anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Nagrywanie filmów na dysk sieciowy

profile.country.PL.title
gienek_pa
Użytkownik

Nagrywanie filmów na dysk sieciowy

Witam.

Posiadam telewizor z serii XD93.

Czy może udało się komuś skonfigurować telewizor tak aby nagrywać program na dysk podłączony do domowej sieci ethernet? Może do tego użyć jakiegoś dodatkowego programu?

Skoro telewizor potrafi odtwarzać filmy z dysku sieciowego podłączonego do sieci ethernet, to chyba nie powinno stanowić też większego problemu aby filmy nagrywać na ten sam dysk.

5 ODPOW. 5
profile.country.PL.title
Sony_Poland_Team
Community Team

Dziękujemy za zapytanie.

Pod adresem http://helpguide.sony.net/tv/caep1/v1/pl/cover/level2_04.html znajdują się informacje o podłączeniu i nagrywaniu na dysk USB/HDD.

Istnieje możliwość potraktowania dysku zewnętrznego jako dysk sieciowy. Jeśli posiada Pan router internetowy z portem USB, z dysku mogą korzystać wszystkie komputery i telewizor. Należy go połączyć bezpośrednio do routera. Router posłuży jako serwer multimediów zgodny z DLNA. W telewizorze dysk powinien pojawić się na liście urządzeń sieciowych pod nazwą charakterystyczną dla danego routera.

Pozdrawiamy, zespół Sony

profile.country.PL.title
gienek_pa
Użytkownik

Nie bardzo rozumiem. Jeśli mam dysk DLNA w sieci to mogę na niego nagrywać poprzez sieć ethernet? Czy mógłbym prosić o dokładniejsze wskazówki jak skonfigurować telewizor aby nagrywał na dysk DLNA? Pod linkiem który Pan zamieścił w odpowiedzi, znalazłem jedynie instrukcje jak nagrywać na dysk podłączony bezpośrednio do portu USB telewizora.

profile.country.PL.title
Sony_Poland_Team
Community Team

Nagrywanie jest możliwe wyłącznie z tunerów wbudowanych na podłączony dysk HDD ( link). Dysk DLNA w sieci można wykorzystać również przy współpracy z TV, do odtwarzania z niego materiałów, nie nagrywania (dalszy opis postępowania).

Pozdrawiamy, zespół Sony.

profile.country.PL.title
gienek_pa
Użytkownik

Dziękuję bardzo za odpowiedź

W jaki sposób odtwarzać materiał z dysku DLNA to już rozgryzłem. Wielka szkoda, że nie ma możliwości nagrywania na dysk podłączony do sieci. Szkoda jest tym bardziej wielka, że brak możliwości nagrywania na dysk sieciowy nie jest spowodowana ograniczeniami sprzętowymi lecz tylko i wyłącznie założeniami programistów z Sony. Telewizor X93 z androidem na pokladzie, jest wyposażony w klienta sieci SMB, więc jak najbardziej może mieć dostęp do zasobów sieciowych, w tym dysków sieciowych. Wystarczyłoby tylko, aby programiści z Sony delikatnie zmodyfikowali program nagrywający. Może planując kolejne modyfikacje oprogramowania, firma SONY rozpatrzyłaby możliwość rozbudowania oprogramowania telewizora o możliwość nagrywania na dysk sieciowy?

profile.country.PL.title
Sony_Poland_Team
Community Team

Wszelkie sugestie od naszych użytkowników są dla nas wyjątkowo cenne. Dziękujemy, uwaga trafi do odpowiednich jednostek.

Pozdrawiamy, zespół Sony.