Podziel się wrażeniami!
Telewizor: KD-65XH9096BAEP
Od kilku dni występuje problem z synchronizacją dzwieku. Po około 15-20 minutach od włączenia programu/gry itp. dźwięk "nie nadąża za obrazem", a przesunięcie, początkowo niewielkie, sięga nawet 10 sekund. Skutecznie odbiera to przyjemność z oglądania.
Dodatkowo, dźwięk potrafi się załamywać, i miejscami charakterystycznie trzeszczeć i skrzypieć.
1. Problem dotyczy zarówno dzwieku przesyłanego z dekodera sieci kablowej jak i np podczas korzystania z konsoli PS3.
2. Urządzenia zewnętrzne podłączone za pomoca HDMI (HDMI 1, HDMI2)
3. Dekoder był restartowany do ustawień fabrycznych - nie pomogło
4. Telewizor był restartowany do ustawień fabrycznych - nie pomogło
5. Ulepszony sygnał HDMI - był wyłączany - nie pomogło
6. Pomaga wyłączenie TV na kilka sekund i włączenie go ponownie. Wówczas dźwięk przez pierwsze kilka minut "nadąża" za obrazem. Po czym problem zaczyna się pojawiac ponownie (patrz początek postu).
8. Kable HDMI wymienione na nowe - nie pomogło
TV nowy, zakupiony z końcem września 2020.
Witam
mam podobny problem z moim Sony KD-65XG8596, w trakcie oglądania programów tv po chwili dialogi robią się "ochrypnięte" pomaga wyłączenie i włączenie tv ale na chwilę. Wymiana okablowania nie pomogło, sprawdziłem na innym tv podłączając dekoder i wszystko jest ok. Więc ostatnia aktualizacja musiała coś popsuć. obecna wersja oprogramowania to PKG6.4758.061EUA a na stronie niby ostatnia jest 6.3632. Ktoś ma jakieś pomysły bądźinformację kiedy zostanie wydana łatka poprawiająca tą usterkę?
Pozdrawiam
U mnie jest dokładnie tak samo na KD-75XH9096 , kilka minut jest ok następnie wszystko się rozjeżdża i tnie.
Zauważyłem że nawet na PS4 też to występuje. Zmiany portów HDMI i kabli nie przynoszą żadnego rezultatu.
Koledzy, piszcie na wsparcie do pomocy technicznej.
Widocznie jest to grubszy problem, ktos cos spierd.. pewnie wypuszczajac aktualizacje.
Mi pani na infolinii od razu zaproponowala serwis, jak uslyszala ze restartowalem juz do ustawien fabrycznych.
A co oni na tej infolinii Ci doradzą?oni sami nie wiedzą a serwis pewnie odrzuci bo będą mieli za dużo reklamacji. Ja zaraz będę przywracał do ustawień fabrycznych i zobaczymy co będzie. Najprościej żeby wypuścili jak najszybciej poprawkę tej ostatniej aktualizacji
Edit
Wczoraj przywróciłem ustawienia fabryczne i o dziwo na razie nic niepokojącego nie zauważyłem.
Wersja oprogramowania pozostała dokładnie taka sama. Miałem okazję około 1h obserwacji na TV i 2h na PS4 podczas grania. Dziś rano na razie wszystko ok. Podłączenie portów i kable pozostały dokładnie tak samo jak przed przywróceniem ustawień fabrycznych.
Witam ja jednak nie przywracałem do ustawień fabrycznych i też o dziwo się jakoś samo "naprawiło" dźwięk nie jest przesunięty i dialogi nie są ochrypnięte. Zobaczymy jak będzie dalej
Ponowne czyszczenie pamięci pomogło i od kilku godzin wszystko ok. Przed czyszczeniem ponad 120 MB a po 34MB.
Jaką macie wersję oprogramowania? U mnie jest:PKG6.0384.0052EUA.
Od wczoraj sytuacja się poprawiła i u mnie. Zakłócenia zniknęły, głos też się nie przesuwa.
Magia Sony, inaczej nie można tego nazwać, ponieważ: (1) nie wykonałem żadnych aktualizacji (chyba że coś ściągnęło się w tle?), (2) żadnego resetu do ustawień fabrycznych zarówno z poziomu menu jak i resetu serwisowego, (3) nie wymieniałem kabli, (4) nie czyściłem pamięci podręcznej, (5) nie zmieniałem ustawień hdmi, sygnału, konfiguracji urządzeń zewnętrznych i tak dalej..
Zobaczymy jak długo i oby już na stałe.
Od serwisanta telefonicznie usłyszałem, że ma kilka podobnych przypadków od Kłodzka po Zieloną Górę.
Oprogramowanie: PKG6.0384.0052EUA (teraz jak i podczas występowania wyżej opisanego problemu)