Podziel się wrażeniami!
Witam.
Za tydzień dwa będę zmieniał puszkę na A500 lub A550.
Wczoraj postanowiłem że będzie to A500, bo jestem przyzwyczajony do wyświetlacza A200 i nie będę czuł straty. Stwierdziłem też że delikatnie nowsza matryca nie zrobi dużej różnicy.
Ale znalazłem test, w którym widać znacznie lepszą jakość zdjęć z A550- według mnie w ostrości i w szumach.
http://www.photographybay.com/2009/11/3 ... mparisons/
Czy mogą to być aż takie duże różnice ze względu że A550 ma nowszą matryce ?
kuraq napisał(a):
Na dzień dzisiejszy to pewnie mało możliwe, ale odnowiona Minolta 35/2 z nowymi powłokami i SSM, to jedno z dwóch szkieł, którego mi w naszym FF systemie brakuje
W Canonie jest. Z tym, że nie ma USM, w sumie to u nas na śrubokręt lub z SAM'em też byłby bardzo łakomym kąskiem;]
Tylko kompletuj tak, zeby na a200 nie męczyć się z nieprzydatnymi(dla Ciebie) ogniskowymi na aps-c
kuraq napisał(a):
W Canonie jest. Z tym, że nie ma USM, w sumie to u nas na śrubokręt lub z SAM'em też byłby bardzo łakomym kąskiem;]
Każdy ma swoje priorytetyMisiek025 napisał(a):
Dla mnie focenie to nadal jedna wielka nauka tego fachu i jak bym coś myślał o tym jako zarobek to i tak w przyszłości taka A500 lub A550 z dobrym szkiełkiem była by jako backup do FF. Więc w grę wchodzi jedno jak dla mnie dobre szkło na APS-C (16-105 lub 17-50). A potem na coś pod FF ( 50 1.4 i inne dobre szkiełka minolty )
kris napisał(a):
jest i to tania. Ale? Ale dziwne, że wszyscy moi znajomi kanonowcy FF w ogóle o niej nie wspominają i jak kupuja to 1.4
kuraq napisał(a):
kris napisał(a):
jest i to tania. Ale? Ale dziwne, że wszyscy moi znajomi kanonowcy FF w ogóle o niej nie wspominają i jak kupuja to 1.4
U nas jest 50/1,7 i też tanie, ale wielu ludzi wybiera 50/1.4. Dlaczego? Bo jest lepsze(i nowe ).
Są osoby, których nie stać na wyłożenie ponad 4000zł na 35/1.4 u nas(już o 5 w C nie mówię:P) i uważam, że pełnoklatkowe 35/2 bardzo dobrze wpisywałoby się w wizję systemu z tanią pełną klatką(a850);]
Witam
Właśnie planuję złapać ostatni model z dostępnych w serii a500 lub a550
czytam, że niby to to samo poza wyświetlaczem i kilkoma pixelami na matrycy, a potem widzę to na forum:
Misiek025 napisał(a):
http://www.photographybay.com/2009/11/3 ... mparisons/" target="_blank
lordkain napisał(a):
i kilkoma pixelami na matrycy
Wszystko to prawda, co Lajam napisał, jednak mam wrażenie, że A500 użyta do testów ma lekki BF (oglądam na netbooku i mogę się mylić), co potęguje wrażenie "lepszości" A550.
a nie idzie to w ten sposób, że wraz ze wzrostem upakowania matrycy rośnie ilość szumów?
tą teorię słyszałem nie raz. stąd np Nikon d700 nie ma chama doładowanej matrycy i temu niby jest mistrzem "nieszumienia". ??