anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sony KDL-50W809C trzaski po zmianie ustawień obrazu

ROZWIĄZANE
errox767
Poszukiwacz

Sony KDL-50W809C trzaski po zmianie ustawień obrazu

Witam ! mam problem z dziwnymi trzaskami telewizora mianowicie po zmianie ustawień obrazu np. z trybu standard na własny pojawiają się trzaski obudowy, matrycy sam nie wiem czego ale dzwięk jest denerwujący i nie ustaje pojawia się co ok 5 sek.przypomina rozprężający się plastik cos w rodzaju kapania kropel wody na podłogę jest dobrze słyszalny.Z obrazu oraz funkcji tv jestem zadowolony lecz te trzaski bardzo mi dokuczają.Trzaski występują również podczas włączania tv i trwają ok 1h do 2h podobnie po wyłączeniu 😕 czy firma Sony może naprawić mi mój telewizorek ?? mam go miesiąc i myślałem, ze to minie niestety wciąż jest tak samo a właściwie gorzej pls help me.   

29 ODPOW. 29
M.J.89763
Użytkownik

Witam.

Mam to samo z moim TV KDL 50W809C. Trzaski słyszalne z wnętrza TV co kilkanaście/kilkadziesiąt sekund. Nie dzieje się to od początku, zaczęło się po około roku od zakupu. Założyłem nawet osobny temat w tej sprawie gdzie polecono mi zglosić to do serwisu.
https://community.sony.pl/t5/telewizory/problem-z-bravia-kdl-50w809c-trzaski/m-p/2271848#M25946

Właśnie najbardziej obawiam sie tego, że odpowiedź serwisu będzie "ten typ tak ma" 😞

choć mam też model z 2014 roku KDL W829 i tam nic nie strzela, nie trzaska.
Mój poprzedni 7 letni Samsung też nie strzelał ani nie wydawał żadnych innych dźwięków poza tymi z głośników, także również uważam to za wadę produktu. I nie rozumiem w ogóle jak może być to normalnym zjawiskiem...

Nagrałem video z trzasków mojego TV:
https://youtu.be/6lQC931uVR0

Nie wiązałem tego problemu ze zmianą ustawień obrazu bo u siebie mam fabryczne ustawienia.
errox797 a u Ciebie jak masz ustawiony tryb standard to nie strzela? Tylko jak zmienisz na inne?

errox767
Poszukiwacz

Witam ! u mnie wygląda to tak, że po włączeniu tv po około 5-10 min zaczynają pojawiać się trzaski matrycy lub obudowy stawiam na matrycę.W ciągu minuty słyszę około 20 trzasków trwa to z jakies 30-45 minut po czym wszystko się uspokaja.Niestety po zmianie obrazu ze standard na żywy znowu trzaski, ale już trwa to z 5min wchodzę w dysk z filmami i trzaski.Oczywiscie po wyłaczeniu tv tak z 5 minut po trzaski, które trwają z 30 min lol bardzo mnie to denerwuje i smuci bo co do obrazu jestem b. zadowolony wszystko działa jak należy mam podpięte dwa dyski net bez problemów.Trzaski występują zawsze na początku po włączeniu (i wyłaczeniu) bez względu na zmiany ustawień obrazu też mam ust.fabryczne nie robiłem kalibracji bo obraz mnie w 100% zadowala.Zjawisko ustaje po około 40 min, ale pojawia sie ponownie po zmianie ustawień obrazu lub wejsciu w cos innego apk.KODI lub HDMI2 trwa krócej ok 5min ale zawsze bardzo dziwne bardzo denerwujące w nocy masakra raczej go oddam do sklepu na niezgodnosć bo nie wiem co niby miałby zrobić serwisant poluzować sruby ? 😞            

M.J.89763
Użytkownik

Witam.
NIESTETY...Moje obawy się potwierdziły.
Po tygodniu przebywania w serwisie, telewizor wrócił z serwisu Sony i jak trzaskał i strzelał tak trzaska nadal.
"Ekspertyza" serwisu mówi: słyszalne odgłosy sa normalnym zjawiskiem związanym z rozszerzalnością termiczną materiałów użytych do konstrukcji matrycy LCD. Zjawisko to w testowanym egzemplarzu nie występuje w stopniu większym niż w innych odbiornikach tego samego modelu...

No po prostu ręce opadają... Ja rozumiem, że pod wpływem ciepła a następnie stygnięcia elementów, tworzyw sztucznych, czy co tam zostało użyte do budowy tej matrycy, i ich rozprężenia może to wydać jakiś dźwięk. Ale gdyby to było sporadycznie, raz czy dwa w czasie powiedzmy dnia to ok. Ale to jest kilka razy na minutę. Jak się go ogląda wieczorem po cichu bardzo mocno te trzaski słychać i po wyłączeniu trzaska nadal .
Nie uważam żeby to było normalne zwłaszcza, że nie dzieje sie to od początku a zaczęło się gdy TV miał trochę ponad rok. Poza tym mam też drugi TV Sony W829 który jest bardzo podobny do opisywanego W809C tylko rok starszy i nie wydaje takich dźwięków wcale. W zasadzie do tej pory nie spotkałem się z żadnym ekranem LCD który by takie dźwięki wydawał.

