anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Zakup nowego telewizora

profile.country.pl_PL.title
aron_m
Poszukiwacz

Zakup nowego telewizora

Jako że piszę po raz pierwszy na forum, przepraszam wszystkich za ewentualne błędy.

Na wstępie chciałbym powitać serdecznie wszystkich Użytkowników

Mam nadzieję że fachową wiedzą i poradami pomożecie mi w moim kłopocie

Postanowiłem zakupić nowy telewizor
Wybór padł na Sony, bo w moim odczuciu nie ma lepszej marki

Od kilku miesięcy (albo i nawet roku!) zacząłem szczegółowo analizować rynek

Posiadam telewizor kineskopowy SONY KV-29RE10K (50 Hz) kupiony w maju 2003r.
Nadszedł czas, by zmienić go na lepszy
W 2009 r. zakupiłem na wyprzedaży odtwarzacz BLU-RAY Sony BDP-S300

Oferta Sony jest bardzo bogata (doświadczyłem tego na własnej skórze)
Wstępnie (po kilku rozmowach z fachowcami w SONY CENTRE i doświadczeniu jakości najnowszych produktów) wybrałem wstępnie kilka modeli:

KDL-40HX800
http://www.sony.pl/product/tv-102-40-lcd/kdl-40hx800

KDL-40NX800
http://www.sony.pl/product/tv-102-40-lcd/kdl-40nx800

KDL-40NX720
http://www.sony.pl/product/tv-102-40-lcd/kdl-40nx720

KDL-40HX720
http://www.sony.pl/product/tv-102-40-lcd/kdl-40hx720

Przeczytałem najświeższy katalog na obecny rok i większość informacji na stronie sony.pl dotyczących telewizorów i technologii w nich wykorzystanych.

Miałem okazję obejrzeć z bliska wszystkie wymienione modele i porównać je.

Jestem pasjonatem kina i technologii z nim związanych. Chciałbym kupić telewizor, który w pełni mnie zadowoli i sprawi, że filmy zyskają zupełnie inny wymiar.

Lubię kino akcji (seria filmów o James'ie Bond'zie, Gwiezdne Wojny, Indiana Jones, Park Jurajski, Powrót do przyszłości, a także wiele nowych pozycji SUPER 8, Niepowstrzymany, Trylogia o przygodach Jason'a Bourne'a, itd)

Niekoniecznie potrzebuję technologii 3 D w nowym telewizorze (jednakże jest to obecny trend i ciężko oczekiwać że dostanę telewizor bez 3 D)

Telewizory z wzornictwem MONOLITHIC DESIGN wyglądają bardzo ładnie, ale gdy poczytałem szczegóły, są trochę gorsze jeśli wierzyć w opisy technologii - chociaż w rzeczywistości trudno było mi ocenić ich teoretycznie gorszą jakość (np. NIE mają PICTURE ENGINE X-REALITY PRO)

Chciałbym żeby telewizor, który wybiorę miał:

PANEL OPTICONTRAST

PICTURE ENGINE X-REALITY PRO

DYNAMIC EDGE LED

MOTIONFLOW (co najmniej 200 klatek na sekundę)

I teraz pytania

Czy lepiej wybrać model starszy (KDL-40HX800 lub KDL-40NX800) czy nowszy (KDL-40NX720 lub KDL-40HX720)?

Czy technologia MOTIONFLOW 200 Hz PRO jest gorsza od MOTIONFLOW XR (nawet jeśli XR ma mniej Hz)?

Czy telewizory z panelem OPTICONTRAST są lepsze od tych, które go nie mają?

