Podziel się wrażeniami!
Niedługo planuje zmianę telewizorka. Jak dobrze pójdzie z pracą, to może na coś z najwyższej półki. Czytałem trochę na temat tych nowych technologii, jedna rzecz mi sie miesza. Czym się różni to Oley od Led zastosowanych w seriach X4500? Czy to jest to samo, czy te Oledy to jakaś bardziej zaawansowana tech.?
badnar napisał(a):
Niedługo planuje zmianę telewizorka. Jak dobrze pójdzie z pracą, to może na coś z najwyższej półki. Czytałem trochę na temat tych nowych technologii, jedna rzecz mi sie miesza. Czym się różni to Oley od Led zastosowanych w seriach X4500? Czy to jest to samo, czy te Oledy to jakaś bardziej zaawansowana tech.?
badnar napisał(a):
tutaj takie tam tłumaczenie
"W odróżnieniu od tradycyjnych ekranów LED, ekran wyposażony w diody OLED (organiczne diody emitujące światło) nie potrzebuje podświetlenia. Wykorzystuje on specjalną warstwę, która emituje światło po podłączeniu do niej prądu. Oznacza to, że możliwe jest tworzenie niezwykle cienkich wyświetlaczy, takich jak w modelu XEL-1 firmy Sony (o grubości 3 mm), które zajmują mniej miejsca w domu. Nowa technologia pomaga oszczędzać energię, bez podświetlenia wymaga mniej energii do pracy, co jest dobre dla środowiska i Twojej kieszeni"
Znacznie krótki czas reakcji to mało powiedziane bo to jest wręcz kolosalnie zmniejszony czas reakcji
Brak podświetlenia "dobre dla Twojej kieszeni" jak zauważył Lajam tu trochę popłyneli jak na razie
Warto jeszcze dodać, że technologia OLED całkowicie eliminuje ewentualne problemy z podświetleniem. Co to oznacza, choćby całkowity usunięcie problemu nierównomiernego podświetlenia matrycy, "czarną czerń" i w ogóle niesamowite kolory i kąty widzenie. Choć w woli prawdy współczesne LCD również radzą sobie na tym polu bardzo dobrze (a szczególnie te z podświetleniem ledowym).
Najlepiej z LCD z czernią radzą sobie telewizory z podświetleniem LED rgb, które mają możliwość miejscowego wygaszania. Ale i tak zestawienie z OLED wypada bardzo blada- zarówno kolory jak i czerń są na korzyść tego drugiego.
Lajam: jest drogo, ale weź pod uwagę, że na 2010 rok jest już wiele zapowiedzi większych przekątnych, konkurencja też będzie ostrzejsza, a to dobrze wróży dla nas konsumentów
Z oceną, że OLED wypada tak super, to jeszcze poczekajmy, bo nawet jeśli ktoś miał okazje widzieć jakiś model tego typu (choćby '11 Sony) to i tak są to póki co małe matryce, a zawsze należy porównywać te same wielkości. Myślę, ze skoku jakościowego nie będzie aż tak bardzo miedzy najnowszymi LCD a pierwszą generacją OLED, tym bardziej na sygnale pal czy telewizyjnym hd. Ale to tylko takie tam teoretyzowanie 
scarface napisał(a):
. Myślę, ze skoku jakościowego nie będzie aż tak bardzo miedzy najnowszymi LCD a pierwszą generacją OLED,
Technologia świetna ale droga jak na razie. Niski pobór prądu, brak wad lcd wróżą dobrą drogę tej technologii. Jak na dzisiaj za drogo.
Dla tych co uważają że OLED to jest przełom w jakości opierając się na telewizorze 11 calowym. Proponuję porównać wyświetlacz laptopa VGN-Z21 lub 31 (1600x900 na 13-stu calach podświetlane diodami LED) z telewizorem 40 cali. Podejrzewam że podobny efekt będzie jak OLED wyjdzie w 40 calach jeśli kiedyś to nastąpi. Jakość pewnie będzie lepsza ale nie przełom.