Podziel się wrażeniami!
Są już pierwsze testy 40W5500 (tylko angielskie)!
http://www.hdtvtest.co.uk/Sony-KDL40W5500/
Recenzja, ocena zadziwiająco dobra. Poprawione skalowanie, idealna czerń, przywrócona kontrola balansy bieli i korekcja gamma w menu no i dużo innych.. Ciekawostką jest zminimalizowanie cloudingu. U mnie ten problem nie występuje, ale niektórym zdarzał się. Tu po kalibracji jest zminimalizowany, znikomy- więc ok. Co o tym sądzicie?
Tylko wygląd, właśnie tak jak to było w poprzednich modelach. Nie widziałem tych "pochodnych" od W5500. CS Bielsko masz może jakieś zdjęcia żeby wrzucić? Sam jestem ciekawy...
Jakie jeszcze nowości ma ta nowa seria?
Daniell napisał(a):
Czym różnią się serie 5500, 5710 i 5740? Nie wiem czy dobrze się orientuję, w poprzednich seriach różnice były w wyglądzie, teraz tak samo? Jak w wyglądzie, to co dokładnie, macie zdjęcia? Jakie jeszcze nowości ma ta nowa seria?
wrzuciłem już zdjęcia poszczególnych modeli W5500 jakiś czas temu, różnice delikatne w obudowie
viewtopic.php?f=57&t=1603
Faktycznie różnice są niewielkie, ale widoczne. ładnie wyglądają te telewizory. Grubość ich jest standardowa, czy te nowsze są cieńsze? Można je powiesić na ścianie nośnej?
Sprawiają wrażenie bardziej smukłych ale różnica w grubości jest znikoma. Oczywiście nie powinno być problemu z zawieszeniem na ścianie nośnej za pomocą dodatkowego wieszaka.
Daje porównanie o którym wcześniej mówiłem. Tylko nie wiem na ile jest ono wiarygodne... Jak ktoś ma inne, to niech też wrzuci
Źródło zdjęcia:
http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=15370
Niby jest coś pokazane, na mnie człowieka z moją wiedzą jakoś to porównanie nie przemawia. Te wszystkie parametry, ostrości... Może macie pojęcie o tym , tylko ja potrafię ocenić coś, jak to zobaczę.
Precyzyjnie obrazu w ten sposób nie ocenisz. Jak wchodziły nowe serie 5500, większość "specjalistów-teoretyków" oceniając 2 parametry (panel 8 bit i podświetlenie), uważało że te modle będą niewypałem. Obraz będzie na pewno gorszy itd. W rzeczywistości okazało się całkowicie inaczej, modele są bardzo udane i obraz jest dużo lepszy niż w 4500. Konstrukcja LCD, parametry, elektronika to jest bardzo skomplikowana sprawa. Zgadzam się , nie mozna tego ocenić tylko po paru parametrach. Dlatego oceny LCD są robione przez testy, które trwają dosyć długo. A i tak często na różnych serwisach wychodzą różnie...
Właśnie o tym napisałem. Podałeś wykres różnic tych silników. Widać, że nowszy jest lepszy, ale też jako początkowy użytkownik nie wiem jak to się odnosi w obrazie. Może jakbym korzystał wcześniej z telewizora z tym starszym silnikiem, wtedy mogło by to wyglądac inaczej, a tak... Nie jest to na moją głowę.