- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Sony xf9005 - problem z jakoscia obrazu.
Zakupilem 55xf9005 i byc moze przez swoje laicostwo mam mala zagwostke. Mam dekoder upc mediabox i obraz na tv w upc jest gorszy niz w moim poprzednim tv hx800, natomiast gdy odpalam showmax lub netflix to obraz juz jest calkiem niezly, naromiast nie jest to poziom jakosci jaki widzialem w sklepach (wiem tam kolory, jasnosc rtc sa podrasowane do maxa) i powaznie zastanwiam sie nad zwrotem tv.
bede wdzieczny za wszelkie sugestie jak mozna ten obraz poprawic (ustawienie kinopro nie pomaga, natomiast chcialem ustawic w opcjach - zewnetrzne wejscia - hdmi - obraz 4k ale w wtedy trace dzwiek i obraz sie zmniejsza - taki efekt wystepuje tylko przy ogladaniu przez dekoder upc.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Cześć!
Co rozumiesz przez gorszą jakość obrazu? Chodzi Ci o kolory, kontrast, ostrość?
W sklepach, odtwarzają materiały demo z bardzo dużym bitrate (nieosiągalny poziom dla tego co oferują kablówki czy serwisy streamingowe), nagranie jest w 4K wiec wtedy TV pokazuje pełnię możliwości i naprawdę następuje opad szczęki. Podobny efekt będzie jeśli odtworzysz w domu Bluray UltraHD.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Gorsza jakosc obrazu to obraz pokroju SD. Mialem hx800 wczesniej i obraz w hd w kablowce byl ok, natomiast w kablowce na xf9005 obraz jest w jakosci porownywalnej do SD, duzo gorszy niz np w showmax czy netflix. Do tego przy wejsciu do hdmi przez ktory mam podlaczony dekoder upc nie moge zmienic w ustawienaich zewnetrznych wyjsc hdmi na ulepszony format (gdy to robie obraz zmniejsza sie do prostokata wielkosci 1/5 ekranu i znika dzwiek) ani w ustawieniach czystosci na mastered in 4k. Nie mowie juz o ogladaniu np pilki noznej bo jakosc jest gorsza niz na moim 8letnim tv.
Pozdrawiam
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Nie wiem czy dobrze rozumiem Twoje pytanie, ale mowie kanalach na ktore sa na dekoderze upc (mediabox) ktory jest podlaczony hdmi (wejscie hdmi 3 w tv). Wszystkiekanaly hd i nie hd sa po prostu jakosci gorszej niz w poprzednim tv, zakladam ze to wina albo kabla, albo sygnalu albo dekodera, bo filmy na aplikacjach showmax i netflix sa ok.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Zaatanawiam czy ma znaczenie to ze przy instalacji tv pytalo mnie o sygnal i strojenie / szukanie kanalow - uznalem ze to lnie nie dotyczy bo mam dekoder upc i wystarczy podpiac kabel, ale moze pominiecie tego kroku bylo przyczyna?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Kolego ja na twoim miejscu pobawiłbym się ustawieniami dekodera odnośnie rozdzielczości,często jest tak,że rozdzielczość standardowo ustawiona jest na 720p,sprawdź jak jest u ciebie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
To znalazłem w twojej instrukcji:Zmiana ustawień rozdzielczości HD Programy telewizyjne HD nadawane są w dwóch standardach rozdzielczości: 720p lub 1080i, co odpowiednio oznacza 720 albo 1080 linii rozdzielczości pionowej. Domyślna rozdzielczość obrazu HD w UPC Mediabox ustawiona jest na 720p. Ustawienia domyślne można zmienić po naciśnięciu przycisku MENU na pilocie, wejściu w Ustawienia, a następnie w Ustawienia TV.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
To mialoby sens, jutro bede w somu to sprawdz, dzieki za pofatygowanie sie do instrukcji mediabox
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Nie ma problemu,pozdrawiam.
- « Poprzedni
- Następny »