Podziel się wrażeniami!
Witam,
od tego weekendu jestem posiadaczem zestawu wymienionego w tytule wiadomości. Wszystko podłączone zgodnie z instrukcją złączami ARC na soundbarze i TV kablem HDMI 2.0. Internet w porządku. W Netflixie ustawiona wysoka jakość odtwarzania. Mimo to, w aplikacji Netflix w TV do wyboru mam max dźwięk 5.1 - w tym w dedykowanych filmach kodowanych przez Netflix (jak podają) w Dolby Atmos.
Proszę o poradę co robię źle.
W TV włączone Dolby Digital Plus, wyjście ustawione, jako Auto 1 (Brak opcji Bitstream o której mówi instrukcja soundbara = do wyboru jedynie auto 1, 2 oraz PCM).
Bedę wdzięczny za pomoc.
Nic nie robisz źle. Telewizory bez HDMI 2.1 lub bez wsparcia dla eARC (nie ARC jak Twój) nie mają technicznej możliwości przesłania Atmosa z Netflixa do soundbara. Jesteś skazany na dźwięk 5.1 lub zakup zewnętrznego odtwarzacza typu nVidia Shield i podłączenie bezpośrednio playera do soundbara.
Czy dobrze rozumiem, że chodzi wyłącznie o Netflixa? Czy film blu-ray z dźwiękiem zakodowanym w Dolby Atmos wrzucony do napędu PS4 połączonego z soundbarem również za pomocą HDMI 2.0 uruchomi ten format dźwięku w zestawie?
Chodzi tylko o dźwięk przepuszczany przez TV czyli
1) Wszystkie aplikacje zainstalowane w TV
2) Wszystkie urządzenia podłączone bezpośrednio do portów HDMI w TV, gdzie dźwięk jest potem przesyłany do urządzeń zewnętrznych za pomocą HDMI ARC np. amplituner czy soundbar
Aby mieć ATMOS'a, musisz podłączyć bezpośrednio PS4 do soundbara, nie do TV.
Czyli, podłączasz PS4 do jednego z 2 portów HDMI input w soundbarze. Na TV wybierasz port HDMI, do którego jest podłączony soundbar i powinno działać. Soundbar odbierze dźwięk bezpośrednio z PS4 i przekaże obraz do TV.
mały update. Szwagier ma nowszy model mojego soundbara (ja mam K950 on N950), ma również TV OLED od LG ze złączem ARC.
Oba urządzenia podłączone za pomocą HDMI 2.0 - jego soundbar i TV, tak, jak i moje nie obsługują standardu 2.1.
U niego Netflix działa z Dolby Atmos u mnie nie.
Czyli to co piszesz nie ma zastosowania w mojej sytuacji wychodzi na to - bo jak inaczej wytłumaczyć obecność Dolby Atmos (wybrane filmy w Netflix mają tę opcję - po ich włączeniu zapal się na soundbarze dioda sygnalizująca ten sposób kodowania dźwięku) u szwagra, a u mnie nie? Sytuacja dosłownie sprzed chwili - widziałem na własne oczy sprzęt, jego specyfikację oraz działającą funkcję...
i nie rozumiem też dlaczego do TV konieczne jest HDMI 2.1, a już w przypadku, np PS4 nie
LG Oled mają wsparcie dolby atmos w telewizorze, sprawdź sobie parametry tego TV, wtedy będzie wszystko jasne.