Podziel się wrażeniami!
Witam
w ostatnim czasie kilkakrotnie zdarzyło mi się że nagrywałem w nocy filmy prezentowane na kanałach telewizji naziemnej. No i zauważyłem dziwną zbieżność. Jeśli nagranie obejmowało czas między 2.00 a 4.00 to generalnie prawie zawsze (a może i zawsze?) pojawiał się komunikat błędu typu nagranie zostało przerwane. Sygnały z NTC mam mocne i poza tymi godzinami nigdy żaden problem nie wystąpił. Rozumiałbym prace konserwacyjne (o tej porze?) ale zastanawia mnie częstość tego zjawiska. Czy może w tym mieć swój udział także telewizor (W756c)?
Witam,
przerwanie transmisji w nocy czasem się zdarza. Telewizor najprawdopodobniej nie ma z tym nic wspólnego. Jednak można spróbować przywrócić telewizor do ustawień fabrycznych.
Pozdrawiam
Witam,
Zapytałem support co ma do powiedzenia w tym temacie - oto odpowiedź:
Godzina i program nagrywanego kontentu pobierana jest z sygnału EPG, który jest dostarczany od dostawcy telewizji. Jeżeli podczas nagrywania kontentu przez dłuższy czas sygnał EPG lub sygnał telewizyjny nie będzie dostarczmy, nagrywanie przestanie być kontynuowane. Tylko w przypadku problemu klienta, trudno wywnioskować czy to zjawisko występuje.
@wolfmar ze względu na to, że nie jesteś nowym użytkownikiem forum, pominąłem dalszą część odpowiedzi supportu która zakłada standardowe procedury sprawdzenie wersji softu oraz przywrócenia ustawień fabrycznych 😉
Pozdrawiam
Dzięki. Będę nagrywał o innej porze Chociaż częstość tego zjawiska i jego regularność tylko w podanych godzinach zastanawiają.
Pzdr.
@wolfmar W przyszłym tygodniu jak znajdę chwilę czasu sprawdzę na moim W755C oraz LG. Telewizory połączone jednym kablem (rozdzielacz). Sprawdzę, czy tak samo się dzieje na polskich i czeskich , do których mam dostęp.
Jeżeli masz możliwość to ustaw nagrywanie ręcznie , a nie przez EPG i zobacz co się dzieje.
Na chłopski rozum w tych godzinach następuje aktualizacja EPG. Na chwilę jest jego brak , a telewizor nie radzi sobie z zapamiętywaniem.
OK, dzięki. Ja też spróbuję sprawdzić występowanie tej dolegliwości na drugim W756c, tylko że teraz mam do niego ograniczony dostęp więc trochę to potrwa
@wolfmar Nagrywałem w tych godzinach na swoim W755C i LG i żadne błędy nie wystąpiły. W ustawieniach technicznych mam wyłączone dostępy do nowych usług oraz wyłączone pobieranie oprogramowania. Wykaz przerw konserwacyjnych jest na stronie Emitela i wynika ,że najczęściej są one od około północy do około szóstej rano. Zresztą te przerwy są nie częściej niż raz na kwartał.Czy jesteś w zasięgu mux 4 Cyfrowego Polsatu? On sprawia u mnie niespodzianki,ale przy edycji kanałów. Nagrywałem również odkodowany Polsat News i nie było błędów. Trudno dociec co u ciebie jest przyczyną takiego zjawiska.
@Ekspert_Sony Przerywanie w nocy może się oczywiście zdarzyć , ale nie tak często jak u autora postu.
Nocą polepszają się warunki odbioru i jakiś inny nadajnik może powodować zakłócenia zwłaszcza podczas tzw. "tropo". Sam zauważyłem czasami zaniki sygnału , ale dotyczyły to tylko jednej częstotliwości. A mux-ów w Polsce mamy kilka.
Dzięki za kontynuację tematu. Ostatnio trochę znowu ponagrywałem testowo i faktycznie objawy przerywania nagrań nie są każdorazowe. Poprzednia częstość tej sytuacji była chyba zbiegiem okoliczności podrasowanym moją irytacją że te przerywania mają w ogóle miejsce i to zawsze w tym przedziale czasowym bo w innych godzinach nie ma ich wcale. A co do mux-ów to odbieram jedynie 1-3.
Funkcje aktualizacyjne i dostępowe w telewizorze mam wszystkie włączone. Nie do końca jest dla mnie jasne co faktycznie się aktualizuje i/lub potrzebuje dostępu więc na wszelki wypadek nie wyłączałem.
@wolfmar U mnie wygląda to tak. Po wyszukaniu kanałów i edycji według upodobań(dvb-t) wyłączenie tych informacji czy zmiany usług powoduje ,że lista kanałów jest stała ,niezmienna.
Natomiast, gdy te funkcje są włączone telewizor wyszukuje i dodaje do listy kanały z innych nadajników. Są to w większości kanały czeskie, a z polskich TVP3 z innego regionu. Dzieje się to przeważnie w nocy, gdyż wtedy poprawiają się warunki odbioru. Niestety w dzień przy tych dodanych kanałach wyskakuje wiadomość brak sygnału, sprawdź antenę. W przypadku przerw w nadawaniu z mux-a , który odbieram telewizor potrafi wyszukać ten sam mux z innego nadajnika i wtedy robi się misz masz. Zasięg mux 4 to tylko około 40% naszego kraju, ale u Ciebie powinien być dostęp jeszcze do mux 8. Chyba, że masz tak jak u mnie. Nadajnik mux 8 jest w całkowicie innym kierunku niż nadajnik z pozostałymi mux-ami.Kombinacje z dwiema antenami i sumatorem u mnie nie wchodzą w rachubę. Więcej o naziemnej można wyczytać na forum emitel.
Dzięki za odpowiedź.
Wydaje mi się że istnieje duże podobieństwo między naszymi instalacjami. Mux 8 w innym kierunku niż pozostałe, mux 4 nie łapie wcale a i 3 podstawowe muxy łapię jedynie z odbić gdyż otaczają mnie znacznie wyższe budynki no i w rezultacie pomimo bliższej odległości do 2 innych nadajników (Opole, Katowice) sygnał mam aż ze Skrzycznego.
Zdaniem instalatora dołączenie mux 8 spowodowałoby u mnie istotne osłabienie mux-ów 1-3.
A wracając do ustawień w telewizorze to pomimo że mam włączone chyba wszystkie funkcje to w naziemnej niczego mi nie miesza ani nie dodaje. Mam na myśli kanały polskie bo czeskie oglądam tak rzadko że tam jakieś zmiany są dla mnie mało istotne.
Miesza mi nieco w kanałach satelitarnych tzn. niektóre kanały znikają znienacka (raczej losowo) z listy ulubionych i muszę je przywracać z listy ogólnej ale że generalnie oglądam coraz mniej to nie jest to dramatyczny problem.