anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

sony 55XH9505-jak podłączyć system kamer?

profile.country.PL.title
panikoc
Poszukiwacz

sony 55XH9505-jak podłączyć system kamer?

Witam,

mam monitoring domu (system kamer) i na starym telewizorze (LG) był on podłączony pod wejście AV przez (chyba) minijack, z którego wychodzą 3 gniazda RCA (chinch). Monitoring wpięty był wtyczką chinch pod żółte gniazdo. W 55XH9505 układ ten nie działa, niezależnie gdzie podepnę wtyczkę chinch (czy w żółte, białe czy czerwone gniazdo). Czy ktoś wie jak sobie z tym poradzić?

9 ODPOW. 9
profile.country.PL.title
Frustrat
Użytkownik

Nie pamiętam, gdzie to czytałem ale już ktoś opisywał problem z przejściówką o której piszesz. Ponoć połączenie kabelków sygnałowych nie jest standardowe i w Sony nie działa. Albo trzeba szukać takiego kabelka od Sony albo przelutować w tym, który mamy.  Mam gdzieś taki kabelek i może jutro sprawdzę u siebie, czy tak jest rzeczywiście. Bo aż trudno uwierzyć , że to możliwe...

profile.country.PL.title
panikoc
Poszukiwacz

Dziękuję, czekam z niecierpliwością.

profile.country.PL.title
Frustrat
Użytkownik

No i sprawdziłem u siebie i rzeczywiście standardowa przejściówka nie działa. Na tv innej marki jest wszystko w porządku a na moim Sony xf d..a... Znalazłem też źródło, o którym wczoraj pisałem. Powinno pomóc .

https://community.sony.pl/t5/android-tv/kd-55xh8096-wejscie-av/td-p/3717681 

profile.country.PL.title
panikoc
Poszukiwacz

Dziękuję bardzo za ten link. Problem jeszcze jest w tym, że jestem raczej laikiem w kwestii kabli, sygnałów, gniazd itp. Mam więc pytanie typowego laika: gdzie konkretnie trzeba podłączyć sygnał z bolca z cincha, i gdzie sygnał z obudowy chincha żeby widoczny był obraz z kamer? Do wyboru mam trzy gniazda RCA (białe, czerwone i żółte).

Zamierzam przerabiać kabel z kamer tak aby jeden kabelek podłączyć do jednego bolca chincha a drugi do obudowy w drugim chinchu. Przejściówki mini-jack gniazda AV RCA nie chciałbym ciąć. Jeśli można prosić o komentarz, czy moje rozumowanie jest właściwe i jak taki patent podłączyć to będę bardzo wdzięczny.

Arek

profile.country.PL.title
Frustrat
Użytkownik

Jeżeli masz wprawę w lutowaniu bardzo cienkich, prawie jak włos,drucików, to można metodą prób i błędów kombinować ze zmianą kabli. Po prostu rozcinasz taki kabelek gdzieś po środku długości i testujesz która kombinacja da najpierw obraz a potem dorobisz dźwięk... Ale jest to takie precyzyjne kołupanie, że osobiście bym odradzał i zlecił jakiemuś elektronikowi z odpowiednim doświadczeniem i umiejętnościami...

profile.country.PL.title
panikoc
Poszukiwacz

Tak naprawdę to nie jest tak źle - kabel od systemu kamer jest dwużyłowy (nie ma dźwięku tylko obraz). Więc i te kabelki w środku nie są aż takie cieniutkie. Jak będę w domu to przyjrzę się im dokładniej. Z opisu zawartego w linku wynikałoby że potrzebne są 2 bolce chinch (przy założeniu, że w standardowych gniazdach RCA masa we wszystkich jest na zewnątrz (czyli wokół bolca). Gdyby w Sony się to zgadzało to nie miałbym teraz tego problemu tylko znalazłbym odpowiednie (inne niż żółte) gniazdo. Zgaduję więc, że w Sony masa, podobnie jak sygnał wideo,  jest w którymś w kolorowych wejść na bolec. Czyli wg mnie podpinam jeden z kabelków pod jeden bolec chich, drugi pod drugi bolec chinch i próbuję kombinacji.

Jeśli źle myślę to proszę o sygnał.

I jeszcze raz bardzo dziękuję za informacje.

pozdrawiam - Arek

profile.country.PL.title
Frustrat
Użytkownik

Skoro potrzebujesz tylko obrazu, to potrzebna jest masa i jeden kabel sygnałowy. Metodą prób i błędów znajdziesz które to kabelki. Nic raczej przy okazji nie zepsujesz...

profile.country.PL.title
PioHosT
Użytkownik

Polecam 

https://pl.aliexpress.com/item/32920065006.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27425c0f6s5URn

Adapter konwerter OMTP CTIA

i potem standardowa przejściówka jack 4 pin do 3xChinch - tylko zamienione kolory będą
 20210106_163354.jpg

profile.country.PL.title
panikoc
Poszukiwacz

Witam ponownie,

gdyby ktoś miał podobny problem do mojego: sygnał video (z bolca od systemu kamer) należy podłączyć pod kolor czerwony (bolec), natomiast masę (z osłony bolca) należy wpiąć pod kolor żółty (bolec).

Obraz jest, niestety bardzo słabej jakości (czasem zanika, poziomy przemieszczający się pas gorszej jakości).

Czy ktoś wie jak to poprawić (czy w ogóle się da?)?

Dla porównania, system kamer podpiąłem pod złącze hdmi, przez konwerter sygnału (UPSCALER) i sygnał jest tak samo złej jakości.