anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

XD93 - czym oglądać filmy UHD z dysku sieciowego

ROZWIĄZANE
profile.country.PL.title
gienek_pa
Użytkownik

XD93 - czym oglądać filmy UHD z dysku sieciowego

Posiadam telewizor 65XD8305 podłączony do domowej sieci Gigabit ethernet. Dysk sieciowy posiada również łącze 1 Gbit, czyli sieć jest dość szybka. Łączę się z telewizorem za pomocą Twonky.

O ile z filmami 1080 25p nie ma żadnego problemu o tyle z niektórymi filmami 2160p pojawiają się problemy. Obraz zacina się tak jakby procesor nie wyrabiał się. Najlepsze efekty daje odtwaranie na VLC, najgorsze na KODI. Niestety w "SONOWSKIEJ" wesji sklepu google play nie ma zbyt dużego wyboru programów do odtwarzania filmów. Czy możecie polecić jakiś program który dobrze poradzi sobie z filami 2160p na sprzęcie z mocno ograniczoną mocą obliczeniową takim jak Sony XD9305?

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Zaakceptowane rozwiązania
profile.country.PL.title
gienek_pa
Użytkownik

@Sebastian_W

Korzystałem również z Archosa. Niestety przy filmach z dużym bitrate i rozdzieplczości 2160p skokowe odtwarzanie występuje również. Nie dziwi mnie ten fakt, ponieważ jak napisał kolega @spolkrzych telewizory Sony z niewiadomych nikomu przyczyn zostały wyposażone w wolną kartę sieciową, tylko Fast Ethernet co powoduje że filmy z dużym bitrate przekraczającym 100Mb/s nie mogą być odtwarzane płynnie. Dzwi mnie to, że w 21 wieku w tak drogim telewizorze, tak bardzo znanej marki, w czasach gdy nawet najpodlejszy i najtańszy laptop w najbardziej podłym hiparmarkecie, posiada już kartę sieciową gigabit ethernet, a nawet pojawiają się już pierwsze karty sieciowe 10 Gigabit Ethernet, telewizor z najwyższej półki ma archaiczne złączę Fast Ethernet. Dobrze, że chociać, według dnych technicznych na stronie producenta, telewizor posiada kartę sieciową WiFi 802.11ac, co umożliwia szybszą transmisję danych. Muszę tylko kupić sobie odpowiedni access point.

@spolkrzych

Dzięki za poradę. Za pomocą menadżera plików w telewizorze, przekopiowałem plik z zacinającym się filmem na pendrive USB 3.0 no i okazało się, że film odtwarza się płynnie. Raptem wszystko stało się jasne. Średnia prędkość podczas kopiowania pliku wyniosła 12MB/s, co odpowiada 96Mb/s. Dzięki za podpowiedź

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

11 ODPOW. 11
profile.country.PL.title
djrychu
Expert

Witam,

Próbowałes zainstalować np. PLEX lub inny player spoza sklepu?

Pozdrawiam

profile.country.PL.title
gienek_pa
Użytkownik

Jest możliwość instalowania aplikacji spoza sklepu? Jak to zrobić?

profile.country.PL.title
zbygaaj
Doradca

instalujesz sobie na tablecie ,telefonie apkę apk extractor ze sklepu potem albo przed tem :slight_smile: instalujesz co chcesz wyciągnąc z apk extractora czyli instalujesz np firefoxa na telefonie odpalasz apk extractor wybierasz firefoxa i masz już firefox.apk przerzucasz na pendriva wkładasz do TV odchaczasz instalowanie z nieznanych źródeł i masz na TV firefoxa.Jest tylko jedne problem nie będzie go w menu TV czyli do tego jakiś EX file albo HALuncher nie wiem czy nim nie można dodawać skrótów aplikacji.

profile.country.PL.title
djrychu
Expert

Witam,

Myślę, że wszystko wyjaśnił :slight_smile:

Pozdrawiam

profile.country.PL.title
gienek_pa
Użytkownik

Jak instalować oprogramowanie spoza listy programów Sony to już wiem. Może ktoś może jeszcze polecić jakiś odtwarzacz który na telewizorze Sony 4k poradzi sobie z odtwarzaniem filmów 4K bez zacięć?

profile.country.PL.title
zbygaaj
Doradca

A z poziomu TV Kodi albo Mxplayer po USB i to przez te USB 3.0 i nośnik też 3.0 ? Wiem ,że dobry router to też podstawa odkąd kupiłem TP Linka Archer C5 problemy się skończyły i po WiFi i po kablu.

profile.country.PL.title
matrbis
Użytkownik

Można zainstalować android assistant by wspierał i czyscil system. Można włączyć opcje programistyczne (użytkownicy andka na smartphona znają to) i tam np renderowanie GPU lub ano (aplikacja nie odp) przydatne bo wiadomo gdzie jest problem.

profile.country.PL.title
spolkrzychu1wyjfa
Użytkownik

Mozesz sprobowac jaki bitrate TV utrzymuje sciagajac sample np stad: http://jell.yfish.us/

Osobiscie nie wydaje mi sie ze problem jest w aplikacji, XD93 ma LAN tylko 100MB, WiFi tez jest mocno srednie, a do tego jak wspomniales, moc obliczeniowa nie powala. Jesli masz rip z BD UHD, to prawie na pewno tego nie odtworzysz bez zaciec po LAN, bitrate na BD UHD moze dochodzic do 140MB/s i tego TV nie da rady plynnie przetworzyc. 

Wiecej o HW w XD93 polecam poczytać tutaj.

profile.country.PL.title
Sebastian_Wroc_83
Użytkownik

Jestem właścicielem TV 55xd9305 oraz dysku sieciowego Seagete Personal Gate 4TB. Miałem podobny problem do czasu zainstalowania w tv apki Archos Video Player. Na dysku mam filmy nagrywane kamerką GoPro Hero 5 o rozdzielczości Full HD 60 klatek oraz filmy nagrywane telefonem Samsung Galaxy S7 Edge, gdzie rozdzielczość wynosi 3840x2160 (Ultra HD). Wykorzystując Archosa, nie ma problemów z odtworzaniem. Inne aplikacje - VLC, MX Player - nie dawały rady. O wbudowanym playerze nie wspomne. Dodam że TV połączony z dyskiem przez wifi o prędkości ~100Mb.