Podziel się wrażeniami!
Witam,
Proszę znawców o wytłumaczenie mi na jakiej zasadzie działa tuner TV w moim Sony?
Z mojej kablówki płynie sygnał cyfrowy przez tuner Humax,czy po wyszukaniu programów wspomniany Humax musi cały czas byc włączony i czy przewód z kablówki musi przepływac przez niego?
Dziś po włączeniu TV zauważyłem brak niektórych programów np.TVN,TVN24 reszta kanałów była OK, pomyślałem że do to z powodu odłączenia kabla z tunera i podłączenia go bezpośrednio do telewizora,więc na nowo wyszukałem wszystkie programy podłączając kabel do Humax-a i niestety na wspomnianych kanałach widzę komunikat Program niedostrojony ,na dodatek wszystkie moje ustawienia kanałów wróciły do stanu pierwotnego
W czym problem?Zależy mi aby korzystac z tunera w telewizorze ponieważ mogę układac programy według własnego uznania a niestety w Humaxie jest to niemożliwe.
Dziękuję
Jak rozumiem sam telewizor znalazł kanały w kablówce? Jeśli tak to problemem jest jeszcze rozkodowanie tych kanałów. Jeśli operator udostępnił by kartę do tego TV z odpowiednim modułem to działo by to bez problemu. Jeśli nie zostaje tylko korzystanie z dostarczonego dekodera które się podłącza do telewizora HDMI lub EURO.
Ale dziwi mnie fakt że przez dwa tygodnie było OK a dopiero dziś wystąpiły problemy.
Programy nie były kodowane w tym czasie? Jeśli dobrze rozumiem bo opis podłączenia i sprzętu jest mało czytelny.
Programy te nie są kodowane,a tuner i karta potrzebne mi są tylko do tego żeby odbierac z kablówki sygnał cyfrowy programów niekodowanych.
Skoro kablówka jest niekodowana to powinno wystarczyć podłączyć kabel do telewizora i przeszukać kanały jeszcze raz może zmieniły częstotliwość. Z drugiej strony skoro programy są niekodowane po co karta?
Faktycznie,racja, :smileyredface: karta służy do dekodowania sygnału irdeto,co nie zmienia faktu że przez dwa tygodnie miałem wszystkie kanały odbierane przez tuner w moim TV.
Czy poniższy moduł pasuje do mojego TV?I załatwiłby sprawę odbioru programów na tunerze wbudowanym w telewizor?
http://www.allegro.pl/item520459728_uni ... oaded.html
Nikt nie daje na to gwarancji, można spróbować na własne ryzyko.
Kurcze ja chyba na samym początku tematu nie wyjaśniłem o co tak naprawdę mi chodzi :smileyredface:
Mam Tuner Humaxa do odbioru cyfrowej kablówki
Gdy podłączyłem TV i zacząłem szukac kanałów, telewizor znalazł wszystkie jakie wcześniej odbierałem na Humax-ie.Po wyszukaniu mogłem wyłączyc tuner i na pilocie wcisnąc Digital i wszystkie programy pięknie poukladac w TV według wlasnego uznania.
Działało bez problemu przez dwa tygodnie ale jak niedawno włączyłem telewizor to okazało się że nie mam po wcisnięciu Digital, programów które są kodowane w irdeto czyli TVN,TVN24 pomimo że w Humaxie mam kartę do dekodowania Irdeto.Nie pomogło ponowne wyszukanie kanałów i dlatego zdziwiło mnie że z początku wszystko działało OK.
Zależy mi na wyjasnieniu dlatego,że w Humaxie który mam wydzierżawiony z kablówki kolejnośc kanałów jest z góry narzucona.....czyli TVP1 na 19 TVP2 na 20 TVN na 35 itd.itd.
Mam nadzieję że teraz jasno napisałem o co chodzi.
dziękuję