anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

SONY KD-55X8509C

profile.country.PL.title
sony-85
Poszukiwacz

SONY KD-55X8509C

Witam,

Czy przewidziana jest aktualizacja oprogramowania TV KD-55X8509C która wyeliminuje wysyłanie sygnałów przez HDMI podczas gdy telewizor jest wyłączony - znajduje się w fazie standby? W tej chwili nie mogę posłuchać muzyki gdyż TV próbuje łączyć się z amplitunerem co powoduje przerywanie dźwięku odtwarzanego przez Blu-Ray z płyty CD.

Pozdrawiam,

10 ODPOW. 10
profile.country.PL.title
snovvy77
Użytkownik

Zmień wejście HDMI. Prawdopodobnie masz amplituner podłączony do gniazda HDMI ARC z którego wysyłany jest sygnał sterujący. 

profile.country.PL.title
micihol
Użytkownik

Sygnały CEC są chyba obsługiwane na wszystkich wejściach HDMI, a ARC raczej służy do wysyłania dźwięku "pod prąd", a nie sterowania sprzętem.

profile.country.PL.title
sony-85
Poszukiwacz

Próbowałem różnych kombinacji. Podsumowując nawet jak było podłączone do wejścia bez ARC i wyłączona we wszystkich urządzeniach funkcja CEC dalej było bez zmian. Międzyczasie rozmawiałem z innymi dystrybutorami sprzętu AV (bo do nich też zgłaszają się klienci) i dowiedziałem się, że takie problemy mają głównie TV Sony. CO więcej Sony doskonale zna problem. 

profile.country.PL.title
snovvy77
Użytkownik

@micihol Tak właśnie jest jak piszesz, a ja użyłem skrótu. Ale skoro autor tematu nie może słuchać muzyki z CD bo mu TV przełącza dźwięk na amplituner, to jak zmieni gniazdo HDMI bez zwrotnego kanalu audio wtedy - być może - nie będzie miał tego problemu. 

profile.country.PL.title
sony-85
Poszukiwacz

NIe pisałem, że amplituner coś przełącza.

profile.country.PL.title
sony-85
Poszukiwacz

Sorki miałem napisać, że TV nic nie przełącza. Wyjaśnię jeszcze raz. Dźwięk podczas słuchania muzyki jest przerywany jak TV zanjduje się w stanie standby. Jak odłączę HDMI ten który idzie z amplitunera do TV wszysko jest w porządku.

profile.country.PL.title
micihol
Użytkownik

To nie tylko problem Sony. Konkurencja na "S" też tak robi.

Moim zdaniem związane to jest z automatycznym wyszukiwaniem aktualizacji. Telewizor w trybie stand-by uaktywnia się po cichu i wtedy niepotrzebnie wysyła sygnały CEC i zakłóca działanie np. amplitunerów.

Mam tę przypadłość z Yamahą, ampli Onkyo nie miał tego problemu na przykład. Telewizor Samsunga w ogóle potrafił włączyć amplituner przy wyszukiwaniu aktualizacji, ale już wyłączyć nie chciał. :slight_smile: Nie jestem pewien, na ile to problem telewizora, a na ile amplitunerów.

profile.country.PL.title
snovvy77
Użytkownik

Jeżeli odłączasz kabel HDMI od TV i wtedy jest wszystko w porządku to znaczy że TV wysyła sygnał sterujący czyli przełacza dżwięk w amplitunerze. Kolega @micihol Ci to wyjaśnił.

profile.country.PL.title
sony-85
Poszukiwacz

No właśnie o to chodzim, że TV nie powinien wysyłać żadnych sygnałów w stanie standby tym bardziej, że jak pisałem, funkcje CEC i ARC mam wszędzie wyłączone.