Podziel się wrażeniami!
Witam
Telwizor zakupiłem pod koniec listopada. Ogólnie wszystko działa bez zarzutu.
Niestety dopiero po zakupie X360 zauważyłem że przy braku sygnału pilot wogóle nie działa.
Chcąc zmienić wyjście z HDMI1 na HDMI2 lub odwrotnie muszę to zrobić przyciskiem na obudowie. Gdy tylko włącze mediabox'a/xbox'a pilot działa normalnie. Pod HDMI1 podłączony jest mediabox UPC a pod HDMI2 X360.
Gdy np po włączeniu TV jest ustawione wyjście HDMI1, żeby nie wstawać i zagrać muszę włączyć mediabox'a i dopiero wtedy mogę przełączyć wyjście na HDMI2
Z pilotem Harmony jest podobnie. Włącza jednocześnie TV i inne urząędzenie ale wyjście zostaje te co było po ostatnim wyłączeniu TV.
Ma ktoś jakiś pomysł jak rozwiąć ten problem czy zostaje tylko zgłoszenie usterki do serwisu? 😕 "
Witam!
Po włączeniu tv,m jeżeli został on wyłączony z pilota, zawsze uruchamia się wyjście, na którym został wyłączony.
A nie do końca rozumiem o co chodzi. Co znaczy, że "przy braku sygnału, pilot wogóle nie działa", jakiego sygnału?? Czyli działanie pilota jest uzależnione od tego, czy mediabox UPC i xbox jest włączony? A jak włączasz tv, to nie możesz zmienić żadnego portu, a jak wciśniesz dowolny kanał, to nic nie reaguje (jakby się zawiesił) póki nie włączysz mediaboxu? Jakbyś odpiął mediabox, to wszystko działa, możesz zmieniać porty?
Prykład: Włączam TV (czarny ekran HDMI1) W tej sytuacji pilot całkowicie nie reaguje, nic nie mogę zrobić. Ale gdy tylko włącze mediaboxa pilot odrazu działa prawidłowo.
Przykład 2: Po włączeniu TV ( czarny ekran HDMI2). Źeby zmienić na HDM1 i oglądać TV musze najpier włączyć na chwile konsole
W skrócie pilot działa tylko gdy do ustawionego wyjścia dociera sygnał włączonego urządzenia (mediabox'a, konsoli czy laptopa)
zrób tak: powyciągaj wszystkie wtyczki i urządzenia podłączone do TV i włącz telewizor bez podłączonej anteny, też powinno się pokazać "brak sygnału" i zobacz czy pilot działa. Może jakieś urządzenie w stanie "czuwania" zakłóca pracę TV. Jeżeli problem będzie występował też bez anteny to chyba jest coś nie tak z twoim telewizorem.
Nie zaszkodzi również sprawdzić metodą dedukcji co zakłoca działanie pilota. powyjmuj wszystkie wtyczki (oprócz zasilającej na wyłączonym tv) i kolejno włączaj i sprawdzaj, a jak sprawdzisz jedno urządzenie, wymnij wtyczkę i na jego miejsce włóż drugie. Wtedy powinno się wyjaśnić co zakłóca. A kable którymi podłączasz są dobre?
Zimny napisał(a):
Nie zaszkodzi również sprawdzić metodą dedukcji co zakłoca działanie pilota. powyjmuj wszystkie wtyczki (oprócz zasilającej na wyłączonym tv) i kolejno włączaj i sprawdzaj, a jak sprawdzisz jedno urządzenie, wymnij wtyczkę i na jego miejsce włóż drugie. Wtedy powinno się wyjaśnić co zakłóca. A kable którymi podłączasz są dobre?
Witam Ponownie
Dziękuje za rady. Odłączyłem dekoder i konsole ,ale nadal pilot nie działa na wyjściach HDMI/AV więc nie ma dalej co sprawdzać Narazie przy wyłączaniu zostawiam wyjście TV na którym pilot działa mimo braku sygnału... Niestety pozostaje chyba tylko serwis 😕 Mam nadzieje że to drobna usterka i szybko zostanie usunięta....