anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Problem z wbudowanymi napisami KD-49XE7096

profile.country.PL.title
Mate7777
Poszukiwacz

Problem z wbudowanymi napisami KD-49XE7096

Witam w moim  KD-49XE7096 podczas odtwarzania filmów z wbudowanymi napisami występuje problem, taki że napisy są całkowicie rozjechane z filmem. Za każdym razem inaczej. Początkowo próbowałem puszczać filmy poprzez DLNA i myślałem, że w tym tkwi problem, ale podłączając dysk do USB problem jest taki sam. 
Spotkał się ktoś z was z podobną sytuacją?

9 ODPOW. 9
profile.country.PL.title
Agnieszka_J
Moderator

Witaj, @Mate7777

W odpowiedzi na nasze zapytanie w Twojej sprawie, Sony Support podał nam taką informację:

---

Wskazany model telewizora nie wspiera napisów zewnętrznych (zupełnie), więc nie jesteśmy w stanie pomóc klientowi. Nie ma znaczenia, czy napisy do telewizora są podawane przez DLNA, czy przez USB.

---

Przykro mi, że nie możemy doradzić nic innego,

pozdrawiam serdecznie,

Agnieszka_J

profile.country.PL.title
Mate7777
Poszukiwacz

tak tylko, że mowa o napisach wbudowanych (zapisanych w pliku z filmem). Takiej możliwośći ten telewizor też nie posiada?  Nadmienie że napisy się pojawiają tylko w złym momencie. 

profile.country.PL.title
djrychu
Expert

Witam,

TV nie ma żadnego wpływu na napisy wbudowane. Najprawdopodobniej zostały one nieprawidłowo wgrane do filmu.

Pozdrawiam

profile.country.PL.title
Mate7777
Poszukiwacz

Witam, 

Dziękuję za odpowiedź,

Być może nie wyraziłem się jasno:

napisy można włączać i wyłączać na tv za pomocą pilota.  (na pc przesuwać do przodu-do tyłu). Nie są one "na sztywno" zgrane z filmem. Lecz znajdują się w jednym pliku. Reasumując na pc napisy działają i są zsynchronizowane, a na TV idzie je włączyć wyłączyć, jednak nie są zsynchronizowane - jak by się zacinają... 

Pytanie czy napewno telewizor nie obsługuje tego typu napisów?  Jeżeli faktycznie tak jest to nie mam wiecej pytań...

profile.country.PL.title
TomTheMenace
Użytkownik

Dzięki TV działającemu na Androidzie możesz sobie zainstalować playera obsługującego dostosowywanie napisów (VLC, Kodi, itd.). Cały czas nie wyrażasz się precyzyjnie - nie wspomniałeś w jakim formacie są problematyczne napisy, a samych formatów napisów jest pewno kilkanaście... Sugeruję wykorzystywać napisy w formacie .srt

profile.country.PL.title
djrychu
Expert

Witam,

@TomTheMenace KD-49XE7096nie posiada Android.

@Mate7777 zgosiłem ponownie Twój problem do supportu Sony - to ich odpowiedź:

Napisy, które nie są na "sztywno" zgrane z filmem (czyli nie są zintegrowane z filmem) nie są obsługiwane przez telewizor.

Pozdrawiam

profile.country.PL.title
Mate7777
Poszukiwacz

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

MP4 to nie jest do końca pojedynczy plik. To kontener, zapewne dlatego TV ma problem z obsługą timeline napisów. 

Pozdrowienia

profile.country.PL.title
TomTheMenace
Użytkownik

@djrychu - Racja! Mój błąd. Nie ma androida w xe7096.

Co do napisów, to warto sprawdzić, czy w TV nie można wybrać źródła napisów - wtedy wystarczy przy odtwarzanym pliku wideo umieścić osobny z napisami, wybrać go i nie przejmować się rozjeżdżaniem tekstu w mp4.