. Jeśli masz jakieś zastrzeżenia co do poprawnego działania telewizora - zgłoś to. Przez forum nikt nie jest w stanie tego ocenić..
Link do rejestracji naprawy: http://www.sony.pl/support/pl/repair
PS
I gratulacje dla Justynki
Witam, jesli sprawa jest aktualna to u mnie jasnosc poprawila sie po wylaczeniu czujnika swiatla w ustawieniach ECO. Tu moje pytanie czy lepiej jest miec wlaczona ta funkcje czy tez nie? Jak dla mnie te wszystkie podane parametry obrazu przy wlaczonym czujniku sa za ciemne, a przy wylaczonym juz ok. Pokoj raczej nie jest sloneczny tym bardziej o tej porze i bez sniegu, a ustawienia sa na dzien. Ustawienia na wieczor pewnie sa jeszcze ciemniejsze? Roznice w jasnosci widac tez przy ustawieniach oszczednosci energii. Chcialbym dodac, ze narazie odbieram CP przez tuner SD i przez euro moze bedzie inaczej gdy zamienie na tuner HD i HDMI moze tym razem z n-ki? Telewizor, ktory mam to EX720. To moj pierwszy post i od niedawna posiadam ten telewizor takze przepraszam jak cos pokrecilem. Pozdrawiam
Zmiana tunera na HD i kabla na HDMI na pewno będzie na tyle wyraźna, że sam ją zauważysz. Co do jasności to masz słuszność, że funkcje ECO (w tym również czujnik) mogą ją obniżać w niektórych przypadkach. Zazwyczaj lepiej mieć te funkcje włączone jeśli jednak powodują one u Ciebie gorsze wrażenia z oglądania TV to nie na sensu się z nimi męczyć