Podziel się wrażeniami!
Witajcie Odkryłem coś dziwnego w swoim tv kd-49xe9005 . Przy oglądaniu filmów z Netflixa , tych z którymi wiecznie wszyscy mają problem w HDR, chciałem zobaczyć ustawienia co da włączenie kolor żywy na max i oczom nie wierzę i teraz twierdzę jeszcze bardziej, że sony ma problem w oprogramowaniu, ponieważ obraz nie dostaje żywszych kolorów, tylko się rozjaśnia, by móc w miarę normalnie oglądać i twarze były widoczne. Proszę sprawdźcie w swoich telewizorach. ( I nie mam na myśli tryby żywy, tylko ustawienia w menu kolor żywy na max.) Z filmami na Youtube HDR, jest podobnie.
Możesz wysłać zdjęcie swoich ustawień obrazu na sygnale HDR?
Spróbuj ustawić:
Jasność - Maksymalna
Lokalne Wygaszanie - Maksymalne
Xtended Dynamic Range - Maksymalne
Jasność-max
Kontrast-max
Gamma 2
Poziom czerni 49
Dostosowanie czerni-Duża
Zaawansowane zwiększanie kontrastu-średnie(by obraz wyglądał bardziej naturalnie)
Automatyczne lokalne przyciemnianie-średnia(duża nic nie zmienia)
X-tended Dynanic Range-Duża
Nasycenie-47
Odcień-0
Temperatura barw-naturalne
Żywy kolor-wyłączony(średni,max) różnie
Ostrość-61
Tworzenie realizmu-Automat
Redukcja losowych zakłóceń-średnia
Cyfrowa redukcja zakłóceń-średnia
Łagodna gradacja-średnia
Motionflow-Płynny
Tryb Kliszy-Duża
Tryb HDR-Automat
Przestrzeń kolorów-Automat
Niestety nic więcej z tym obrazem nie zrobisz, można ewentualnie pobawić się balansem bieli (https://www.rtings.com/tv/reviews/sony/x900e/settings). Jest też opcja zainstalowania Kodi i dodania wtyczki Netflix, można wtedy wyłączyć HDR i ustawić manualnie obraz. Tutaj tutoriale itp. https://kodiwpigulce.pl/
Tak myślałem , że czytasz tylko tytuł , przeczytaj ze zrozumieniem o czym napisałem, ja nie mam problemu, tylko zauważyłem coś dziwnego , przy HDR, jak się ustawia kolor żywy na max, wtedy kolory nie robią się żywsze, tylko obraz się rozjaśnia i wtedy więcej widać, a napisałem w tytule Jak rozjaśnić obraz HDR, by zainteresować tym osoby, które miały z tym problem, a jeśli chodzi o HDR, to mogę go po prostu wyłączyć, a lepiej Ty nie udzielaj ludziom pseudo pomocnych informalcji, w celu ustaw sobie według Rtings.com itp. , bo tym nikomu tym nie pomagasz,a Rtings ma ustawienia, profesjonalnie skalibrowanego telewizora, robione pod konkretną sztukę telewizora i nie zaleca się wprowadzania ich do innych telewizorów, bo nigdy nie uzyska się dobrego obrazu.
Na pewno są lepsze niż zabawa w przepalanie obrazu jak powyżej. Czytam wnikliwie ale co poniektórych trudno zrozumieć.
Zdaję sobie sprawę z ograniczeń takich ustawień, jest to tak ostatnia deska ratunku. Ustawienia można zresetować w każdym momencie.
Pozdrawiam
Według mnie. Jak się płaci duże pieniądze za telewizor, to nie powinno być takich problemów z obrazem.