Tak sobie teraz myślę, że z tej ekspertyzy wynika, że matryca jest wadliwa skoro wydaje takie dźwięki. Bo to na pewno nie jest normalne.  Ale zamiast ją wymienić (pewnie jest droga) po prostu stwierdza się, że jest to normalny objaw pracy matrycy - ten typ tak ma.

Podsumowując. Wybrałem Sony będą przekonany, że wybieram produkt najwyższej jakości i płacę więcej po to żeby mieć świetny obraz i długo cieszyć się jego bezawaryjnym działaniem. Jednak okazało się zupełnie inaczej.
Czy poleciłbym komuś dzisiaj kupno TV Sony - NIE!

errox767
Poszukiwacz

Witam ! 15 marca tv wrócił z serwisu w Płocku był tam tydzień serwisant stwierdził,że u niego w serwisie nie ma warunków na stwierdzenie czy telewizor wydaje te dziwne dzwięki bo wokół jest głośno lol beznadzieja nie serwis tak jak myślałem zbyli mnie.Również mam inny tv sony i nic takiego nie występuje.Najbardziej zabawne jest to że u mnie go podłączył i te trzaski doskonale słyszał i przyznał mi rację.Oddaję tv do sklepu tam gdzie go kupiłem zobaczymy co będzie dalej sprawa najprawdopodobniej zakonczy się w sądzie

M.J.89763
Użytkownik

Ja napisałem jeszcze do Sony customer service już po wizycie mojego TV w serwisie (bo naprawą tego nie można nazwać). Dziś dostałem odpowiedź, że zjawiska akustyczne w moim TV występują podczas nagrzewania się oraz stygnięcia telewizora i są naturalnym efektem związanym z rozszerzalnością termiczną materiałów użytych do konstrukcji matrycy LCD i występują w stopniu nie większym w porównaniu do innych egzemplarzy tego samego modelu oraz podobnych.

Jak porównują do innych wadliwych telewizorów to wychodzi, że to normalne.

W kazdym razie Sony upiera się przy swoim. Trzaski matrycy to dla producenta normalne zjawisko.

smilingjoker
Poszukiwacz

To jest typowa chamska spychologia producenta. Pewne ewidentne niedogodności (w twoim przypadku trzaski) kwalifikują jako normę i nie uznają reklamacji z tego tytułu.

Jeżeli możesz to oddaj szmelc do sklepu i kup tv, który cię zadowoli, a nie będziesz się męczył z tym telewizorem. Zapłaciłeś i otrzymałeś produkt wadliwy - tak być nie powinno.

Obecnie z prestiżu SONY pozostała tylko nazwa, bo wysokiej jakości już tytaj nie ma. 

profile.country.PL.title
Barbara_K
Moderator

@errox767 Napisaliśmy w Twojej sprawie do działu technicznego i dostaliśmy informację, że skontaktują się z Tobą bezpośrednio. 

Pozdrawiam,

Barbara_K

M.J.89763
Użytkownik

Witam.

No niestety zgadzam się z Tobą smilingjoker, że po SONY z dawnej jakości została już tylko nazwa.

Nie wiem czy to z pozornej oszczędności stosują poprostu słabej jakości materiały... Ja bym nawet zapłacił więcej gdybym miał pewność, ze dostaję produkt wysokiej jakości na lata.

Po kilku mailach wymienionych z customersupport nadal utrzymują, że telewizor został sprawdzony przez technika (raczej kiepskiego) i że działa prawidłowo. No on faktycznie działa: wyświeltla obraz i emituje dziwięk, ma internet, itd. Tylko co z tego, jak te trzaski co kilkanaście sekund psują całą przyjemnośc z używania tego TV :slight_frown:

errox767
Poszukiwacz

Witam! dziękuję za zainteresowanie niestety nikt się ze mną nie kontaktował jest mi tylko przykro  😕

errox767
Poszukiwacz

przepraszam jest odpowiedz Sony - "Skonsultowaliśmy Pana zgłoszenie z serwisem, który dokonał weryfikacji telewizora. Pana odbiornik został dokładnie sprawdzony i nie stwierdzono występowania zgłaszanej usterki - telewizor działa porównywalnie do innych egzemplarzy tego modelu".

Powiem tak to jest kpienie ze mnie w żywe oczy jedno mogę wam obiecać więcej nic firmy sony nie kupie ani moja rodzina.Wiem ,ze macie to gdzieś 😕 duza firma i ja malutki myslicie sobie: nic nie zrobi, ale zobaczymy co powie sąd bo ja nie odpuszczę zapłacę za biegłego sadowego specjalnie dla was.