anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sony android zawieszanie 55xf8596

ROZWIĄZANE
profile.country.PL.title
zbrojka00
Poszukiwacz

Sony android zawieszanie 55xf8596

Witam po aktualizacji mojego tv a było to w lipcu 2019 zaczął się zawiesza np gdy chvem przełączyć tv cyfrowa z kanału na inny kanał to poprostu zawiecha i nic nie można zrobić tylko gniazdko i odłączenie tv z prądu wtedy też jeszcze się zawiesi po włączeniu i dopiero za trzecim razem zadziała i wraca do normy a i przy okazji pokazuje jakąś inną godzinę najczęściej piąta rano. Przed aktualizacja tego nie było smigal aż miło co mam zrobić?
1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Zaakceptowane rozwiązania
profile.country.PL.title
HD56-ZD63.
Użytkownik

Telewizor XF9005.

Po wgraniu 6510, a później 6520 też na początku miałem przypadki zawieszania się systemu operacyjnego.

Proponuję:

- wyczyścić pamięć podręczną przed każdym przywróceniem do ustawień fabrycznych,

- trzykrotnie przywrócić ustawienia fabryczne (przy dwóch pierwszych przywróceniach pominąć logowanie oraz wgrywanie kanałów),

- po trzecim przywróceniu do ustawień fabrycznych, zalogować się oraz wgrać kanały,

- gdy pokaże się jakiś kanał, przez  10-15 minut nic nie robić przy telewizorze!, gdyż Android musi się ustabilizować.

Jeżeli zaraz po pokazaniu się kanału zaczniemy przełączać kanały, czy też wykonywać inne czynności na tv, zawieszanie się jest murowane, gdyż system Android jeszcze się nie ustabilizował i każda czynność na tv będzie traktowana przez niego jako błąd, co spowoduje zawieszanie się. Android po przywróceniu do ustawień fabrycznych nie lubi pośpiechu w trakcie ustawień. Z doświadczenia wiem, że wykonany jakiś błąd w czasie ustawień po przywróceniu do ustawień fabrycznych, również może skutkować zawieszaniem się.  Jeżeli  coś takiego się zdarzy, lepiej jeszcze raz przywrócić ustawienia fabryczne.

Po tak przeprowadzonych ustawieniach od miesiąca nie miałem ani jednego zawieszenia się. System jest stabilny. I jeszcze jedna uwaga. W trakcie użytkowania tv nie włączać naraz kilku poleceń, to też może spowodować zawieszanie się.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

7 ODPOW. 7
profile.country.PL.title
HD56-ZD63.
Użytkownik

Telewizor XF9005.

Po wgraniu 6510, a później 6520 też na początku miałem przypadki zawieszania się systemu operacyjnego.

Proponuję:

- wyczyścić pamięć podręczną przed każdym przywróceniem do ustawień fabrycznych,

- trzykrotnie przywrócić ustawienia fabryczne (przy dwóch pierwszych przywróceniach pominąć logowanie oraz wgrywanie kanałów),

- po trzecim przywróceniu do ustawień fabrycznych, zalogować się oraz wgrać kanały,

- gdy pokaże się jakiś kanał, przez  10-15 minut nic nie robić przy telewizorze!, gdyż Android musi się ustabilizować.

Jeżeli zaraz po pokazaniu się kanału zaczniemy przełączać kanały, czy też wykonywać inne czynności na tv, zawieszanie się jest murowane, gdyż system Android jeszcze się nie ustabilizował i każda czynność na tv będzie traktowana przez niego jako błąd, co spowoduje zawieszanie się. Android po przywróceniu do ustawień fabrycznych nie lubi pośpiechu w trakcie ustawień. Z doświadczenia wiem, że wykonany jakiś błąd w czasie ustawień po przywróceniu do ustawień fabrycznych, również może skutkować zawieszaniem się.  Jeżeli  coś takiego się zdarzy, lepiej jeszcze raz przywrócić ustawienia fabryczne.

