anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

KD-49X8309c Moduł CAM CI+ Cyfrowy Polsat

ROZWIĄZANE
profile.country.PL.title
kamil_d
Użytkownik

KD-49X8309c Moduł CAM CI+ Cyfrowy Polsat

Witam,

Mam problem z odbiorem sygnału na transponderze 12476 kanałów BBC Brit i Cbeebies.

Wyświetla się przez kilka sekund obraz prawidłowo a po chwili wyskakuje komunikat z "problem z odkodowaniem sygnału" i już brak obrazu.

W opcjach pomoc wybieram diagnostyka sygnału i mam następujące parametry na tym transponderze:

Jakość sygnału 80-90%

Siła sygnału 100%.

Gdzie w opcja telewizora mogę znaleźć wskaźnik BER, który by może coś powiedział więcej o jakości przesyłanego sygnału.

Pozostałe kanały działają perfekcyjnie. Parametry na pozostałych transponderach:

Jakość sygnału 90-100%

Siła sygnału 100%.

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Zaakceptowane rozwiązania
profile.country.PL.title
kamil_d
Użytkownik

Skontaktowałem się z infolinią i tam oczywiście standardowy tekst, że źle ustawiona anten albo drzewa itp. Postanowiłem w punkcie polsatu zareklamować mój moduł CAM i po wymianie na nowy zauważyłem, że na dokumencie wymiany stary moduł ma oznaczenie PCMCIA SCM 02 a nowy PCMCIA SCM 05.

Z tego co znalazłem w intenecie moduły o oznaczeniu SCM 01 i 02 to moduły w wersji CI, natomiast SCM 05 to najnowsze moduły CAM CI+.

Na wymienionym module wszystkie kanały odbierają bez zarzutów, więc problem został rozwiązany.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

10 ODPOW. 10
profile.country.PL.title
leczech
Użytkownik

U mnie ten sam problem występuje na jednym z trzech odbiorników. A moduł to alphacrypt light z kartą cyfry+. Mam monoblock  z czterema wyjsciami i problem nie występuje w odbiornikach ,gdzie doprowadzone są kable z powłoką czarną ,czyli zewnetrzego stosowania. Do tego telewizora z problemami doprowadzony jest kabek w białej powłoce. Czy to jest przyczyna trudno powiedzieć. Niektórzy doradzaja ,aby leciutko przekrecić konwerter. Ostatnio silne wiatry mogły rzeczywiscie coś tam naruszyć.Jak będzie odpowiednia pogoda to spróbuję tej metody.                                                                                                                                             Pozdrawiam

profile.country.PL.title
kamil_d
Użytkownik

Też myślałem, że to zależy od sygnału i postanowiłem poprawić ustawienie anteny i konwertera. Poprzednio miałem jakośc sygnału 60-70% a teraz mam 80-90% i nic się nie poprawiło.

Pozostałe kanały z tego transpondera jak RT English, RT D czy Super tennis działają poprawnie, tylko te od BBC mają problem z odkodowaniem.

Chciałbym sprawdzić wskaźnik sygnału BER ale nigdzi nie mogę w ustawieniach telewizora tego znaleźć.

profile.country.PL.title
Sony_Poland_Team
Community Team

Jeżeli jest dekoder to taki wskaźnik powinien być w dekoderze, TV jest jedynie monitorem

Jeżeli sygnał odbiera tuner TV to – Ustawienia kanałów/ Ustawienia Cyfrowe / Programowanie cyfrowe / Cyfrowe programowanie ręczne

Do dyspozycji są wskaźniki – poziom sygnału i jakość sygnału

Pozdrawiamy, zespół Sony.

profile.country.PL.title
kamil_d
Użytkownik

Sony_Poland_Team napisali:

Jeżeli jest dekoder to taki wskaźnik powinien być w dekoderze, TV jest jedynie monitorem

Jeżeli sygnał odbiera tuner TV to – Ustawienia kanałów/ Ustawienia Cyfrowe / Programowanie cyfrowe / Cyfrowe programowanie ręczne

Do dyspozycji są wskaźniki – poziom sygnału i jakość sygnału

Pozdrawiamy, zespół Sony.

Nie posiadam zewnętrznego dekodera tylko korzystam z wbudowanego tunera DVB-S w telewizorze, w który jest zamontowany modył CAM CI+ od Cyfrowego Polsatu. Stąd moje pytanie czy ten telewizor posiada możliwośc sprawdzenia współczynnika BER (Bit Error Rate (pol. współczynnik błędnych bitów)) tak jak to jest w zewnętrznych dekoderach oraz w telewizorach innych marek.

profile.country.PL.title
leczech
Użytkownik

U mnie na pilocie od W755 do tego służy przycisk HELP. Tam wchodzę w diadnostykę sygnału i wyświetla mi wszystkie dane , o które pytasz.Niestety pełne dane ( w tym BER) wyświetlane są  u mnie tylko dla naziemnej lub kablowej. Przy satelicie u mnie te dane są okrojone. W starszym egzemplarzu EX725 jest podobnie.

profile.country.PL.title
kamil_d
Użytkownik

leczech napisali:

U mnie na pilocie od W755 do tego służy przycisk HELP. Tam wchodzę w diadnostykę sygnału i wyświetla mi wszystkie dane , o które pytasz.Niestety pełne dane ( w tym BER) wyświetlane są  u mnie tylko dla naziemnej lub kablowej. Przy satelicie u mnie te dane są okrojone. W starszym egzemplarzu EX725 jest podobnie.

Faktycznie w moim modelu jest podobnie, że na telewizji naziemnej są wskaźniki BER, natomiast na satelicie jest okrojone. Nie wiem czym jest spowodowana ta oszczędność w SONY.

Napisałem do wsparcia Sony ale cisza, zresztą w tym wątku specjalista z SONY_Poland_Team też ucichł.

profile.country.PL.title
leczech
Użytkownik

Wpisz w google: problem z odbiorem kanału supertennis na drugim tv sat kurier. Supertennis to też transponder 12476. Może tam będą jakieś wskazówki.

profile.country.PL.title
kamil_d
Użytkownik

Tylko u  mnie nie działają kanały od BBC (Brit, Cbeebies, Lifestyle), pozostałe kanały (Supertenis, RT, KBS World i to w jakości HD) z tego transpondera śmigają bez problemu.

Dzisiaj zadzwonie do CP i poproszę o możliwość wymiany modułu lub karty bo być może tu jest problem.

profile.country.PL.title
leczech
Użytkownik

Jeżeli korzystasz z satelity preferowanej , to może spróbuj przeszukać satelitę ogólną. Tam BBC Brit jest wtedy wyszukiwany podwójnie niedaleko po sobie. Ten transponder zawsze sprawiał najwięcej problemów.Patrz np: Nie działa BBC Brit HD (brak sygnału)- forum platformy nc+.