anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

OLED a LED??? O co kaman?

badnar
Początkujący

OLED a LED??? O co kaman?

Niedługo planuje zmianę telewizorka. Jak dobrze pójdzie z pracą, to może na coś z najwyższej półki. Czytałem trochę na temat tych nowych technologii, jedna rzecz mi sie miesza. Czym się różni to Oley od Led zastosowanych w seriach X4500? Czy to jest to samo, czy te Oledy to jakaś bardziej zaawansowana tech.?

21 ODPOW. 21
profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

badnar napisał(a):

Niedługo planuje zmianę telewizorka. Jak dobrze pójdzie z pracą, to może na coś z najwyższej półki. Czytałem trochę na temat tych nowych technologii, jedna rzecz mi sie miesza. Czym się różni to Oley od Led zastosowanych w seriach X4500? Czy to jest to samo, czy te Oledy to jakaś bardziej zaawansowana tech.?

Witam
Wprawdzie tv to nie moja działka, ale mogę pokazać fotkę z wczorajszej wizyty w SONY Style w Warszawie. Coś tam jest napisane, poza tym to tej wielkości ekrany są na razie dostępne. I ta cena... ;)

_dsc2308200509_311_01.jpg

------------------------------
fotoamator
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

badnar napisał(a):

OLED (Organic Light-Emitting Diode) to bardziej zaawansowana technologia (dioda elektroluminescencyjna LED wytwarzana ze związków organicznych). Na razie ceny powalają - 11 cali Sony (XEL-1) kosztuje ok. 15.000 zł :shock:

Wyświetlacz ma niesamowite kąty widzenia, oferuje większą skalę barw i jasność i idealną czerń.
Ma znacznie krótszy czas reakcji niż zwykły wyświetlacz LED.

3432-----
Początkujący

tutaj takie tam tłumaczenie
"W odróżnieniu od tradycyjnych ekranów LED, ekran wyposażony w diody OLED (organiczne diody emitujące światło) nie potrzebuje podświetlenia. Wykorzystuje on specjalną warstwę, która emituje światło po podłączeniu do niej prądu. Oznacza to, że możliwe jest tworzenie niezwykle cienkich wyświetlaczy, takich jak w modelu XEL-1 firmy Sony (o grubości 3 mm), które zajmują mniej miejsca w domu. Nowa technologia pomaga oszczędzać energię, bez podświetlenia wymaga mniej energii do pracy, co jest dobre dla środowiska i Twojej kieszeni"

Znacznie krótki czas reakcji to mało powiedziane bo to jest wręcz kolosalnie zmniejszony czas reakcji ;)
Brak podświetlenia "dobre dla Twojej kieszeni" jak zauważył Lajam tu trochę popłyneli jak na razie ;)

scarface-----
Początkujący

Warto jeszcze dodać, że technologia OLED całkowicie eliminuje ewentualne problemy z podświetleniem. Co to oznacza, choćby całkowity usunięcie problemu nierównomiernego podświetlenia matrycy, "czarną czerń" i w ogóle niesamowite kolory i kąty widzenie. Choć w woli prawdy współczesne LCD również radzą sobie na tym polu bardzo dobrze (a szczególnie te z podświetleniem ledowym).

Razak-----
Początkujący

Najlepiej z LCD z czernią radzą sobie telewizory z podświetleniem LED rgb, które mają możliwość miejscowego wygaszania. Ale i tak zestawienie z OLED wypada bardzo blada- zarówno kolory jak i czerń są na korzyść tego drugiego.

Lajam: jest drogo, ale weź pod uwagę, że na 2010 rok jest już wiele zapowiedzi większych przekątnych, konkurencja też będzie ostrzejsza, a to dobrze wróży dla nas konsumentów :)

scarface-----
Początkujący

Z oceną, że OLED wypada tak super, to jeszcze poczekajmy, bo nawet jeśli ktoś miał okazje widzieć jakiś model tego typu (choćby '11 Sony) to i tak są to póki co małe matryce, a zawsze należy porównywać te same wielkości. Myślę, ze skoku jakościowego nie będzie aż tak bardzo miedzy najnowszymi LCD a pierwszą generacją OLED, tym bardziej na sygnale pal czy telewizyjnym hd. Ale to tylko takie tam teoretyzowanie :nerd:

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

scarface napisał(a):

. Myślę, ze skoku jakościowego nie będzie aż tak bardzo miedzy najnowszymi LCD a pierwszą generacją OLED,

Tu nie zgodzę się. Sam efekt wygasania części ekranu, gdzie jest czarny kolor robi wrażenie. grubość, wygląd itd. Sądzę, że procesory graficzne też będą stosunkowo lepsze. Jedyna rzecz która mnie niepokoi, to żywotność....

oldguest
Początkujący

Technologia świetna ale droga jak na razie. Niski pobór prądu, brak wad lcd wróżą dobrą drogę tej technologii. Jak na dzisiaj za drogo.

oldguest
Początkujący

Dla tych co uważają że OLED to jest przełom w jakości opierając się na telewizorze 11 calowym. Proponuję porównać wyświetlacz laptopa VGN-Z21 lub 31 (1600x900 na 13-stu calach podświetlane diodami LED) z telewizorem 40 cali. Podejrzewam że podobny efekt będzie jak OLED wyjdzie w 40 calach jeśli kiedyś to nastąpi. Jakość pewnie będzie lepsza ale nie przełom.