Podziel się wrażeniami!
Witam, na wstępie chciałbym się przywitać ponieważ to mój pierwszy post na tym forum.
Planuję zakup telewizora dla rodziców, wiem ze to ma być 40-42 calowy telewizor, w granicach 3-4 tyś. Chciałbym aby miał odtwarzanie zdjęć z USB, i tuner z mpg4. Reszta jest tematem otwartym. Czy możecie coś polecić?
Początkowo zastanawiałem się nad Sony KDL-40S5600 euro RTV ma akurat promocję i mogę go kupić za 2 990 zł.
Ale pomyślałem że popytam może jest coś innego godnego polecenia. Pozdrawiam i czekam na opinie.
Adam
Do 4 tys to polecam kupić przez Internet 40W5500, ceny już od 3500zł a klasa telewizora dużo, dużo lepsza niż seria S. Z tego telewizora na 100% będziesz zadowolony. Pomijając jakość obrazu, dodatkowo ma odtwarzanie zdjęć, filmów i mp3 przez USB. Do tego możesz podłączyć kamerkę, aparat i bezpośrednio z niego odtwarzać. Kolejna opcja to możliwości DLNA. Podłączasz siecią do komputera i oglądasz filmy, słuchasz muzyki, oglądasz zdjęcia zapisane na kompie z poziomu telewizora (inna osoba może robić coś innego na kompie).
Tu masz opis tego LCD kliknij
Tu masz wątek o testach w W5500 Kliknij
Zajrzyj też do działu serii W, tam będziesz miał sporo informacji o tym modelu.
Jeszcze jedna rzecz, podaj odległość z jakiej będziecie oglądali, z jakiego źródła macie sygnał (analog, cyfrowy, satelita, HD...), co planujecie do tego LCD (jakiś BR, DVD)...
Jak na razie jest satelita ale bez HD, może później podmianka, ale z czasem. Z pewnością odtwarzanie filmów z DVD, niedawno zakupiłem HDR-TG3E, więc z wakacji będę im filmy w HD pokazywał. Wszystko w swoim czasie, na razie TV, z czasem chciałbym rozbudować zestaw. Oczywiście liczę też na szybkie uruchomienie cyfrowej telewizji w Polsce w okolicach Gdańska.
A, co do pomieszczenia to dość duży pokój, jakieś 25-30m2.
Do 4 tys to z W5500 na 100% będziesz zadowolony. Ja mam W4500, czyli starszego brata. Obraz żyleta, ale nie jest tak multimedialny jak W5500, dlatego coraz poważniej myślę o zmianie. Zależy jak wyjdzie z pieniążkami, ale moje minimum to W5500 (jak się przesiadać, to tylko na lepszy), choruje na X5500 (chociaż jeszcze nie wyszedł), a może w zasięgu mojego portfela będzie Z5500.
qqryq napisał(a):
A, co do pomieszczenia to dość duży pokój, jakieś 25-30m2.
Rodzice meblują się dopiero, więc odległość da się dostosować. Ale z tej tabelki wynika że najlepiej oglądać 40 cali z odległości 160 cm? To by im chyba głowy poukręcało. Myślę zwiększą dystans, zresztą oglądali i zatwierdzili format 40 cali jako optymalny, ja zdecydowałem że to będzie SONY, bo coraz więcej sprzętu w domu z tej marki się pojawiło, kwestia tylko modelu.
Jeśli chodzi o wielkość, jak wspomniałem, to jest optymalna wielkość do obrazu HD. Obraz HD charakteryzuje się dużą ilością szczegółów, jeśli będziesz siedział dalej to "esencji" HD nie dostrzeżesz. Do sygnału SD oczywiście zalecana jest większa odległość, ale nie znacznie. Ja jak przesiadłem się z 32" na 40" Full HD na początku myślałem, ze ekran jest zbyt duży. Po ok tygodniu, dwóch wielkość wydawała się idealna. Po kolejnym tygodniu już za mały. Teraz jak będę zmieniał to na min 46". Z drugiej strony, jeśli to jest pierwszy tak duży ekran, narazie nie macie sygnału HD, to można wziąć mniejszy. Tylko z góry uprzedzam, że jak wejdziesz na forum po 2-3 tygodniach od zakupu, będziesz innego zdania. Oczywiście, da się z tym żyć, ale czegoś wtedy brakuje.....
Co do modelu, zastanów się nad W5500. Ma wszystko co można chcieć w tej klasie telewizorów. Druga opcja, to V5500. Różni się praktycznie tylko brakiem 100Hz i mniejszym kontrastem. Ale obraz i możliwości są również na bardzo wysokim poziomie.
Tu masz porównanie tych modeli Kliknij
Zimny z tego co zrozumiałem szuka czegoś w okolicach 3000zł jeśli może dołożyć to oczywiście w5500 będzie najlepszym wyborem. Takim kompromisem mieszczącym się w budżecie jest z cała pewnością v5500 w proponowanym przedziale cenowym załapiesz się na model 37 calowy, w zamian za 3 cale masz lepszą jakość obrazu jak i możliwości samego telewizora. Koniecznie ma być kupowany w sklepie stacjonarnym?
Przedział to 3000-4000 zł więc ten się spokojnie mieści. Co do zakupu to ja poszukuję w sklepach internetowych, w stacjonarnym już dawno nic nie kupowałem. A ten EURO to wlasnie w sieci. Ale poszukam teraz wlaśnie polecanego modelu. Bardzo Wam dziękuję za pomoc, i jak by coś obiecuję że jeszcze będę pytał . Pozdrawiam
Zimny napisał(a):
Pomieszczenie całkiem, całkiem, ale chodzi mi o odległość oglądającego od telewizora. Poniżej w załączniku masz tabelę z rozmiarami LCD, do odległości oglądania. To jest optymalna odległość, gdzie obraz jest najlepiej widzialny (odpowiednie rozmiary itd.).