Podziel się wrażeniami!
Wita wszystkich szcześliwy posiadacz telewizorka!
Pewnie jak większość jestem bardzo zadowolony z jakości obrazu, dźwięku itd. Szczególnie, że przymierzam się do wymiany dekodera zwykłego w Cyfrowym Polsacie na HD i w końcu odbiór chociaż 2 kanałów we właściwej rozdzielczości. Ale zanim to...
Mam problem z rozmywaniem się obrazu (np konturów poruszającej się postaci) szczególnie na starszych filmach (ale tez i nowszych w slabszej jakości). Na zupełnie nowych filmach czy programach problem nie występuje.
Jak zauważyłem odpowiedzialny za to jest system REDUKCJI ZAKŁÓCEŃ OBRAZU (sprawdziłem metodą prób i błędów). Im wyższa wartość (MAX) tym większe rozmywanie się (pływanie...majaczenie...nie wiem jak to inaczej nazwać) konturów poruszających się na filmie np głów postaci. Nawet funkcja ta ustawiona na MIN sprawia lekkie rozmycie. Strasznie to denerwujące bo nie wszystkie jeszcze dobre filmy są w super jakości a jak sie chce oglądac jakiegoś 'starszaka' to toważyszy temu ten efekt!
Oczywiście mogę funkcję redukcji zakłóceń obrazu wogóle wyłączyć, jadnak wówczas obraz ogólny filmu staje się gorszy...nie bardzo ale jednak...robi się taki jakby ziarnisty (co znika po uaktywnieniu tej funkcji - ale pojawia się rozmycie...).
I co tu poradzić?
A jakim wejściem masz podłączony dekoder do telewizora? Moim zdaniem winę za to ponosi sygnał przekazywany do telewizora przez odbiornik. Sporo też zależy od kabla z jakiego korzystasz. Jeżeli posiadasz zwykły odbiornik, połączony z tv przez euro złącze (scart), sygnał przekazywany będzie średniej jakości, dodać do tego słaby przewód euro, jakość filmów w tv... Na pewno to też wpływa na szumy. Nie znam dekoderów Polsatu, ale w opcjach, w ustawieniach powinieneś mieć rodzaj wysyłanego sygnału. Jeśli znajdziesz to przełącz na sygnał RGB, to też może być przyczyną.
Ja mam odbiornik tylko nie Polsatu, podłączony z tv (inny model) przez HDMI, obraz jest świetny.
dekoder z TV rzeczywiscie zlaczem scart. przewody idace od anteny do dekodera sa wysokiej jakosci (montowane przez znajomego instalatora).
postaram sie znalezc w opcjach Polsatu tego RGB...moze cos to da....
no za jakis czas bede mial dekoder HD i licze, ze obraz powali mnie na kolana!
thx!