Zależy mi na jakości obrazu, wygląd zewnętrzny to już mniej istotny argument

Jeszcze raz będę wdzięczny za pomoc i sugestie

Telewizor planuję kupić pod koniec grudnia bieżącego roku

Pozdrawiam wszystkich

11 ODPOW. 11
cogito.
Początkujący

Witam:)

Motionflow z Hz lub z XR to wynik kilku zmian. Po pierwsze zmienia się procesor obrazu. Równolegle do tej zmiany mamy zmianę marketingowego nazewnictwa. Nowe procesory obrazu posiadają lepsze i bardziej zaawansowane funkcje poprawy dynamicznego obrazu. Bardzo częste jest tutaj porównanie modeli EX500 i ich następców czyli EX520. Ten pierwszy to typowy model z tradycyjnym 100Hz a drugi ma ich 50 lecz nowy procesor obrazu. I utaj zdania co do tego który się lepiej spisuje są podzielone. Dla mnie oba modele są dla siebie równorzędną konkurencją jeśli chodzi o jakość obrazu. Z tego też wynika fakt, że najlepiej uwierzyć w to co się widzi ;-)

Opticontrast pozwala na podniesienie kontrastu, zwiększenie jasności oraz zminimalizowanie refleksów świetlnych. Lepiej go mieć niż nie mieć. Jednakże starsze modele (głównie te z górnej półki o której wspominasz) również posiadają sporo funkcji o podobnym działaniu lub o podobnych efektach ich działania.

Dla siebie wybrał bym chyba HX720.

Pozdrawiam
cogito

katarzynka-----
Początkujący

Celuj w nowszy telewizor. Przede wszystkim są bardziej funkcjonalne, bo stwarzają możliwość komunikacji skype czy korzystanie z netu. Druga sprawa, że jakość obrazu będzie porównywalna. Czyli ogólnie mówiąc i tak zyskasz kupując nowszy telewizor.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Sam miałem podobny dylemat jakieś 2 miesiące temu i wybrałem 46HX800. Jakość obrazu przy filmach z Blu-ray jest świetna. Nowszy model oznaczał w moim przypadku dość sporą dopłatę, a funkcje Skype i Internet są oczywiście fajne, ale np. dla mnie mało przydatne w kontekście posiadania laptopa.

Pozdrawiam,

katarzynka-----
Początkujący

Wszystko zależy od oczekiwań, które stawiamy wobec odbiornika. Ja mimo wszystko uważam, że funkcjonalność telewizora jest ogromnym plusem. Bez wstawania od TV można pogadać sobie przez skype czy obejrzeć coś ciekawego z Internetu. Ale tak jak mówię wszystko zależy od osobistych oczekiwań.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Oczywiście, że oczekiwania są ważne, ale dla mnie istotne są one konfrontowane z finansami i wygodą. Póki co nie przekonuje mnie komfort przeglądania stron www na ekranie telewizora, a żeby korzystać ze Skype trzeba zainwestować dodatkowo w kamerę...wolałem więc porządny telewizor, a resztę uzupełniam przez komputer :)

Pozdrawiam,

aron_m
Poszukiwacz

Dziękuję za odpowiedzi i porady

Mam jeszcze jedno pytanie

Przy starszych modelach, które mnie interesują (KDL-40HX800, KDL-40NX800) w "danych technicznych" jest napisane, że posiadają "Tuner telewizyjny HD H.264 (MPEG-4) (dla obsługiwanych operatorów) TAK"

Niepokoi mnie ta adnotacja: dla obsługiwanych operatorów
Nowsze modele: KDL-40NX720 lub KDL-40HX720 już takiej nie posiadają. Jest wprost napisane, że obsługują standard MPEG-4 (H.264)
Na początku będę pewnie oglądał programy z NAZIEMNEJ TELEWIZJI CYFROWEJ, która wymaga, by telewizor posiadał tuner obsługujący standard obrazu H.264 (MPEG 4). Inaczej nie zobaczę obrazu na telewizorze i usłyszę tylko dźwięk, a tego chciałbym uniknąć.

Czy ktoś może posiada któryś z tych modeli i mógłby rozwiać moje wątpliwości?

Pozdrawiam serdecznie

aron_m
Poszukiwacz

Witam wszystkich

Po długich porównywaniach w różnych sklepach i salonach Sony zawęziłem listę do 2 telewizorów:

KDL-40NX720
http://www.sony.pl/product/tv-102-40-lcd/kdl-40nx720

KDL-40HX720
http://www.sony.pl/product/tv-102-40-lcd/kdl-40hx720

oraz dodałem

KDL-46HX820
http://www.sony.pl/product/tv-117-46-lcd/kdl-46hx820.

