anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

" Wyciągnięcie" obrazu na zewnątrz w KD65XD9305

profile.country.PL.title
biciu45
Użytkownik

" Wyciągnięcie" obrazu na zewnątrz w KD65XD9305

witam, spróbuję opisać moje zapytanie, Potrzebuję wyciągnąćobraz z aplikacji TV androida ( np Kodi) na zewnątrz w celu podpięcia do konwentera Leighbarry aby ten analizował obraz i sterował Ledami w czasie oglądania  z "wewnętrznych" aplikacji . Czy jest jakaś techniczna możliwość? może jest jakiś sposób?

21 ODPOW. 21
profile.country.PL.title
matrbis
Użytkownik

Ja obecnie mam zainstalowane diody na ramce tv za nim statyczne i bardzo sobie chwalę taką opcję. Każdy głupi to zrobi, a efekt jest i praktyczność. Oglądanie tak tv bez światła frontowego to duży plus dla oczu i obrazu. Wygoda w przemieszczaniu się. Również będę śledził temat. Nawet nie wiedziałem że tak można.

profile.country.PL.title
hctomi
Użytkownik

Tak jak piszesz to rzeczywiście bardzo proste i niskie nakłady pracy i inwestycji są potrzebne, a efekt jest ok.

Zeby zrobić to jak w ambilight trzeba mieć jakiegoś Raspbarry PI (3 wersja ma już chyba wifi nawet) + zestaw diód wpiętych do tego PI + zasilanie. No i wtedy prawdopodobnie będzie działać tylko z Kodim w tv, bo on obsługuje jakieś wtyczki którymi można byłoby wyciągnąc obraz.

Obraz z dekoderów czy tv, generalnie z czegoś co idzie kablem do tv można obsłużyć przez gotowe do kupienia sety.

Jeszcze jedna porcja linków, które dosyć dobrze tłumaczą idee:

http://www.dobreprogramy.pl/command-dos/Raspberry-Pi-OSMC-Hyperion-Ambilight-TV,71741.html

https://hyperion-project.org/threads/raspberry-pi-3-mediacenter-hyperion-ambilight-no-soldering.77/

http://kodi.org.pl/artykuly/91-ambilight-dla-raspberry-openelec-lub-osmc-led-ws2801-hyperion

profile.country.PL.title
matrbis
Użytkownik

Nie wiem ile modeli ma to ale moje X85 ma euro złącze. Jeżeli jest pełne to wyjście sygnału powinno być z tv. A wtedy to z górki...  🙂

profile.country.PL.title
biciu45
Użytkownik

no własnie ale zasadnicze pytanie czy jest pełne, prawdopodobnie nie 😞

profile.country.PL.title
Damaranus
Użytkownik

Po dyskusji z producentem jednego takiego układu, sprawdzenie tego będzie proste: podłącz inny ekran pod SCART i zobacz co wyświetla: jeśli wyciągniesz obraz z AndroidTV czy czegoś innego - to teoretycznie mi też się wydaje że będzie z górki, ale ich zdaniem zadziała to tylko np. dla tunera DVB. W każdym innym przypadku jak obraz z HDMI (urządzenie zew. na TV i z TV na sterwnik, lub obraz ze smart tv nie wyjdzie SCARTem. Ja to tak rozumiem. 

****** na dole masz schemat podłączenia zamkniętego, ale AmbiVision zaznacza że nie zadziała to niby dla sygnału cyfrowego. 

Powód edycji: Post zawierał post służący celom komercyjnym.

www.karczma.edu.pl - Dowiedz się więcej o AndroidTV
profile.country.PL.title
matrbis
Użytkownik

Sony zamiast usuwać byście wsparli pomysł. Już powinniście biec z odp czy euro w waszym sprzęcie jest pełne. Żadnej z Was inicjatywy,masakra. Panowie myślę że najprościej sprawdzić podlaczajac stary magnetowid pod euro. Jak będzie można nagrywać tz jest wyjście. Sony może do tego celu byście udostępnili jedno z hdmi programowo? Lub wyjście obrazu przez WiFi?

I jeszcze inaczej.... BR ma wyjście hdmi, mam BR z 2014 i ma wejście na hdd plus Netflix i YT i inne apk. Jedynie w tym wypadku brak tv cyfrowej,ale TVP i inne to mała strata. Gdzie kupić taki zestaw świetlny?

profile.country.PL.title
Damaranus
Użytkownik

AmbiVision - firma UK, ale to polski projekt więc możesz odezwać się do nich np. na FB i pogadać. Oczywiście to jest rozwiązanie w którym źródło podłączasz do ich urządzenia i do telewizora (2 kable) i potem ich moduł do tasmy led. Programujesz to przez podłączenie modułu do PC czyli w praktyce nie musisz nic więcej posiadać. 
Innym rozwiązaniem jest każdy inny układ, oparty o rasspery PI przy czym w mojej ocenie wychodzi dużo drożej bo masz źródło --. rasspery -- osobny moduł led - led czyli jedno urządzenie więcej (jak rozumiem). no i dochodzi kwestia lagów - opóźnienia między obrazem a ledem i tu właśnie kluczem są sprawdzone rozwiązania. 

profile.country.PL.title
zbygaaj
Doradca

Witam dzisiaj jestem po rozmowie z kolegą z Ambivision powiedział mi ,że wyciągnąć można obraz po eurozłączu jak tu na forum jest opisywane a więc do dzieła wyciągnąłem z szafy magnetowid podpiąłem eurozłącze i pierwsze co spodziewałem się,że magnetowid wyświetli obraz jako monitor po L1 L2 L3 ale niestety był tylko biały obraz jednak jak uzyskałem wiadomośc od człowieka z Ambi jeżeli magnetowid nagra z tego euro obraz to wystarczy a nagrywa ! Czyli jutro znowu kontakt i zobaczymy co dalej kosz do 65 cali to ponad 500 zł urządzenie jest skalibrowane.Korzystam z modułu CI+.Żadna inna aplikacja nie wychodzi na to eurozłącze może Kodi po zainstalowaniu dodatku hyperion,który jest dostępny.Zobaczymy.

profile.country.PL.title
Damaranus
Użytkownik

Jeszcze dojdzie do tego że opatentujesz nagrywanie obrazu 4k z Kodi na kasety VHS :grin: 

profile.country.PL.title
zbygaaj
Doradca

hehe mało tego już to zrobiłem ! :slight_smile: co mam udokumentowane na kasecie VHS .Damaranus to Twój kanał jest na YT Karczma TV ? Jeżeli tak to Super robota ! Możesz przy okazji pokazać jak po wejściu do menu informacje i jest o systemie Android 5 klikasz parę razy pilotem i odpala się najpierw lizak apotem gierka obsługiwana pilotem.