Podziel się wrażeniami!
Witam
Mam problem z podłączeniem następującego sprzętu:
TV - Sony KDL-40W-4000,
Tuner - UPC mediabox hd dvr,
Amplituner - Sony STR-DG720 + zestaw głośników 5.1
Obecnie mam podłączony tuner kablem HDMI do TV, a amplituner do TV również poprzez HDMI. Niestety TV nie przekazuje dźwięku do amplitunera. TV wykryl zestaw audio poprzez HDMI Sync i włącza urządzenie przy włączaniu TV, pojawia się napis "działa system audio", lecz na głośnikach nic nie słychać, a na amplitunerze pojawia sie na chwilę napis "muting" i potem "TV". Myślałem, że wycisza głośniki, ale po wciśnięciu muting na panelu nic nie daje. Dodam że głośniki są sprawne, działa radio w amplitunerze. Co robię źle? Może amplituner podłączyć do TV kablem optycznym? Albo amplituner tylko do tunera upc? Tylko niestety tuner ma już zajęte HDMI bo jest podłączone do tym kablem do TV.
Podłączałem również tv - hdmi - amplituner i tuner - hdmi - amplituner, ale wtedy jest tylko dźwięk. Jak mam połączyć żeby był dźwięk i obraz? Proszę o pomoc.
Jakie masz wyjścia audio w tym tunerze UPC?
Przecież powinno być wyjście optyczne i na chinch.
Przez optyczne do amplitunera i powinno śmigać.
Porty HDMI w tym LCD nie wysyłają dźwięku. To są porty wejścia, czyli odbierają sygnał. Rozwiązaniem Twojego problemu, będzie podłączenie tunera UPC do amplitunera (pod HDMI in), i podłączenie amplitunera pod kablem HDMI ( z portu HDMI out) do któregoś wejścia w LCD. Jak będziesz podłączał jakieś inne urządzenie HDMI, podłączasz je pod ampli.
W ampli masz opcje wysyłania, obrazu/dźwięku rzez HDMI. Polecam przeczytanie instrukcji i tego krótkiego, ale ciekawego artykułu:
http://www.audio.com.pl/index.php?page= ... =13&id=117" target="_blank
tu fragment:
Nie zawsze chcemy korzystać z całej maszynerii kina domowego. Na przykład oglądając programy informacyjne z tunera satelitarnego wyposażonego w wyjście HDMI i emitującego obraz w wysokiej rozdzielczości, uruchamianie 5.1 byłoby kuriozalne. Jeśli zdecydujemy się obejrzeć coś bez amplitunera i systemu kolumn 5.1, włączając tylko telewizor, może czekać nas niemiła niespodzianka.
Gdy źródła podłączone są do amplitunera przez HDMI, wymusza to decyzję, czy dźwięk z pominięciem zintegrowanych dekoderów popłynie do telewizora, czy też zostanie zdekodowany w amplitunerze, ale wtedy poprzez wyjście monitorowe (amplitunera) będzie wysyłany tylko obraz.
Takie podstawowe możliwości ustawień dostępne są praktycznie w każdym amplitunerze. Rodzynkiem jest model Sony, który oprócz wspomnianych opcji ma jeszcze trzecią, a mianowicie równoczesnego zasilania telewizora i dekodowania surround z wybranego wejścia HDMI.
Doskonałym rozwiązaniem jest też funkcja pozwalająca zadecydować o przekierowaniu całego sygnału HDMI (obrazu i dźwięku) na telewizor w przypadku, gdy w ogóle wyłączymy amplituner, ale jest ona na razie dostępna tylko w drogich urządzeniach.