anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Który z 40 calowych telewizorów polecacie?

profile.country.pl_PL.title
qqryq-----
Początkujący

Który z 40 calowych telewizorów polecacie?

Witam, na wstępie chciałbym się przywitać ponieważ to mój pierwszy post na tym forum.
Planuję zakup telewizora dla rodziców, wiem ze to ma być 40-42 calowy telewizor, w granicach 3-4 tyś. Chciałbym aby miał odtwarzanie zdjęć z USB, i tuner z mpg4. Reszta jest tematem otwartym. Czy możecie coś polecić?
Początkowo zastanawiałem się nad Sony KDL-40S5600 euro RTV ma akurat promocję i mogę go kupić za 2 990 zł.
Ale pomyślałem że popytam może jest coś innego godnego polecenia. Pozdrawiam i czekam na opinie.
Adam

23 ODPOW. 23
Zimny_
Użytkownik

Nie minimalna, tylko optymalna. Faktem jest, że każdy producent, każde szanujące się czasopismo, portal internetowy ma własne zalecane odległości. Niewiele się różnią, ale przy takich małych wielkościach, nawet mała różnica jest widoczna.
Jeśli chodzi o te odległości, są one podawane dla sygnału Full HD. Jak wiadomo sygnał ten charakteryzuje się dużą rozdzielczością, co za tym idzie dużą ilością szczegółów. Siedząc w zalecanej odległości widzimy wszystkie te szczegóły (wykorzystujemy w 100% obraz). Siedząc dalej nie zauważymy, że trawa wyświetlana jest jako każde osobne źdźbło, i pod wpływem wiatru każde z tych źdźbeł purusza się. Zobaczymy tylko zlane plamy jako trawę (mniejsza ilość szczegółów). Na tym polega ta "optymalna odległość".

Zimny_
Użytkownik

qqryq napisał(a):

Przedział to 3000-4000 zł więc ten się spokojnie mieści. Co do zakupu to ja poszukuję w sklepach internetowych, w stacjonarnym już dawno nic nie kupowałem. A ten EURO to wlasnie w sieci. Ale poszukam teraz wlaśnie polecanego modelu. Bardzo Wam dziękuję za pomoc, i jak by coś obiecuję że jeszcze będę pytał :) . Pozdrawiam

Jeśli chodzi o elektronikę, zdarza mi się kupić w "normalnym sklepie", jeśli coś chcę mieć szybko i czuć się "pewniej".
Z telewizora na pewno będziesz zadowolony, model jest naprawdę udany.

profile.country.PL.title
Tomek69N
Poszukiwacz

Zimny napisał(a):

Nie minimalna, tylko optymalna. Faktem jest, że każdy producent, każde szanujące się czasopismo, portal internetowy ma własne zalecane odległości. Niewiele się różnią, ale przy takich małych wielkościach, nawet mała różnica jest widoczna.
Jeśli chodzi o te odległości, są one podawane dla sygnału Full HD. Jak wiadomo sygnał ten charakteryzuje się dużą rozdzielczością, co za tym idzie dużą ilością szczegółów. Siedząc w zalecanej odległości widzimy wszystkie te szczegóły (wykorzystujemy w 100% obraz). Siedząc dalej nie zauważymy, że trawa wyświetlana jest jako każde osobne źdźbło, i pod wpływem wiatru każde z tych źdźbeł purusza się. Zobaczymy tylko zlane plamy jako trawę (mniejsza ilość szczegółów). Na tym polega ta "optymalna odległość".

Wolę pozostać na wygodnej kanapie niż siedzieć na dywanie metr z hakiem przed telewizorem. Trudno - wydałem więc niepotrzebnie na HD. ;)

Zimny_
Użytkownik

A jakiej wielkości masz LCD, i z jakiej odległości oglądasz? Spróbuj włączyć jakiś film z BR, albo dobrej jakości HD z cyfrowej telewizji i usiądź w proponowanej odległości. Pooglądaj tak z 30 min, a później idź dalej. Zobaczysz różnicę.

profile.country.PL.title
Tomek69N
Poszukiwacz

37cali bodajże. Żona kupowała sama bez mojej wiedzy kiedy byłem na wyjeździe :) Nie przywiązuję do tego jakiejś olbrzymiej roli. Po prostu mam TV dobrej jakości choć to nie Bravia ("bravię" mam z tyłu mojej lustrzanki i styka mi).
Oglądam na kanapie z jakiś 3m na tle podświetlonej ściany, wzroku nie męcząc i relaksuję się jak trzeba mając głośniki kina obok siedziska.
Przeczytałem Twój post z tabelką z niedowierzaniem i stąd moja reakcja. Niemniej po powrocie na chatę sprawdzę :thumbsup:

Razak-----
Początkujący

Sprawdź bo Zimny dobrze mówi, HD powyżej pewnej odległości nie rzuca już na kolana bo nie jesteś wstanie dojrzeć wszystkich szczegółów, tak samo nie jest to CRT, żeby obawiać się o swoje oczy siedząc stosunkowo blisko :)

qqryq-----
Początkujący

Dziś odbieram SONY - TV LCD KDL-40W5500 za 3600zł :D więc radość ogromna, przetestuję z domowym sprzętem przed przekazaniem prezentu rodzicom. Jak w domu zachorujemy na niego to zakup się powtórzy. Pozdrawiam i zdam relację po testach. Adam

Zimny_
Użytkownik

Na jakim sprzęcie te testy?? Już chyba po odbiorze, zadowolony ze sprzętu? Spróbuj skonfigurować DLNA, fajne możliwości sieci z komputerem.

qqryq-----
Początkujący

Jak na razie tylko uruchomiłem, i tyle, mało czasu "kruca bomba"
Na konfigurację DLNA na razie się nie zabieram, może w weekend. Pierwsze wrażenia extra, nie mam kablówki więc nie porównam sobie cyfrowych kanałów w HD, ale odbiór cyfrowych kanałów znacznie lepszy z tej samej anteny co analogowe.
Koncerty w HD brzmią i wyglądają extra, (YAMAHA DSP-AX750SE, YAMAHA DVD-S1700). Ale największe wrażenie zrobił film nakręcony na SONY HDR-TG3E w HD.
To tak na początek, bo brak czasu, ale postaram się zgłębić temat.
Adam

Razak-----
Początkujący

Masz już próbkę tego co oferuje telewizor, przy większej ilości czasu polecam wziąć się również za odpowiednią kalibrację, wtedy można dopiero powiedzieć, że wyciągnęło się maksimum. Polecam obejrzeć jakiś film na blu ray typu Transformers czy ostatniego Bonda, przy odpowiednim nagłośnieniu efekt murowany :)