Podziel się wrażeniami!
Ostatnio zdarzyło mi się natrafić na taką informacje http://www.frazpc.pl/news/26697-BRAVIA_ ... tandardzie
Dla leniwych:
"Mnożenie skrzynek stojących wokół telewizora tylko na początku może się wydawać atrakcyjne. Niestety szybko użytkownik sprzętu uświadamia sobie jak niewygodne i niepraktyczne. Kilku producentów wprowadziło do oferty telewizory wyposażone w kilka tunerów cyfrowych, które przynajmniej w teorii pozwalają na ograniczenie ilości sprzętu na stoliku RTV. Sony postanowiło pójść w ich ślady i zaoferować swoje Bravie wyposażone w trzy tunery HDTV: satelitarny DVB-S2, naziemny DVB-T oraz kablówkowy DVB-C. Napisałem teoretycznie, bo niestety wielu operatorów paruje swoje karty dostępowe ze sprzętem, w ten sposób uniemożliwiając wykorzystanie wbudowanych w odbiorniki tunerów. Oczywiście nie zapomniano o slocie CI dla modułów z kartami kodowanymi. Z takiego udogodnienia skorzystają przyszli nabywcy modeli V5800, W5800 oraz Z5800, które właśnie mają swoją europejską premierę. Wszystkie trzy TV posiadają panele fullHD, a różnice sprowadzają się do dodatkowego wyposażenia - V5800 ma tradycyjne odświeżanie na poziomie 60Hz, model W5800 wyposażono w system 100Hz zaś najdroższy Z5800 posiada 200Hz panel. Dynamiczny kontrast to 100 000:1. Poza tym w specyfikacji uwzględniono cztery porty HDMI, USB (m.in. służący do podłączenia dysku twardego z multimediami), ethernet oraz protokół DLNA pozwalający na wyświetlanie przy wykorzystaniu lokalnej sieci obrazu i dźwięku z PS3, PC, NASów etc. Ceny odbiorników nie podano."
Autor: Antoni Woźniak
Jak dla mnie całkiem ciekawa informacje, tylko czy przypadkiem u nas zazwyczaj nie paruje się kart z urządzenie?
Pomysł ciekawy. Właśnie w innym wątku była rozmowa na podobny temat. Ciekawe jak z tą kompatybilnością.
Na naszym rynku jak narazie tylko Nka paruje karty. Jak narazie... Cyfra co jakiś czas zmienia karty i kodowanie. Dosyć dawno nie było zmian, więc można spodziewać się w niedługim czasie... Chociaż wcześniejsze zmiany były spowodowane głównie przez piractwo, z tego co wiem system jaki obsługuje Cyfra jest na tyle skuteczny, że problem piractwa rozwiązali... A po co zmieniać coś, co ciągle funkcjonuje...
No zobaczymy,jednak fajnie by było uniknąć kolejnego pudła w pomieszczeniu, a tak tylko karta i wszystko działa. Ciekawe czy modele 5800 będą wprowadzone do Polski, miałem przesiadać się na w5500, ale w takiej sytuacji jeszcze trochę wstrzymam. Nic nie wiesz, czy są jeszcze jakieś różnice w porównaniu z poprzednimi modelami?
Dane techniczne masz np. na niemieckiej stronie Sony. Niestety nie otwiera się normalnie, nie wiem dlaczego, ale można otworzyć ją przez proxy. Tylko wszystko po niemiecku, strona jest analogiczna do polskiej. Link masz tu: KLIKNIJ
Czasem tak jest na niektóre amerykańskie strony też można wejść tylko przez proxy, na dzień dzisiejszy wygląda na to, że różnią się tylko tym dodatkowym tunerem, chyba, że coś źle przetłumaczyłem Ciekawe kiedy pojawią się w Polsce.
Razak napisał(a):
Czasem tak jest na niektóre amerykańskie strony też można wejść tylko przez proxy, na dzień dzisiejszy wygląda na to, że różnią się tylko tym dodatkowym tunerem, chyba, że coś źle przetłumaczyłem Ciekawe kiedy pojawią się w Polsce.
Nie wiem jak rozwiązali to w tych modelach, ale generalnie jest to osobny moduł. Patrzyłem ceny w Niemczech. 1199 euro za 40".... trochę więcej niż W5500, ciekawe czy dlatego że nowość, czy takie ceny utrzymają się..
Nie zapominaj, że to wciąż nowość i cena na pewno spadnie, w polskich warunkach obstawiam, że modele 5800 będą 200-300zł droższe niż standardowe. Nie zmieniło się na tyle dużo, żeby mocno windowało cenę. Ograniczenie ilości skrzynek bardzo się chwali, powinno iść właśnie w tym kierunku.
Razak napisał(a):
Ograniczenie ilości skrzynek bardzo się chwali, powinno iść właśnie w tym kierunku.
Razak napisał(a):
Nie zapominaj, że to wciąż nowość i cena na pewno spadnie, w polskich warunkach obstawiam, że modele 5800 będą 200-300zł droższe niż standardowe. .