anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

pomozecie?

profile.country.pl_PL.title
mateuszixinski
Początkujący

pomozecie?

krotko: kupilem sony 40nx800 + kabel hdmi arkas (cena 80 zl w media expert), podlaczylem n-tv przez hdmi i ...wielki zawod.

nie znam sie specjalnie na kalibracji, wiec po prostu ustawilem motionflow na wys., + maxymalna redukcje zaklocen, tymczasem obraz na programach hd typu hbo na szybkich scenach, czy scenach gdzie u kamera i akcja jest w ruchu, widac znieksztalcenia, obraz sie na bokach obrazu lekko tnie, nie jest ze tak powiem FLOW. i napisy na wszelkich paskach programow informacyjnych tez nie przesuwaja sie plynnie.

zalamany jestem o tyle, ze stary lcd samsunga, kupiony 4 lata temu za 3000 dziala dokladnie tak samo. obraz jest niemal identyczny jak w soniaczu za 4000 kupionym 4 lata pozniej.

czy myslicie ze moze kabel hdmi powinien byc lepszy, o wiekszej przepustowosci, jak do blue raya?
no ale czy to wplynie na plynnosc obrazu?
dodam, ze obraz statyczny jest jak brzytwa- przyznaje!
doradzcie prosze co tu zrobic.....
ewentualnie przykladowa kalibracja...cokolwiek...

17 ODPOW. 17
mateuszixinski
Początkujący

no wiec musze powiedziec, ze ustawienia zimnego zmienily barwy, jednakze nie wplynely na plynnosc obrazu, ktora nadal pozostawia wiele do zyczenia. wylaczenie motionflow + redukcja szumow na min. tez nic nie wniosly...
jakies inne pomysly?

Mylagos
Użytkownik

W takim razie, powinieneś naprawdę sprawdzić, czy przewód HDMI, nie jest winowajcą tych problemów z obrazem. Nic innego nie przychodzi mi aktualnie do głowy.

mateuszixinski
Początkujący

czekam jeszcze na ustawienia od zimnego. dzieki za pomoc, walczymy dalej... :)

Zimny_
Użytkownik

W niedzielę będę miał okazję przetestować NX800, przy okazji sprawdzę ustawienia i dostosuję je. Jednak moim zdaniem, jeśli obraz się tnie, to nie koniecznie może to być wina ustawień. Jeśli masz możliwość, to spróbuj na innym źródle sygnału, jak film z komputera, Blu-ray, z BRAVIA Internet Video, czy z telewizji naziemnej.. Telewizor nie powinien tak się zachowywać (przycinać obraz).

mateuszixinski
Początkujący

Zimny, i jak ten test? nie mam zadnych innych zrodel obrazu na razie, ale za to bylem w salonie sony center i stwierdzilem, ze obraz na moim jest porownywalny z jednym z wywieszonych 50hz;) natomiast 200hz smigal o niebo lepiej!

profile.country.PL.title
jaro0508
Poszukiwacz

Witam serdecznie pierwszy raz na Forum prosze o wyrozumiałość za moje potknięcia .Mam problem z moim tv kdl-40NX800 od pewnego czasu przy transmisjach meczy pojawiaja mi sie wokol pilkarzy jakby biale odbicia ,kontury, cienie co ciekawe ze to sie dzieje nie tylko przy korzystaniu z tunera od cyfry+ ale takze na tv z sygnalu naziemnego cyfrowego wiec tuner nie jest winny .probowalem juz wszystkiego zmiany ustawien ,wylaczania i wlaczania 200hz na 100hz i 50hz redukcji zaklocen itp itd dzwonilem nawet do serwisu tez nie wiedza mam nawet wgrany najnowszy soft ..Ta sytuacja jest tylko na meczach pilkarskich .oglądam a tu sie pojwiaja jakby podwojni zawodnicy to odbicie jest biale jakby to byl szron czy cos takiego ,odbicia glowy tulowia .Prosze o pomoc ..przynajmniej aby uspokoic swoje nerwy..bede wdzieczny Moderatorowi Zimnemu i pozostalym Kolegom .Tv mam na gwarancji serdecznie pozdrawiam

stubbs.
Użytkownik

Uzupełnij poniższy schemat, bo wg mnie masz włączone za dużo "ulepszaczy" obrazu. De facto działają one moim zdaniem super, ale są takie przypadki jak Twój z meczami, że nadmiar ulepszaczy odbija się na taki właśnie przygodach.

Schemat ustawień obrazu:
Tryb Obrazu -
Podświetlenie -
Kontrast -
Jasność -
Nasycenie -
Odcień -
Temperatura barw -
Ostrość -
Red. zakłóceń -
Red. zakłóceń MPEG -
Red. zakłóceń punkt -
Motionflow -
Tryb filmu -

ZAAWANSOWANE USTAWIENIA
Korekcja czerni -
Zaaw. zwiększ. kontrastu -
Gamma -
Automat. ograniczanie Światła -
Czystość bieli -
Żywy kolor -
Uwydatnianie szczegółów -
Uwydatnianie krawędzi -

BALANS BIELI :
wzmocnienie R -
wzmocnienie G -
wzmocnienie B -
przesuniecie R -
przesunięcie G -
przesuniecie B -

Pozdrawiam Stubb
profile.country.PL.title
jaro0508
Poszukiwacz

Dziękuje Ci serdecznie że mnie w jakiś sposób ukierunkowałeś, ja od poczatku mam obraz ustawiony na "zywy"tam oczywiście jest mniej regulacji ktore mozna dokonac samemu ale sprobuje poeksperymentywac i poustawiac obraz "wlasny" czy "standartowy" Co do tych polepszaczy to sie zgadzam -coś za coś- w sumie obraz na tym telewizorze naprawde jest świetny jak dla mnie ,tylko te zklocenia na meczach ..A moze Ktos z Was ma jakies przykladowe ustawienia obrazu tej serii NX800? chociaz wiem ze sa one wytworem subiektywnej oceny wlasnego oka co jest rzecza normalna.Serdecznie pozdrawiam :c22