Podziel się wrażeniami!
Zakupiłem telewizor Sony Bravia KDL40EX710, niestety chcąc oglądać filmy z dysku przenośnego w ogóle nie widać zawartości dysku. Dodatkowo przy oglądaniu filmów telewizor nie odtwarza wielu popularnych formatów.
W związku z powyższym moje pytanie, czy do tego modelu telewizora jest lub będzie dostępny upgrade oprogramowania, który pozwoli na podłączenie dysku zewnętrznego i oglądanie przez niego filmów w wielu obecnie popularnych formatach plików?
Co do nowego oprogramowania, to naprawdę trudno mi powiedzieć, czy ewentualna nowa aktualizacja wpłynęła by na ilość odtwarzanych formatów.
Moim zdaniem dobrym rozwiązaniem jest zakup nawet prostego Blu-Ray, który to odtwarza o wiele więcej formatów plików( w tym nawet sporo wideo w formacie .mkv).
Witaj.
Dysk twardy to urządzenie potrzebujące odpowiedniej ilości prądu do działania. Niestety, nie wszystkie urządzenia posiadające port USB dostarczają wystarczającą ilość prądu (wystarczy do zasilenia pamięci flash czyli powiedzmy pendrive ale dysk to urządzenie mechaniczne więc potrzeba prądu aby je poruszyć).
Druga sprawa to formaty odtwarzania. Format to jedno, codec zastosowany to inna sprawa. Sony jako producent urządzeń filmujących i rejestrujących wspiera pewne rozwiązania a jest przeciwko innym. Stąd popularność formatu nie musi oznaczać możliwości odtwarzania przez ten konkretny odtwarzacz (odbiornik).
Szkoda, że telewizory Sony nie mają takich możliwości jak telewizory Samsunga. W nich to dysk podłączysz i wiele formatów filmów odtworzysz.
Telewizor wprawdzie fajny no, ale z tym dyskiem zewnętrznym to lipa....
Zawsze tak było i będzie, że dany producent będzie wspierał jakieś rozwiązania (formaty) a inne nie. Na tym to niestety polega aby kupować cały sprzęt od jednego producenta. Np Microsoft który dostarcza windowsa daje Ci w pakiecie Wondows Media Palyera który też jest mocno ograniczony. Dopiero później każdy użytkownik ściąga sobie inne programy do odtwarzania filmów i muzyki. Takie życie jest niestety
piotruso napisał(a):
Sony jako producent urządzeń filmujących i rejestrujących wspiera pewne rozwiązania a jest przeciwko innym.
Racja :smileythumbsup:, ale nawet pomijając legalność plików każdy producent chciałby aby kupowano od niego całe zestawy takie jak TV, Blue Ray, PS3 itd. Jakby mógł to zmieniłby specjalnie kable aby nic innego do takiego sprzętu podpiąć . Takie prawa rynku o których nie mówi się głośno
Dodam, że każdy producent charakteryzuje się jakimiś cechami. Sprzęt Sony jest bardzo dobrej jakości, prezentowany obraz jest bardzo ładny, ale telewizory nie odtwarzają wszystkich plików wideo po USB. Jednak ta sytuacja również permanentnie zmienia się z każdym nowym modelem. To że telewizor nie odtwarza plików wideo, według mnie nie jest tak ważne. Jest mnóstwo dodatkowych urządzeń w niskich cenach, które pozwalają na to. Zaczynając od odtwarzaczy Blu-ray, kina domowe, odtwarzacze multimedialne. Z każdym z produktów otrzymujemy dodatkowe funkcje. Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem jest zakup jednego z podstawowych odtwarzaczy Blu-ray np. BDP-S280 kosztujący ok. 300zł. Oprócz odtwarzacza USB mamy Blu-ray - czyli możliwość odtwarzania filmów w najwyższej dostępnej jakości.
Jestem ciekawy jak będą prezentowały się nowe modele pod tym względem...
I tu Zimny zacząłeś fajną myśl moim zdaniem!
Niekiedy brak kompatybilności sprzętów nie wynika z widzi-mi-się jakiejś firmy a z dbałości o efekt końcowy - tutaj najlepsza jakość filmów. Bo łatwo jest włączyć film w słabej jakości w dziwnym formacie (pomijam nagminne ściąganie z internetu filmów wątpliwej jakości obrazu i dźwięku) i później powiedzieć, że ten TV jest słaby, a obraz wygląda tak samo jak na moim poprzednim TV.
Celna uwaga Zimny
Wydaje mi się że skoro tv daje możliwość odtwarzania plików multimedialnych to producent powinien dać pełne wsparcie. Myślę że wielu kupujących skusiłoby się na modele tv firmy Sony zamiast przebierać w tańszych modelach konkurencji, które są w pełni kompatybilne z popularnymi formatami.
p.s. szkoda że mój aktualny sprzęt (40W4500) nie ma tego co dzisiejsze TV bo bym zaoszczędził sporo miejsca. Tuner cyfrowy out, nagrywarka HX780 out, kino domowe out.