Podziel się wrażeniami!
Dziś zastanawiałem się nad tym. Ciężko dojść do jednego wniosku. Oczywiście, można "atrakcyjność" można rozumieć na dwa sposoby. Dlatego chyba warto rozpatrzeć oba:
1. najatrakcyjniejsza Bravia pod względem - stosunek cena do jakości
2. najatrakcyjniejszy nie patrząc na cenę.
Co o tym uważacie?
1. EX500
2. NX800 a potem HX900/LX900 (zdecyduję jak wejdą do sprzedaży).
1. Zgadzam się. Telewizor klasy W5500, w cenie wyjątkowo atrakcyjnej. Jeszcze można załapać się na promocje LCD razem z Blu Ray.
2. Tu już jest bardziej skomplikowane. Czy nie lepszy jest HX700 z podświetleniem CCFL? Poniżej porównanie parametrów:
http://www.sony.pl/comparison/kdl40nx80 ... 40hx700aep
- NX800 jest 200Hz - błąd na stronie
- wbudowane Wi-Fi
- widgety
- lepszy design (włączając podstawę), bardziej slim itd.
za HX700 przemawiają DivX-y którym NX-y nie mają. Ale HX700 to bardziej pasuje do 1 punktu niż drugiego.
1. hx700 - świetny panel, to pokrycie szkłem. Trochę kosztuje. I tak cena podobna do zetek 5500 w tamtym roku. Dla te są dużo lepsze i ładniejsze.
2. czekam na lx
1. Na pierwszym miejscu następca w5500 który królował w tej kategorii w zeszłym roku, mowa tutaj o ex500, jak dla mnie bezkonkurencyjny jeśli chodzi o stosunek cena/możliwości, dla samego zobrazowania: 55 calowa wersja kosztuje w okolicach 6000zł!
2. Tutaj może trochę zaskoczę, ale największe wrażenie (z dostępnych modeli) zrobił na mnie NX800 zarówno jeśli chodzi o obraz jak i sam wygląd- z aluminiową podstawą prezentuje się świetnie.
Jak narazie EX500 wygrywa, w drugiej kategorii jeszcze jest niejasność. Pewnie po wyjściu reszty zapowiadanych modeli coś się zmieni.
W pierwszej kategorii - EX500 bez gadania.
W drugiej poczekam do czasu pojawienia się HX900 i HX800. Bo NX'y niestety mnie rozczarowały Tak samo jak brak 32" calowego monolita 100Hz.
sadam napisał(a):
HX800
sadam napisał(a):
Bo NX'y niestety mnie rozczarowały
Dlaczego HX800 mamy się nie doczekać? Na sony.pl pojawiły się informacje o tych modelach, na początku ich nie było. Chociaż wiarygodność ta strona ostatnio traci w mych oczach Bo trochę dziwnie wygląda ino, że HX700 i HX900 to nowość a przy HX800 brak tego znaczka (czyżby kolejne bezmyślne kopiowanie stron zachodnich?).
Co do NX800 - to główny zarzut mam do jakości podświetlenia, a konkretnie do równomierności a raczej jej braku. Podpięliśmy pod 52" PS3 i wyświetliliśmy pokaz zdjęć w formie albumu - przewijanie zdjęć na białym tle. Pierwsza reakcja - walnięty sprzęt. Po chwili refleksji podpięliśmy pod 40 i efekt ten sam. Fakt przy normalnym materiale jest nieźle, ale za taką kasę oczekiwałbym czegoś więcej. Ta sama prezentacja na HX700 wygląda bardzo dobrze.