anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Podłączenie komputera do TV przez hdmi z przejściówką DVI

profile.country.pl_PL.title
Wojak-----
Początkujący

Podłączenie komputera do TV przez hdmi z przejściówką DVI

Witam. Posiadam od niedawna telewizor SONY KDL-40HX700. Postanowiłem go podłączyć do komputera stacjonarnego. Moja karta graficzna ma tylko wyjścia DVI więc przez przejściówkę dvi-hdmi podłączyłem go do TV. Obraz ładnie się wyświetla ale nie mogę przesłać dźwięku. Zdaje sobie sprawę, że DVI nie przesyła dźwięku więc chciałem podłączyć zwykłym kablem (2xchinch/mini jack) strumień audio do TV. Niestety nigdzie nie znalazłem opcji skąd tv ma brać źródło dźwięku. Jak podłącze przez wyjście analogowe to sygnał audio jest automatycznie ustawiony na odbiór z wejścia analogowego i wszystko jest ok, ale jakość obrazu, wiadomo. Moje pytanie jest takie: jak ustawić źródło dźwięku przy podłączeniu przez HDMI? Dodam że nie mam kina domowego z amplitunerem (wtedy nie było by sprawy). Może jest jakiś magiczny kabel hdmi, do którego da się podłączyć inne źródło dźwięku? A może jestem za głupi by znaleźć na pilocie odpowiedni guzik :P Proszę o podpowiedź. Jak coś to da to powiem że używam zintegrowanej karty dźwiękowej przy płycie głównej Gigabyte MA790FXT-UD5P (posiada komplet wyjść cyfrowych audio).

3 ODPOW. 3
oldguest
Początkujący

Ale dźwięk należy podłączyć kablem mini jack-mini jack. Obok złącza D-Sub. Kabel HDMI należy podłączyć do tego złącza obok tego wejścia (w tym TY to chyba HDMI4).

profile.country.pl_PL.title
Wojak-----
Początkujący

Ale dźwięk należy podłączyć kablem mini jack-mini jack. Obok złącza D-Sub. Kabel HDMI należy podłączyć do tego złącza obok tego wejścia (w tym TY to chyba HDMI4).

Mini jack działa ale tylko jak odłączę kabel hdmi (z D-SUB działa poprawnie ale strata na jakości obrazu- wiadomo). Próbowałem podłączyć do wszystkich możliwych wejść/wyjść audio wraz ze wszystkimi kombinacjami z 4 portami HDMI. Jakieś inne solucje?

oldguest
Początkujący

Znaczy 2 rzeczy mi się nasuwają na myśl
1. Jeśli przed D-Sub da się ustawić 1920x1080 to nie powinno być zauważalnej różnicy względem HDMI (DVI).
2. Jeśli telewizor "nie chce" pociągnąć dźwięku przed tego jacka to prawdopodobnie karta graficzna ma możliwość wysłania dźwięku. Zagadnienie jest dość złożone a nie mam jak tego sam sprawdzić żeby przedstawić w prosty sposób jak to zrobić. Problemów może być kilka począwszy od konfiguracji miksera dźwięku w Windowsie, poprzez potrzebę podłączenia dźwięku do karty graficznej po zakup odpowiedniego kabla DVI-HDMI (z tego co wiem nie każdy potrafi przesłać dźwięk).