Podziel się wrażeniami!
Witam. Potrzebuje pomocy. Mianowicie posiadam tv sony xf9005 i zakupiłem do niego soundbar ht-xf9000. Do tej pory korzystałem z bluetooth i działało ok tzn nie dokonca bo odlacza mi sie sam bluetooth musze parowac na nowo wiec pomyslalem ze zakupie kabel i podłączyłem kabel i ku mojemu zdziwieniu sprzęt nie działa tzn. W momencie podłączenia pojawia się napis na tv podłączone system audio ale nie ma dxwieku dopiero jak łączę przez bluetooth wszystko działa ok. Dodam że oczywiście kabel jest podłączony do hdmi 3 arc. Restart tv i soundbar. Nic nie dał. Pomocy plis. Sprawa jest o tyle dziwna że wciskając przycisk Home na pilocie od soundbar nie mogę zobaczyć menu ustawień soundbar ale jak przełącze kabel do hdmi np.2 działa menu z pilota i oczywiście nie działa dźwięk A na tv pojawia się komunikat jeśli nie ma dźwięku podłącz soundbar pod hdmi 3 arc. Pomocy plis.
Włączyłes rozszerzony format sygnalu w tv opcjach może to pomoże jeżeli oczywiście przez hdmi i zostaje ci jeszcze możliwość podłączenia przez optyka. Pozdrawiam
Tak włączyłem. Optyk czyli ten kabelek długości 10 cm dołączony do soundbar??:-) jeszcze jedna kwestia jak mam podłączony do hdmi 1 tv A do hdmi 2 sony to widzę że te urządzenie są widoczne w tej sekcji wejścia wiecie pod aplikacjami A jak mam podłączony kablem soundbar pod hdmi 3 tego nie widzę
Tak raczej będzie mojego soundbara też nie widzi tzn nie pokazuje nazwy nazwa się pokażę dopiero jak w urządzeniu typu dekoder ps4 włączysz chyba hdmi cec w mojej grajbelce takiej opcji nie ma więc nazwy nie pokazuje. Wracając do podłączenia hdmi masz tam dwa wejścia belce na pewno dobrze podłączyłes, nie wiem jaki przewód dostałeś ale zakończony wtyczka kwadratowa z główką mała okrągła to raczej optyka, wracając do hdmi może jakiś kiepski przewód hdmi masz bez oddzielnego kanału zwrotnego audio?
kabel chyba ok ( na hdtv ) jakiś czas temu był artykuł o kablu HDMI Magiclink by purelink.
zrobiłem test. tzn kablem od sony podpiołem sie do HDMI 2 w tv i spoko działa obraz jest. Ale jak zamieniłem na HDMI 3ARC nie było juz obrazu. Dochodzę do wniosku że nie działa wejście w TV ( to HDMI 3 ARC ). Podpiołem kebel z powrotem do soundbar i znów napis "aktywny system audio" i dźwięku nie ma. Chyba gdyby było coś nie tak z wejściem to by nic nie łączyło co. Do wczoraj jeszcze działał bluetooth. Teraz jak paruje tv sam przełącza sie na HDMI 2 ( nie wiem czemu ) i klops. A co najlepsze jak wczoraj działał dźwięk przez bluetooth to jak włączałem sony playstation to dostawałem komunikat ( odłączenie systemu bluetooth ) i nie był dźwięku. Musiałem w TV zmienić na głośnik TV i dopiero działało niezły klops. ;((((jedna kwestia mnie nurtuje. Mianowicie po restarcie TV podłączyłem kabel pod HDMI 3 ARC i do sounsdbar. W TV w ustawieniachw sekcji wejścia pojawiała mi sie nazwa nazwa sprzętu a nad nią taki mały napis HDMI 2. i np teraz mam ps4 hdmi 2 i soundbar hdmi2. ehh ;(
Wow no to tak dziwnie wszystko a czy zaktualizowales tv do andka 8.0 ? Jeśli tak to czy przywrociles ustawienia fabryczne po aktualizacji? Jeśli nie to to zrób nawet i 3 razy.
A mogę sam to zaktualizować??? Jak wciskam Home w polecanych aplikacjach ro mam jakies wprowadzenie do 8.0 w sensie jakis filkikA jak wchodzę w ustawienia tv informacje klikam aktualizacja oprogramowania systemowego mam info że jest aktualne. Może jeszcze aktualizacja do niego nie wyszła.
Już pobieram na pendrive. Obawiam co i jak. Wrócę jeszcze do podłączenia kabla. Jak zrobiłem ustawienia fabryczne podłączyłem soundbar oczywiście kabel w hdmi 3 arc siedzi A w tv pokazuje w sekcji wejścia że jest podpiete pod hdmi 2.
Zrób ustawienia fabryczne tv jeśli to nie pomoże zaktualizuj soundbar też jakaś była aktualizacja.
@DawidP1 Dziękuję za pomoc. Zrobiłem aktualizację TV nic nie pomogło. Połączyłem się infolinią człowiek sprawdził ustawienia TV ( podłączył się) w ciągu kilku dni ma pojawić się serwis, dam znać jak uda się to naprawić ;)mam taką nadzieję:/