Podziel się wrażeniami!
Witam,
Czy przewidziana jest aktualizacja oprogramowania TV KD-55X8509C która wyeliminuje wysyłanie sygnałów przez HDMI podczas gdy telewizor jest wyłączony - znajduje się w fazie standby? W tej chwili nie mogę posłuchać muzyki gdyż TV próbuje łączyć się z amplitunerem co powoduje przerywanie dźwięku odtwarzanego przez Blu-Ray z płyty CD.
Pozdrawiam,
Zmień wejście HDMI. Prawdopodobnie masz amplituner podłączony do gniazda HDMI ARC z którego wysyłany jest sygnał sterujący.
Sygnały CEC są chyba obsługiwane na wszystkich wejściach HDMI, a ARC raczej służy do wysyłania dźwięku "pod prąd", a nie sterowania sprzętem.
Próbowałem różnych kombinacji. Podsumowując nawet jak było podłączone do wejścia bez ARC i wyłączona we wszystkich urządzeniach funkcja CEC dalej było bez zmian. Międzyczasie rozmawiałem z innymi dystrybutorami sprzętu AV (bo do nich też zgłaszają się klienci) i dowiedziałem się, że takie problemy mają głównie TV Sony. CO więcej Sony doskonale zna problem.
@micihol Tak właśnie jest jak piszesz, a ja użyłem skrótu. Ale skoro autor tematu nie może słuchać muzyki z CD bo mu TV przełącza dźwięk na amplituner, to jak zmieni gniazdo HDMI bez zwrotnego kanalu audio wtedy - być może - nie będzie miał tego problemu.
NIe pisałem, że amplituner coś przełącza.
Sorki miałem napisać, że TV nic nie przełącza. Wyjaśnię jeszcze raz. Dźwięk podczas słuchania muzyki jest przerywany jak TV zanjduje się w stanie standby. Jak odłączę HDMI ten który idzie z amplitunera do TV wszysko jest w porządku.
To nie tylko problem Sony. Konkurencja na "S" też tak robi.
Moim zdaniem związane to jest z automatycznym wyszukiwaniem aktualizacji. Telewizor w trybie stand-by uaktywnia się po cichu i wtedy niepotrzebnie wysyła sygnały CEC i zakłóca działanie np. amplitunerów.
Mam tę przypadłość z Yamahą, ampli Onkyo nie miał tego problemu na przykład. Telewizor Samsunga w ogóle potrafił włączyć amplituner przy wyszukiwaniu aktualizacji, ale już wyłączyć nie chciał. Nie jestem pewien, na ile to problem telewizora, a na ile amplitunerów.
Jeżeli odłączasz kabel HDMI od TV i wtedy jest wszystko w porządku to znaczy że TV wysyła sygnał sterujący czyli przełacza dżwięk w amplitunerze. Kolega @micihol Ci to wyjaśnił.
No właśnie o to chodzim, że TV nie powinien wysyłać żadnych sygnałów w stanie standby tym bardziej, że jak pisałem, funkcje CEC i ARC mam wszędzie wyłączone.