anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Mulltimedialne centrum w domu? Co, jak, z czym??

Daniell-----
Początkujący

Mulltimedialne centrum w domu? Co, jak, z czym??

Niedlugo zakupie tv. Od razu chce zrobic, no moze nie od razu, powoli w ramach mozliwosci finansowych, ale chce zrobic multimedialne centrum. Mieszkam w bloku, chce miec komputer, internet, itd w salonie. Planuje do telewizora podlaczyc komputer, chyba stacjonarke, bylby na stale... i co dalej? Macie cos takiego u siebie, u znajomych? Jakies porady?

17 ODPOW. 17
profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Pomysł jest niezły. Sposobów realizacji też sporo i sporo zależy od grubości portfela. Ja mam dosyć prosto zrobione. Mam przeciągnięte kable od telewizora i kina do kanapy. Oczywiście schowane. Chcąc podłączyć laptopa pod LCD, jedynie podłączam kable i mam wszystko przy sobie. Minusami są właśnie te kable. Czyli w sumie od laptopa odchodzi kabel od zasilania, HDMI i muzyka. NIe jest to wygodne przy ciągłym korzystaniu z kompa, dlatego podłączam praktycznie wtedy, jak chcę obejrzeć jakiś film.

Daniell-----
Początkujący

Grubosc portfela mozna dopasować z czasem. Pomysl z laptopem sredni. Te kable by mnie wkurzały. Przy ciągłym odłanczaniu i podłanczaniu HDMI wejscie szybko sie popsuje... Dlatego myślałem nad stacjonarka na stale podlaczona do lcd.

Zimny_
Użytkownik

Na pewno gniazdko długo nie wytrzyma, ale też często nie podłączam. Nie chciało mi się bawić w jakieś droższe rozwiązania, na moje warunki w tym momencie jest to optymalne rozwiązanie. Stacjonarka jest nie głupia, do tego klawiatura i myszka bezprzewodowa, zewnętrzny twardy dysk, internet wifi... można pokombinować. Tylko też droższa sprawa, więcej prądu, żeby służył też do grania to wiadomo, częsta wymiana podzespołów, szum. Ale wygodniejsze... Ile chcesz przeznaczyć?

3432-----
Początkujący

a może DLNA jakiś access point dla bezprzewodowego połączenia i nie trzeba się bawić z kablami
hmmm ??

Zimny_
Użytkownik

Wszystko zależy czego oczekujesz po takim multimedialnym centrum. DLNA ma swoje zalety, jednak przez nie nie pograsz sobie i generalnie nie masz tylu funkcji co komputer. Na pewno DLNA jest wygodniejsze i dużo tańsze w użytkowaniu.

3432-----
Początkujący

Jak wszystko tak i DLNA ma swoje plusy i minusy.
Trochę z innej beczki, moim zdaniem jakbym miał grać na telewizorze to jednak wybrałbym PS3 bo jak wspomniał Zimny kompa trzeba dość często ulepszać no i w PS3 mam dodatkowo blue ray'a, neta też da się przejrzeć jak się nie mylę więc nie jest źle. Komp ma więcej funkcji tylko trzeba też zobaczyć czy będzie się ich używało.

Zimny_
Użytkownik

Dobrze zauważyłeś. Z PS3 też jest niegłupi pomysł. Dodatkowo na PS3 można zainstalować Linuksa i jest większa funkcjonalność konsoli. Ktoś pisał o tym na forum. Niestety nie mam PS3, ciekawy jestem jak to sprawuje się w użytkowaniu. Aż z ciekawości poczytam na ten temat, może też u siebie tak zrobie... Ale i tak, czego byś nie wybrał, musisz iść na jakiś kompromis.

3432-----
Początkujący

Kompromis, wiadomo, jest nieunikniony :smileyugeek:
Zaskoczyłeś mnie tym, że na PeeSa ;) można zainstalować Linuksa i to bardzo muszę chyba poczytać bo to mi umkło.
Dla mnie wielkim plusem jest to, że na konsoli można pograć ze znajomymi tak jak kiedyś się grało na np. pegasus'ie. Nic nie daje tyle radości, nawet dla ciut starszej młodzieży ;), jak możliwość pogrania w kilka osób w jednym pokoju, dla mnie to po prostu najlepsza zabawa. :D
Co do samej jakości gier to, że tak powiem, wymiata ;)

Zimny_
Użytkownik

Mnie już nie bawią gry, chyba nigdy nie bawiły. Pomysł z linuksem znalazłem właśnie na forum. Nie wiem, czy sobie nie kupię PS3. Tylko, już mam BR, osobno laptopa, w gry nie gram.. Z drugiej strony nie ma dużego sensu. Temat o multimedialnym centrum troche wciągnął... Zastanawiam się jeszcze nad możliwościami komputera, nie wiem czy jest jakieś oprogramowanie dające większe możliwości... Temat duży.