Podziel się wrażeniami!
Witam
Od pewnego czasu na fotkach pojawiają mi się w tych samych miejscach kilka czarnych punktów i coś w kształcie krótkiej nitki (ok 2 mm). Efekt jest ten sam z różnymi obiektywami stąd przypuszczenie, że brudna jest osłona matrycy.
Jak w bezpieczny sposób wyczyścić osłonę matrycy w A300. Opcja z menu nie daje rezultatów
kris napisał(a):
Tadeusz napisał(a):
Oczywiście o WL też zapomnij
a niestety WL to imho ważny element
SZFENDAK napisał(a):
zawsze można użyć kabla
i innych donosicieli
Ja tylko dodam, że tą gruszkę to kup koniecznie, tylko żeby bez talku była
Bo z talkiem to możesz sobie narobić więcej problemów
Lajamku, nie czytasz postów...
Tadeusz napisał(a):
...
Kup w aptece gruszkę z gumową końcówką (tylko sprawdź czy nie jest talkowana w środku) i po prostu przedmuchaj matrycę, najlepiej trzymając aparat bagnetem w dół.
W 99,5% przypadków pomaga...
Można kupić specjalny "odkurzacz" do czyszczenia łącznie ze specjalnymi akcesoriami. Wtedy bardzo delikatnie wyczyścisz wszystko. Przybliżont koszt - 200zł.
dicanda napisał(a):
Można kupić specjalny "odkurzacz" do czyszczenia łącznie ze specjalnymi akcesoriami. Wtedy bardzo delikatnie wyczyścisz wszystko. Przybliżont koszt - 200zł.
A ja kupiłem sobie coś takiego. Dałem za to chyba z 19zł. Zdatne to jest do czegokolwiek?
drago747 napisał(a):
A ja kupiłem sobie coś takiego. Dałem za to chyba z 19zł. Zdatne to jest do czegokolwiek?
Tyle że to ma słaby ciąg (czy jak to tam się nazywa ). Większa nie uszkodzi czegoś wewnątrz?