Czy jest sens zakupu 46" telewizora, jeśli odległość z jaką oglądam od kanapy do mojego 29" kineskopowca wynosi około 2 do max 2,5 metra?

Model HX-820 łączy w sobie wykluczające się w 40" wersjach NX-720 i HX-720 elementy, tzn. wzornictwo MONOLITHIC DESIGN, procesor X-REALITY PRO, MOTIONFLOW XR 400, Inteligentny Czujnik Obecności oraz fizyczne odświeżanie panelu (bez MOTIONFLOW XR), które wynosi 200 Hz (a nie 100 - tak jak w NX-720).

Czy ktoś miał możliwość przetestowania HX-820 (zakupił, bądź sprawdził dokładnie w sklepie) i mógłby mi powiedzieć, jakie ma wrażenia co do Inteligentnego Czujnika Obecności (Intelligent Presence Sensor)?
Wielokrotnie poruszałem ten temat w Salonach Sony oraz marketach, ale w większości przypadków doradcy SONY (z przykrością muszę to stwierdzić :( ) gubili się w specyfikacjach i dopiero po moim długim wyjaśnianiu, zaczynali kojarzyć o co mi chodzi; jednakże wiele razy padała odpowiedź, że czujnik ten niewiele poprawia jakość obrazu. Wg nich zdecydowanie większą robotę odwala Czujnik Oświetlenia (AMBIENT SENSOR). Przede wszytkim najbardziej interesuje mnie funkcja "dopasowywania ustawienia obrazu do miejsca, w którym siedzą widzowie". Wszystko pięknie wygląda w materiałach, jakie można znaleźć na stronach Sony, ale jak jest w rzeczywistości?
Czy warto dopłacać 1000 zł wiecej, jezeli 40" wersja HX-720 ma prawie te same parametry? (rozumiem że cenę podwyższa wzornictwo MONOLITHIC DESIGN, rozmiar telewizora 46", elementy zmniejszające pobór prądu - HX-820 zaliczany jest do klasy energetycznej A , podczas gdy HX-720 do klasy B; panel OPTICONTRAST, GORILLA GLASS, wbudowane WI-FI, podświetlane logo SONY oraz w.w Inteligentny Czujnik Obecności z rozpoznawaniem twarzy). Więcej różnic chyba nie ma między HX-720 a HX-820.

Tak jak wczesniej mówiłem, zależy mi na jakości obrazu. Materiały, jakie będę w większości oglądał na nowym telewizorze to: Naziemna Telewizja Cyfrowa (większość kanałów w SD, od czerwca tego roku 2 kanały w HD: TVP 1 i TVP 2 w 1080 i ), filmy BLU-RAY oraz DVD upskalowane do 1080p (dlatego zależy mi na jak najlepszym procesorze obrazu w telewizorze, bo mój odtwarzacz BLU-RAY: SONY BDP-S300; nie ma żadnych "polepszaczy" obrazu DVD). Od czasu do czasu "odkurzam" też kolekcję kaset VHS przez magnetowid SONY SLV-SE730N).

Który wybrać?

Pozdrawiam

Mylagos
Użytkownik

Jeśli możesz kup HX820. Świetnie wygląda, ale co najważniejsze ma ulepszony procesor obrazu - "X-Reality PRO", który zapewnia dobrą jakość obrazów w standardowej rozdzielczości, a to będzie dla Ciebie dosyć ważne. 46 cali powinno być dobrym rozwiązaniem, ale jeśli się wahasz proponuje Ci zamówić prezentacja w domu i przekonać się jak to będzie wyglądać.

stubbs.
Użytkownik

Mylagos napisał(a):

... ale jeśli się wahasz proponuje Ci zamówić prezentacja w domu i przekonać się jak to będzie wyglądać.

Nie wiedziałem że Sony prowadzi takie usługi :smileythumbsup: . Na jakich zasadach to działa? Może i ja sobie coś zamówię do zabawy :c34 ?

Pozdrawiam Stubb