- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
A55 Niewłaściwy akumulator. Użyj prawidłowego modelu
Witam,
posiadam SLT-A55 z oryginalnym akumulatorem. Nie jest nowy ale dotychczas działał bez problemów. Ostatnio potrzebowałem użyć zasilacza, zakupiłem na amazonie ale niestety po zainstalowaniu pojawił mi się napis jak w temacie 😞
Niestety po wyjęciu zasilacza i włożeniu akumulatora, cały czas jestem informowany o niewłaściwym.
Czy może ktoś się orientuje, co może być za to odpowiedzialne? Czy jest jakieś zabezpieczenie w aparacie, które można zresetować, czy coś się uszkodziło, czy może bateria przypadkiem się zużyła w tym samym czasie?
Zanim zainwestuję parę stów w kolejną, chciałbym spróbować dowiedzieć się, z czym sie mierzę
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Witam,
Sugeruję skontaktować się z autoryzowanym serwisem, gdzie przeprowadzą kompleksową analizę problemu i zaproponują rozwiązanie. Najbliższy serwis możesz znaleźć tu: https://locator.sony/pl_PL/servicecenters/?zoom=5&latitude=52.16045&longitude=19.33594
Pozdrawiam
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
A orientuje się Pan jaki jest koszt takiej ekspertyzy?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Jest możliwe, że zakupiony akumulator jest...nieoryginalny, mimo opakowania wyglądającego złudząco podobnie do tego właściwego. Przez pewien czas na polskim portalu aukcyjnym nie sposób było kupić oryginału, a właśnie bardzo ładnie wykonane podróbki. Akumulator powinien kosztować około 200 zł. Jeśli jest podejrzanie tani (ok 60-70 zł) to na 99% mamy podróbkę. I właśnie wtedy aparat może wyświetlić komunikat o "niewłaściwym aku".
Pozdrowienia
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Tylko ja tego akumulatora używałem wcześniej i wszystko było git. Dopiero po podłączeniu w jego miejsce zasilacza i otrzymaniu komunikatu o niewłaściwym akumulatorze, zainstalowałem spowrotem swój (dotychczas działający). Ale niestety błąd pojawił się również i nie chce zniknąć.
Może to styki?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
@blucha napisał(a):
Tylko ja tego akumulatora używałem wcześniej i wszystko było git.
Może to styki?
To możliwe. Nie zaszkodzi wyczyścić.
daj znać jak poszło.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Ekspertyza jest darmowa,ale płacisz za kuriera którego oni przysyłają.
Raz naprawią fatalnie a raz świetnie.
Naprawiam tam obiektywy Zeiss’a i albo zrobią dobrze albo niedobrze.
Zawsze jednak drogo.
Baterie…
Witamy w polsce
Jest tak:
To że zapłacisz w salonie Sony 370zl za akumulator,nie oznacza ,że kupiłeś oryginalny.
W polsce wystarczy (i tak jest również z kartami pamięci),że importer zapłaci cło i podatek od podróbek i już w cudowny sposób badziew z aliexpress staje się legalnym oryginałem
Ja kupuję albo w niemczech,ewentualnie w AF Marcotec.
Koszt taki sam,a mam pewność,że ogniwa nie uszkodzą mi aparatu czy kamery.
Te zamienniki można ryzykować do jakiegoś tam oświetlenia,chociaż też szkoda jak padnie elektronika lampy.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Się okazało się, że jest uszkodzenie płyty głównej. Więc aparat na części 😞