Podziel się wrażeniami!
Witam!
Od jakiegoś czasu posiadam telewizor Sony Bravia KDL-46HX800 z funkcją 3D i akcesoriami do niego. Szukałem programu, żeby odtworzyć z komputera na TV filmy w jakości 3D i natrafiłem na Mezzmo oraz PS3 Media Server. Ściągnąłem wersję próbną obu programów, wszystko zainstalowałem, serwery są widoczny na telewizorze, filmy się włączają, ale nie tak jak powinny. Otóż, mam film w trybie Side By Side i gdy go włączam na TV, to nic się nie dzieje - 3D się nie włącza, a w opcjach mam jedynie tryb SYMULOWANIE 3D. Dodam, że mam ustawione automatyczne wykrywanie jakości 3D i przełączanie na niego. Powinny być dodatkowo opcje OBOK SIEBIE oraz POD I NAD, lecz jest tylko ta jedna opcja - symulowanie 3D.
Nie wiem gdzie stoi problem, czy po stronie telewizora, czy programu. Odbiorniki, nadajniki 3D działają bez zarzutu, chodzi mi tylko o odpalenie w TV filmów z komputera w jakości 3D.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
używasz hdmi?Ja dzisiaj podpiołem sobie koputer naciskam na pilocie 3d i mam wszystko dostępne poza symulowane.Jaki masz standard hdmi?
Ja nie podpinam kompa do TV, tylko korzystam z internetu. Mam podpiety internet do telewizora i przesylam po prostu pliki za pomoca serwera na kompie. Chce wlasnie bez kabla hdmi cos wykombinowac.
Sprawdź, czy przypadkiem nie masz jakiejś aktualizacji dla swojego telewizora. Sprawdź też, czy przypadkiem w ustawieniach wymienionych przez Ciebie programów nie trzeba włączyć jakiejś opcji dla 3D.
Telewizor jest zaktualizowany, bo dzisiaj sprawdzałem właśnie, a w programach szukałem takiej opcji, ale nie mogłem znaleźć, więc nie wiem o co chodzi. Powinno wykrywać automatycznie 3D i przełączać, a tu nic.
Dodam, że nie wiem, co bym nie włączył (film, zdjęcia etc.), to i tak nie mam innych opcji prócz "SYMULOWANE 3D" i "WYŁĄCZ" a powinno być jeszcze "OBOK SIEBIE" i "NAD I POD".
Mam HX900.
Generalnie SBS nie jest wykrywane automatycznie pozatym nie da sie tego trybu wlaczyc dla plikow odtwarzanych przez TV (player, Youtube). Ktos zdaje sie nie pomyslal ze mozna miec pliki z 3D SBS.
Trzeba te pliki odtworzyc czyms innym (zewnetrzny player, DVD, PC) i wpuscic na HDMI - tam da sie wybrac recznie wszystkie tryby 3D...
No, czyli nie pozostaje mi nic innego jak kupić dobry kabel HDMI.
Mam kabel HDMI podłączony do komputera i TV. W Menu 3D są wszystkie opcje. Ale jest jeden problem. Gdy włączam komputer to obraz nagle mi się ściemnia. Czy jest takie coś jak automatyczne dostosowywanie jasności, czy coś w tym stylu? I dodam, że jak włączam komputer, to pisze mi WYBRANA SCENA ZMIENIŁA SIĘ, czy coś takiego, a potem jak mam wybór profili w WINDOWS 7 to też następuje WYBRANA SCENA ZMIENIŁA SIĘ. Przejrzałem wszystkie sceny, ale na każdej jest taki sam przyciemniony obraz.
Komunikat ten pojawia się ponieważ TV przełącza się na PC. Scena zmienia się pod konkretne źródło. Jeśli nie jesteś zadowolony z automatycznych ustawień telewizora możesz zwiększyć jasność ręcznie.