Podziel się wrażeniami!
Witam, właśnie nabyłem telewizor Bravia xe9305 i muszę powiedzieć, że jestem bardzo rozczarowany.
W wielu aspektach moj 6letni smart tv od samsunga z najniższej półki sprawował się dużo lepiej, rozważam wręcz zwrot telewizora.
Oto moje problemy:
1. Aplikacje np. TVN player to jakiś dramat, nie obsługuje logowania przez co jestem zmuszony oglądać reklamy mimo wykupionego pakietu, obsługa aplikacji strasznie niewygodna no i jakość materiałów też pozostawia wiele do życzenia.
2. Dekoder nie radzi sobie za bardzo z sygnałem cyfrowym z kabla antenowego, masa artefaktów, przycinek i pociętego głosu, zdaje sobie sprawę, że siła sygnału też odgrywa tu rolę, ale stary telewizor radził sobie z tym bez artefaktów i rwania dzwięku
3. Bardzo brakuje funkcji, która w samsungu nazywała się timeshift, pozwalającej na zatrzymanie aktualnie oglądanego programu z wykorzystaniem dysku. Kiedy wciśniemy pause, telewizor zaczyna nagrywać na dysk i można zatrzymać a pozniej przewinąć nagrany materiał, tutaj nie ma takiej opcji nawet podczas nagrywania.
4. Zdecydowałem się na Android tv ze względu na to że po otwartej platformie jaką jest android spodziewałem się dużej dostępności aplikacji, natomiast nie widzę przewagi na SMart TV.
pytanie, dl ainnych użytkowników o ich odczucia, szczególnie czy macie podobne problemy z artefaktami podczas użytkowania wbudowanego dekodera?
pytanie dla Sony, jak wygląda przewidywany rozwój platformy.
Spodziewałem się zdecydoewanie więcej po flagowym modelu od Sony i jestem bardzo zawiedziony
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
@przebinda @Agnieszka_JDzisiaj mogę już potwierdzić, że filtr kanału zwrotnego rozwiązał problem artefaktów i kiepskiej jakości obrazu z kablówki. Co do urządzeń USB to używam tylko hdd do nagrywania. Do oglądania filmów i zdjęć oraz słuchania muzyki używam storage sieciowego chociaż już coraz rzadziej bo większość rzeczy na netflixie czy showmax. Mam tylko nadzieję, że ogarną tego tvnplayera przed wiosenną ramówką, bo żona mnie wygna z domu jak się okaże że nie może Gesslerowej oglądać na takim drogim telewizorze
@outlawtno Ja mając android tv i webos 3.5 wyrażę swoje odczucia. Właściwie korzystam tylko z bezpłatnych aplikacji .Na android tv mam zainstalowane pięć aplikacji ze sklepu google. Przy webos 3.5 mogę zainstalować zaledwie jedną z nich. TVN player przy webos umożliwia logowanie, ale nie jest to najnowsza wersja. Płatnej oferty brak. Natomiast android tv posiada nowsze wersje Ipli i TVP VOD, niż webos. Jeżeli chodzi o aplikację to ja znowu widzę dużą przewagę androida. I nie chodzi tylko o kodi. Webos nie umożliwia instalacji nawet prostych aplikacji typu Sream TVP czy Wppilot. Przy webos bardzo często następuje zatrzymanie aplikacji w celu uzupełnienia pamięci. Bardzo mnie to irytuje. Natomiast przeglądarka internetowa jest zdecydowanie lepsza przy webos .Jeżeli chodzi o oglądanie kanałów telewizyjnych to niedociągnięć przy obu telewizorach jest tak wiele ,że można pisać elaborat. Odbieram tylko z tunerów wbudowanych i problemów z arefaktami nie zauważyłem. Na jednym i drugim telewizorze.
pozdrawiam
Pomimo wad jakie ma Android TV nie kupił bym telewizora bez Androida wychodzą jakieś aktualizacje coś poprawiają nic z opisanych wyżej rzeczy przez @outlawtno nie wsytępuje u mnie na moim TV poprzedniku XE93 czyli XD93 ( a do tego ma 3D ,na którym mi zależało).Tak TVN Palyer to dramat z tym się zgodzę ale zmieniła sie ikonka może zmieni się aplikacja podobnie było z aplikacją TVP ,która dopiero co odzyskała świeżość i naprawdę jest OK ! CO do dekodera to rzeczywiście potrzebuje naprawdę dobrego sygnału poszukaj słabych punktów w połaczeniu sprawdź poziom sygnału,który Ci wszystko powie Help-Rozwiązywanie problemów-Diagnostyka sygnału.U mnie z kablówki jakość 100 Poziom 92 z satelity jakość 70 Poziom 100 obraz nawet nie drgnie.Timeshift przydał by się ale podobno na Androidzie nie można (nie wiem czemu).Co do aplikacji co byś chciał wszystkie podstawowe dostępne plus KODI do tego kupa gier . Możesz napisać czy masz DS4 podpiętego do telewizora chodzi mi czy działa na Androidzie 7.Pzdr.
@zbygaaj dzięki za rzeczową odpowiedź,
Uruchomiłem diagnostykę sygnału i mam Jakość 100% Poziom 90 mimo to obraz się krzaczy, czy wobec tego pownienem reklamować telewiozor? Tak jak wspominałem poprzedni radził sobie bez problemu, a jak zgłosze się do dostawcy kablówki to mnie wyśmieje bo parametry sygnału zdają się być ok. Może powinienem jeszcze raz wyszukać programy? Jaki tryb wyszukiwania programów polecasz?
