Podziel się wrażeniami!
Hej wszystkim,
ciesze sie ze w koncu znalazlem to forum. choc teraz mysle, ze wlasciwie wlasnie to forum powinno byc pierwszym na ktorym powinienem szukac informacji.
mam nadzieje, ze uzyskam tutaj odpowiedz na moje pytanie.
telwizor jak w temacie KDL 46X4500, telewizja "n" (nBOX) i wymarzony kabelek HDMI.
wizja nie do opisania. kanaly nadawane w HD w tym telewizorze prezentuja sie nieprawdopodobnie.
mam problem z dzwiekiem. w kanalach "zwyklych" (nie nadawanych w systemie HD) obraz i dzwiek dzialaja bez zastrzezen. po przelaczeniu na kanal HD telewizor wyswietla informacje ze "system audio nie jest obslugiwany".
przy wlaczaniu n-ki pojawia sie komunikat o tym ze zlacze HDMI nie jest zabezpieczone przed kopiowaniem trybem HDCP i po tym komunikacie wskakuje obraz bez dzwieku.
wiem ze prowadzone sa rozne dyskusje na temat softu w n-ce, umowie sony z ITI itd itp.
cos sie pewnie kiedys wyjasni.
moje pytanie dotyczy tego, czy jest jakas inna mozliwosc podpiecia dzwieku dodatkowym kablem z dekodera n-ki do tv przy odbiorze wizji przez port HDMI.
czytalem cos o zlaczach kompozytowych czy komponentowych... nie mam do tego glowy.
ten telewizor ma tyle zlaczy ze mam nadzieje ze jest jakas mozliwosc.
z gory serdecznie dziekuje za podpowiedzi.
Zanim wymienisz kable spróbuj, na wszelki wypadek, bo może pomoże.
ustawienia ---> PIN ---> TELEWIZOR ---> DOLBY DIGITAL i naciśnij "WYŁ" --> zatwierdź zmianę.
Naciśnij niebieski przycisk "n" na pilocie. Przyciskiem "RES" na dekoderze ustaw rozdzielczość 1080. Naciśnij przycisk "RES" i i trzymaj wciśnięty aż ukaże się napis HDMI.
Kabel componentowy to kolejny etap... póki co daj znać czy opcja powyżej pomogła jeśli nie będziemy kombinować dalej.
Witaj!
Niestety problemy z dźwiękiem w nbox przez HDMI są powszechne. Jeszcze w moim poprzednim Philipsie miałem podobny problem, a w Sony po aktualizacji oprogramowania w tunerze dźwięk chodzi ok, tylko nie mogę regulować go z poziomu pilota od tunera.
Złotego środka podobno jeszcze nie ma, problem kompatybilności tunerów N z różnymi telewizorami, ale z tego co obserwuje w internecie (problem też dotyczy mnie), to programiści ciągle próbują to naprawić.
Może pomóc aktualizacja tunera, jeżeli jest taka dostępna. Drugą metodą, jest przestawienie w tunerze przyciskiem RES (na tunerze przy ekranie pokazującym godzinę) na opcję DVI, wtedy przez kabel HDMI jest puszczany tylko obraz i podłączenie dźwięku wyjściem audio z tunera (2 chinche biały i czerwony), lub optycznym. Tylko wtedy niestety nie będzie dźwięku 7.1. Możesz jeszcze przedzwonić do serwisu Sony, może mają inną metodę dotyczącą Twojego modelu.
A możesz napisać jaki masz model nboxa?
scarface napisał(a):
(...)Naciśnij niebieski przycisk "n" na pilocie. Przyciskiem "RES" na dekoderze ustaw rozdzielczość 1080. Naciśnij przycisk "RES" i i trzymaj wciśnięty aż ukaże się napis HDMI.(...)