Podziel się wrażeniami!
Witajcie. To mój pierwszy post na tym forum
Proszę Was o radę.
Niedługo mam zamiar kupić swoją pierwszą Alphe, a za razem lustrzankę Mam dylemat, ponieważ nie wiem który model korpusu wybrać: 390 czy 500? Czym one się różnią? Która jest Waszym zdaniem lepsza? (A450 już u mnie odpadła, bo nie ma odchylanego ekranu).
P.S. Głównie będę fotografować psa w ruchu, również makro, portrety - wszystko po trochu. Raczej kupię obiektyw 18-55 i 55-200. No i będę zbierać na stałkę 50-tkę 1.8
Z góry dzięki za odpowiedz!
I wybaczcie mi - laikowi za głupie pytania :smileyredface:
Ja na twoim miejscu brałbym a500. Lepsza matryca, możliwość podpięcia gripa, dłużej na baterii posiedzi, bardziej zaawansowana ale też prosta do nauki. Lepsze możliwości z a500. Takie jest moje zdanie.
Różnice:
a390-matryca CCD a500-matryca CMOS.
Resztę różnic niech powiedzą osoby które się na tym znają i posiadają.
P.S.A500 ma też chyba więcej funkcji.
Slawek1 napisał(a):
Proszę Was o radę.
Mam dylemat, ponieważ nie wiem który model korpusu wybrać: 390 czy 500? Czym one się różnią? Która jest Waszym zdaniem lepsza? (A450 już u mnie odpadła, bo nie ma odchylanego ekranu).
P.S. Głównie będę fotografować psa w ruchu, również makro, portrety - wszystko po trochu. Raczej kupię obiektyw 18-55 i 55-200. No i będę zbierać na stałkę 50-tkę 1.8
piotruso napisał(a):
- Wielkość body. Dla jednego duży korpus to zaleta dla innych wada. A500 jest większa i cięższa, ma większy grip (uchwyt na prawą dłoń). A390 jest mniejsza i brak tego uchwytu dla prawej dłoni powinien w przypadku podejmowania decyzji o zakupie być podstawą do osobistego zapoznania się z aparatem (dla wielu osób brak wysuniętego uchwytu utrudnia bardzo pewne trzymanie aparatu, najlepiej o tym przekonać się osobiście biorąc aparat do ręki ale aparat powinien być przygotowany do zrobienia zdjęcia czyli powinien być z baterią i mieć podpięty obiektyw aby zorientować się jak w warunkach gotowości do robienia zdjęć aparat będzie leżał w ręku).
Dzięki serdecznie za odpowiedź! Teraz już jestem pewny Tylko nie wiem, czy warto mi kupować obiektyw 18-55... W sumie to zawsze podobały mi się foty ze stałki 50-ki. Trzech obiektywów niestety na razie nie kupię. Lubię bardzo robić portrety. Szczególnie mojej prawie czteroletniej siostrzenicy... A na Fotojokerze obiektyw 18-55 kosztuje 209 zł, wiec długo bym na niego nie zbierał Hmm... muszę się jeszcze dobrze zastanowić.
Tylko w innym wątku przeczytałem to, co do Alphy 500:
Minusy:
Brak uszczelnienia
Niektóre bardziej zaawansowane aparaty (np a700) mają obudowy zrobione z wytrzymalszych materiałów oraz uszczelnione żeby lepiej zabezpieczyć sprzęt przed wilgocią i kurzem.
A jeżeli chodzi o 1855 to jest to całkiem dobry obiektyw na początek. A jak kupisz body plus kit to chyba wychodzi w okolicach 100 zł dopłaty za niego (tak mi się wydaje).
Do tego dorzucić jeszcze jakiś tele (np sal 55-200) i stałkę 50mm (najtańsza chyba minolta 50/1.7 - 400-500 zł) i masz bardzo ciekawy zestaw na początek.
A390 też nie ma uszczelnienia. Co do obiektywów:
SAL1855 SAM i SAL55200 SAM bardzo dobre na początek. Potem możesz dokupić stałkę(nie koniecznie musi to być f/1.4 może być to f/1.8, a jest tańsza). Ja mam Sigmę 18-200 z braku funduszy oraz czasu(90% moich wyjazdów jest takich, że nie mam czasu zmienić obiektyw) oraz Heliosa-44-2 (po dziadku) do portretów i makro, no i nie długo będzie też Sony HVL-F42AM szczególnie, że jest promocja na FJ.
Powiem szczerze, że kusi mnie ta stałka No, ale niestety mój budżet jest "trochę" ograniczony
A Alpha 550 ma uszczelnienie?
Rodzyn104, według Ciebie brak uszczelnienia w A500 jest dużym minusem?
Slawek1 napisał(a):
A Alpha 550 ma uszczelnienie?
Aha Gdyby 550-tka miała uszczelnienie, to bym się nad nią zastanawiał, ale tak to daleko mi do puszki z uszczelnieniem, haha