Po tak przeprowadzonych ustawieniach od miesiąca nie miałem ani jednego zawieszenia się. System jest stabilny. I jeszcze jedna uwaga. W trakcie użytkowania tv nie włączać naraz kilku poleceń, to też może spowodować zawieszanie się.

profile.country.PL.title
premiero
Użytkownik

Wiesz co, ja wszystko rozumiem, że chcesz pomóc to super. Ale coś takiego to normalnie komedia. Zrób 3 resety do ustawień fabrycznych, wyczyść cache i nie klikaj za dużo bo się coś popsuje. No sorry, ale to producent ma zadbać o to, aby TV działał jak należy. A na moje oko tak nie jest. Mojego 55XF9005 po raz kolejny dzisiaj nie mogę włączyć (to już 4 raz w tym miesiącu). Nie reaguje na pilota i znowu muszę wyłączać bezpiecznik. Ilości zwiech w trakcie eksploatacji nie jestem w stanie zliczyć. To jest kpina z nas klientów. Te telewizory to gównobuble za grubą kasę. Gdyby nie to że mój stary Samsung LE46B650 nie miał CI+ i nie wspierał ARC, nigdy bym go nie sprzedał. On przynajmniej robił to co do niego należało a przede wszystkim nigdy przez całe 10 lat używania się nie zawiesił.

profile.country.PL.title
HD56-ZD63.
Użytkownik

Do premiero

Oczywiście, że masz rację, że tak nie powinno być i za oprogramowanie odpowiada firma Sony. Ale póki co masz problem, który chciałbyś rozwiązać i w rozwiązaniu jego chciałem Ci pomóc. U mnie to się sprawdza i już zapomniałem, co to jest zawieszanie się tv. Nie napisałeś, czy skorzystałeś z mojej rady. Natomiast "na oko" stwierdziłeś, że tak nie jest. Twój wybór. Wyciąganie bezpieczników na pewno nie rozwiąże Twojego problemu, gdyż kumuluje tylko błędy w systemie operacyjnym. Natomiast jeżeli faktycznie zawieszanie się nie pozwala na użytkowanie tv, to należy go reklamować. Takie "przygody" miałem z telewizorem xd9305. Reklamacja pozytywna i po problemie.

profile.country.PL.title
premiero
Użytkownik

Źle mnie zrozumiałeś, ja nie miałem nic do Ciebie, napisałem przecież że fajnie że chcesz pomóc. 😀 (nota bene ja się tylko podłączyłem pod wątek, bo pomoc prosił ktoś inny). Jeśli chodzi o reset do ustawień fabrycznych to tak, robiłem go, jak na każdym urządzeniu z androidem po aktualizacji które mam (choć nigdy by mi do głowy nie przyszło robić go 3 razy). Chociaż tam sprawa jest dużo prostsza, wiele rzeczy przywracasz z backupu, a tutaj ... nie po to siedzi człowiek kilka godzin i konfiguruje telewizor pod siebie, żeby później jednym kliknięciem to wszystko wysłać w kosmos.

profile.country.PL.title
zbrojka00
Poszukiwacz

Witam odpisuje po dłuższej przerwie i mogę napisać że resety pomogły działa jak powinien jedyne co zauważyłem po resetach to menu home gdzie są wszytkim aplikacje to zaczął przycinać podczas zmieniania ale może się poprawi. Wielkie dzięki za pomoc. Pzdr
profile.country.PL.title
Jolarybka
Poszukiwacz

Powiedz coś więcej o reklamacji jak to wyglądało i czy miałeś gwarancję czy już nie. Mój sony się zawiesił inny model niż twój ale ponoć padło coś w płycie głównej i jest do wymiany bo serwis nie będzie szukał tylko wymienić i spoko trzy letni telewizor za sporą kasę . Masakra.
profile.country.PL.title
zbrojka00
Poszukiwacz

Nie robiłem reklamacji mam nowy tv kupiłem go w kwietniu tego roku i po aktualizacji androida zaczął się wieszać przed aktualizacja było wszystko ok. No i zrobiłem trzy resety i mam spokój tv działa jak narazie bez zwiechy.