anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Problem z Sony 40W4000

POL80-----
Początkujący

Problem z Sony 40W4000

Witam

Telwizor zakupiłem pod koniec listopada. Ogólnie wszystko działa bez zarzutu.
Niestety dopiero po zakupie X360 zauważyłem że przy braku sygnału pilot wogóle nie działa.
Chcąc zmienić wyjście z HDMI1 na HDMI2 lub odwrotnie muszę to zrobić przyciskiem na obudowie. Gdy tylko włącze mediabox'a/xbox'a pilot działa normalnie. Pod HDMI1 podłączony jest mediabox UPC a pod HDMI2 X360.
Gdy np po włączeniu TV jest ustawione wyjście HDMI1, żeby nie wstawać i zagrać muszę włączyć mediabox'a i dopiero wtedy mogę przełączyć wyjście na HDMI2 :open_mouth:

Z pilotem Harmony jest podobnie. Włącza jednocześnie TV i inne urząędzenie ale wyjście zostaje te co było po ostatnim wyłączeniu TV.

Ma ktoś jakiś pomysł jak rozwiąć ten problem czy zostaje tylko zgłoszenie usterki do serwisu? 😕 "

6 ODPOW. 6
profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Witam!
Po włączeniu tv,m jeżeli został on wyłączony z pilota, zawsze uruchamia się wyjście, na którym został wyłączony.
A nie do końca rozumiem o co chodzi. Co znaczy, że "przy braku sygnału, pilot wogóle nie działa", jakiego sygnału?? Czyli działanie pilota jest uzależnione od tego, czy mediabox UPC i xbox jest włączony? A jak włączasz tv, to nie możesz zmienić żadnego portu, a jak wciśniesz dowolny kanał, to nic nie reaguje (jakby się zawiesił) póki nie włączysz mediaboxu? Jakbyś odpiął mediabox, to wszystko działa, możesz zmieniać porty?

POL80-----
Początkujący

Prykład: Włączam TV (czarny ekran HDMI1) W tej sytuacji pilot całkowicie nie reaguje, nic nie mogę zrobić. Ale gdy tylko włącze mediaboxa pilot odrazu działa prawidłowo.

Przykład 2: Po włączeniu TV ( czarny ekran HDMI2). Źeby zmienić na HDM1 i oglądać TV musze najpier włączyć na chwile konsole :open_mouth:

W skrócie pilot działa tylko gdy do ustawionego wyjścia dociera sygnał włączonego urządzenia (mediabox'a, konsoli czy laptopa)

vinci77
Poszukiwacz

zrób tak: powyciągaj wszystkie wtyczki i urządzenia podłączone do TV i włącz telewizor bez podłączonej anteny, też powinno się pokazać "brak sygnału" i zobacz czy pilot działa. Może jakieś urządzenie w stanie "czuwania" zakłóca pracę TV. Jeżeli problem będzie występował też bez anteny to chyba jest coś nie tak z twoim telewizorem.

Zimny_
Użytkownik

Nie zaszkodzi również sprawdzić metodą dedukcji :o co zakłoca działanie pilota. powyjmuj wszystkie wtyczki (oprócz zasilającej :) na wyłączonym tv) i kolejno włączaj i sprawdzaj, a jak sprawdzisz jedno urządzenie, wymnij wtyczkę i na jego miejsce włóż drugie. Wtedy powinno się wyjaśnić co zakłóca. A kable którymi podłączasz są dobre?

vinci77
Poszukiwacz

Zimny napisał(a):

Nie zaszkodzi również sprawdzić metodą dedukcji :o co zakłoca działanie pilota. powyjmuj wszystkie wtyczki (oprócz zasilającej :) na wyłączonym tv) i kolejno włączaj i sprawdzaj, a jak sprawdzisz jedno urządzenie, wymnij wtyczkę i na jego miejsce włóż drugie. Wtedy powinno się wyjaśnić co zakłóca. A kable którymi podłączasz są dobre?

dokładnie to samo napisałem 8-)

POL80-----
Początkujący

Witam Ponownie

Dziękuje za rady. Odłączyłem dekoder i konsole ,ale nadal pilot nie działa na wyjściach HDMI/AV więc nie ma dalej co sprawdzać :open_mouth: Narazie przy wyłączaniu zostawiam wyjście TV na którym pilot działa mimo braku sygnału... Niestety pozostaje chyba tylko serwis 😕 Mam nadzieje że to drobna usterka i szybko zostanie usunięta....