Podziel się wrażeniami!
Witam.
Po podłączeniu xbox one pod mój telewizor obraz jest ok.
Gdy zmienie w ustawieniach format sygnału hdmi na ulepszony format to gdy uruchomię xboxa (taka sama sytuacja na hdmi2 i hdmi 3) to na ekranie telewizora migają dziwne czerwone kropki. Na zdjeciu są białe ale w rzeczywistości są czerwone.
Czy macie pomysły co to może być?
Witaj @piotrdvb
czy kontaktowałeś się już w tej sprawie z Sony Support? Można to zrobić telefonicznie lub poprzez formularz, dane kontaktowe tutaj:
tel. +48 223060694
lub
https://services.sony.pl/supportmvc/pl/Contact/Email
Pozdrawiam, Agnieszka_J
piotrdvb,
Xbox One jest przystosowany do ulepszonych formatów, więc takie zjawisko nie powinno występować. Sprawdź, czy przewód HDMI jest wystarczającej wydajności i jeśli sytuacja będzie się potwarzać skonsultuj się z Serwisem Sony.
Znalazłem pewne rozwiązanie: w opcjach konsoli Wierność wideo o overscan - dokładność wideo - Głebia koloru jest do wyboru:
24 bity na piksel(8-bitowy) tu problem jest jak na zdjęciu
30 bitów na piksel(10-bitowy) tu obraz jest ok
36 bitów na piksel(12-bitowy) tu problem jest jak na zdjęciu
Czasami zdarza się że jak uruchomię konsolę to muszę przełączyć w opcjach telewizora na standard hdmi bo pokazuje mi że niewykryto sygnału hdmi.
Witam,
Tak jak napisałeś działa tylko z 10 bitami prawidłowo, bo ulepszony format jak wynika z linku poniżej ma wsparcie właśnie dla 10 bitów:
https://helpguide.sony.net/tv/gaep1/v1/pl/04-09_02.html?hl=ulepszony
Pozdrawiam
Ok wszystko jasne niewidziałem tego na stronie. Dziękuje za odpowiedź.
Tylko dlaczego jak mam wł. ulepszone hdmi i wł. konsole to jest czarny ekran?
Dopiero jak przełącze na standardowe hdmi to wtedy pojawia się obraz z konsoli.
Witam,
Wcześniej piszesz, że:
Znalazłem pewne rozwiązanie: w opcjach konsoli Wierność wideo o overscan - dokładność wideo - Głebia koloru jest do wyboru:
30 bitów na piksel(10-bitowy) tu obraz jest ok
Czy to działa na opcji format ulepszony czy na standardowy? Czy w konsoli masz ustawione wyjście 4k?
Pozdrawiam
Tak mam ustawione w konsoli na 4k.
30 bitów na piksel(10-bitowy) tu obraz jest ok - to działa na ulepszonym i standardowym z tym ze jak mam ustawione na ulepszone to gdy uruchamiam konsole to pokazuje mi że niewykrywa sygnału hdmi wtedy zmieniam na standardowe i obraz się pojawia. I dopiero jak zmienie na ulepszone to czasami obraz również się pojawia.
ulepszony HDMI dla sygnału HDR z konsoli
proponuje w konsoli włączyć dolby vision / hdr i hdmi w TV ustaw na rozszerzony
u mnie dla zwyklego hdmi w TC konsola twierdziłą że TV nie wspiera HDR10 dla gier. obraz był, ale zwykłe 4K, a teraz jest w HDR10 (dla gier które to mają)
nie chcę zakładać kolejnego tematu dlatego podepnę się pod ten... wszystko działało prawidłowo, jednak od wczoraj mam ten sam problem na konsoli xbox one S i tv 65XF9005 co kolega piotrdvb, konsola wpięta w HDMI 2, po uruchomieni gry w 4K mam takie właśnie kolorowe kropki (na 1080 to nie występuje), na konsoli i telewizorze wszystkie parametry ustawione prawidłowo, najciekawsze jest to, że jak podepnę konsolę pod HDMI 3 wszystko działa jak należy, przepięcie z powrotem na HDMI 2 daje znowu obraz z kropkami i dodatkowo tnie dźwięk, w tym modelu tryb rozszerzony jest na HDMI 2 i 3, miękkie resety nic nie dają, dziś zrobię jeszcze przywrócenie do ustawień fabrycznych, podmienię też kabel, ale gdyby to była wina kabla to na HDMI 3 było by to samo, obawiam się że szlag trafił wejście HDMI 😞 a to pewnie wymiana całej płyty, chyba że coś zepsuła ostatnia aktualizacja 6.7140