Podziel się wrażeniami!
Mam ogromny problem z prawidłowym funkcjonowaniem dwóch ekranowych urządzeń podłączonych do jednego PC. Mma grafikę GTX 1050 GTX. Przez wyjście DVI mam podłączony monitor DELL a przez drugie wyjscie HDMI - TV. Ogólnie w obydwóch wykrywa obraz i jest ok ALE.. Windows 10 chyba nie radzi sobie z działaniem tych dwóch ekranów w tym samym czasie.
Gdy w ustawieniach włączę "Powiel te ekrany, rozszerz ekrany" to nie dokońca to działa jak należy. Najbardziej mi odpowiada powiel te ekrany ale wtedy gryzą się rozdzielczości bo TV ma 4K a Monitor FullHD. Rozszerz ekrany - tej opcji kompletnie nie czaję, Nie wiem jak przenosić aplikacje aby były widocznie na drugim monitorze / TV i odwrotnie. Bardzo dziwaczna i męcząca opcja.
Obecnie aby grać czy oglądać coś z PC na moim TV to muszę ręcznie przełączać ekrany z monitora na TV i odwrotnie - jest to mega uciążliwe.
Nie ma sposobu aby to usprawnić? Lub innego lepszego sposobu na to abym mógł operować mojego peceta zarówno za pomocą monitora i TV w maksymalnych rozdzielczościach.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Opcja powiel kopiuje zawartość i faktycznie mogą pojawić się różnice w rozdzielczości, natomiast rozszerz te ekrany powoduje, że oba ekrany są jednym ekranem i w ustawieniach ekranu możesz sobie złapać te ekrany LPM i przeciągnąć wskazując np. który ekran gdzie się znajduje (np. monitory obok siebie ustawiasz jeden obok drugiego, ale jak masz ekran przed sobą a drugi nad nim, no to musisz je też ustawiać jedno na drugim aby jadąc myszką w górę prawidłowo przeskakiwała).
Jak zminimalizujesz aplikację do widoku w oknie, możesz okno przeciągnąć na drugi ekran. Nie pamiętam gdzie, ale jak wpiszesz w google to znajdziesz, ustawiało się gdzie ma domyślnie uruchamiać się tryb pełnoekranowy. W all player pamiętam że w ustawieniach było że uruchamiaj tryb pełnoekranowy na monitorze 1 lub 2
Rozszerzenie jest wygodne, sam zawsze z tego korzystałem szczególnie że pracowałem i oglądałem. Ale najwygodniej jest powielać, bo sobie szybko odpalasz lapka odpalasz obraz i leci 1:1
Opcja powiel kopiuje zawartość i faktycznie mogą pojawić się różnice w rozdzielczości, natomiast rozszerz te ekrany powoduje, że oba ekrany są jednym ekranem i w ustawieniach ekranu możesz sobie złapać te ekrany LPM i przeciągnąć wskazując np. który ekran gdzie się znajduje (np. monitory obok siebie ustawiasz jeden obok drugiego, ale jak masz ekran przed sobą a drugi nad nim, no to musisz je też ustawiać jedno na drugim aby jadąc myszką w górę prawidłowo przeskakiwała).
Jak zminimalizujesz aplikację do widoku w oknie, możesz okno przeciągnąć na drugi ekran. Nie pamiętam gdzie, ale jak wpiszesz w google to znajdziesz, ustawiało się gdzie ma domyślnie uruchamiać się tryb pełnoekranowy. W all player pamiętam że w ustawieniach było że uruchamiaj tryb pełnoekranowy na monitorze 1 lub 2
Rozszerzenie jest wygodne, sam zawsze z tego korzystałem szczególnie że pracowałem i oglądałem. Ale najwygodniej jest powielać, bo sobie szybko odpalasz lapka odpalasz obraz i leci 1:1
Kurcze te rozszerzanie ekranu jest u mnie mniej wygodne bo TV mam na drugim końcu pokoju :). I muszę kurcze kombinować hm.
Mam jeszcze jedno pytanie.. Jak skonfigurować ustawienia załączone w moim obrazku.. Chodzi o skalowanie TV Sony .. oraz czy warto zaznaczyć pominiecie trub skalowania ustawione przez gry i programy?
ja natomiast nie moge bezprzewodowo podłaczyc tv jako drugi ekran. Pc go widzi ale nie moze sie połączyc bezprzewodowo. Tez mam 1050Ti.