Co do rozwoju aplikacji to również liczę na to że się poprawią, ale musisz przyznać że model z wysokiej półki powinien w standardzie dysponować aplikacjami rozwiniętymi jak należy. To tak jakby Ci sprzedali supesamochód, ale ABS i ESP nie działałyby poprawnie i musiałbyś czekać aż je poprawią. Po modelu z górnej pólki wymagam wysokiej jakości oprogramowania - po to wydałem więcej pieniędzy na droższy model.
Cały czas jeszcze rozgryzam telewizor i mam nadzieję, że Sony jednak nie oleje tematu i trochę rozwinie oprogramowanie aby wyzbyć się niedociągnięć. Ale argument, że na Androidzie się nie da time shift jest dla mnie niedorzeczny. Skoro telewizory z dużo mniej rozwiniętym systemem mają taką możliwośc to android tymbardzizej powinien to pociągnąć, moim zdaniem to brak chęci ze strony sony.
@outlawtno to jeżeli masz taki sygnał to chyba ciężko będzie wydusić coś lepszego przy takim poziomie nie powinno nic czkać dziwna sprawa chyba ,że piszesz o naziemnej cyfrowej tu może się zmieniać różna stacje nadają różnie no chyba ,że piszesz o sygnale jak drut z cyfrowej albo satelitarnej to tu już bym się burzył.Też mnie pewne rzeczy wkurzały bo liczyłem ,że ze swoim XD93 jestem premium user nic bardziej mylnego jesteś posiadaczem telewizora i tyle dla Sony.Z Time Shift to nawet Ci powiem ,że taką oficjalną odpowiedź dostałem od Sony (!).Parę lat temu kupiłem HX850 czułem się gościem telewizor miał wadę nie czytał plikówm mkv zwróciłem się do firmy czy nie można tego odblokować Sony jak to Sony powiedziało ,że nie może zmienić specyfikacji telewizora bo inni klienci mogą być z tego niezadowoleni ! Czujesz to dostajesz funkcję ulepszającą telewizor i zgłaszasz się ,że jesteś niezadowolony dodają TimeShift a Ty piszesz ,że nie życzysz sobie takiej funkcji ! Takie mają podejście.Na przestrzeni lat nie wymienię Ci nic co ktoś z użytkowników proponował a firma to wprowadziła ! Poprawiają ewidentne błędy (nie wszystkie) i nic po za tym.Dobry przykład na czasie z aplikacją TVP ,o której ludzie pisali ,że stare dziadostwo (jak Player) i nic aplikacja pojawiła się w sklepie minęło 2 tyg i została podmieniona.Listę zmian mam długą (m.in. timeshift) i nie są to rzeczy kosmiczne tylko poprawiając funkcjonalność telewizora ale nawet z nią nie startuję bo to nic nie da ! Za długo jestem z tą firmą.
@outlawtno napisz konkretnie z jakiego sygnału korzystasz naziemna,kablowa.satelitarna,dekoder,moduł CI+ ja musiałem wczoraj przywrócić do factory może zrób to samo (chociaż nowy tv) nie wiem czy coś zmieni.Z szukania zawsze wybieram szybkie z satelity Ogólny.Napisz czy masz DualShocka4 sparowanego z TV.
@zbygaaj korzystam z kablówki poprzez moduł CI, podejrzewałem kiepską jakość sygnału, bo różnie to bywa z ineą, ale według narzędzia diagnostycznego sygnał jest ok. Zastanawiam się jak jeszcze można to zweryfikować bo strasznie to irytujące podczas oglądania telewizji, zwłaszcza że w TV najczęściej oglądam transmisje gal bokserskich i MMA. Średnio mi się uśmiecha powrót do ustwień fabrycznych bo dopiero co zdążyłem wszystko poustawiać. Wyszukałem programy na nowo stosując szybkie wyszukiwanie (wcześniej użyłem pełnego), ale niestety nie rozwiązało to problemu. Mam dual shocka, ale jeszcze nie próbowałem parować z TV, jak do tego dojdę to dam znać, jeśli masz jakies konkretne pytania odnośnie parowania kontrolera to chętnie odpowiem jak spróbuję. Zainstalowałem sobie KODI (wcześniej nie wiedziałem, że coś takiego istnieje) wygląda to bardzo obiecująco, ale też musze poogarniać dodatki itd.
Dzięki wielkie, wygląda na to, że to może być dobry trop, mam rozdzielacz z dwoma gniazdami i zdaje się, że INEA również stosuje dekodery z VOD itp. zatem albo czeka mnie montaż filtra albo próba rozwiązania problemu przez dostawcę kablówki. Jutro sprawdzę czy odłączenie modemu poprawi jakość obrazu
rzeczywiście zapomniałem o tym rozwiązaniu podobno rozwiązuje to problem zacinania sie obrazu co do pada to mam i działa ale chodzi mi o Android 7 czy również będzie działać pod siódemką do niedługo mam dostać Androida N do swojego TV bo ktoś tu wrzucił info ,że pod siódemką ma nie działać.Co do Kodi to masz stronkę i baw się kodiwpigulce resztę dopiszesz sobie