anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Film poklatkowy i obiektyw 55-300mm

ROZWIĄZANE
profile.country.pl_PL.title
druczek
Poszukiwacz

Film poklatkowy i obiektyw 55-300mm

Wraz z nadejściem wiosny planuję kręcić film metodą poklatkową. Zbieram wszelkie rady i informacje na temat sprzętu, techniki itp.

Gdzieś już udało mi się wyczytać że filmy metodą poklatkową najlepiej robić strzelając zdjęcia co 2-3 sekundy

w dzień, a w nocy co 30 sekund. Nie wiem czy to jest prawda bo nie robiłem jeszcze żadnej próby.

Potrzebuję wyzwalacz z interwałometrem, znalazłem do nikona ale do alfy (ja posiadam A55) niestety nie znalazłem. Czy coś takiego w ogóle jest? Mam pilota Sony-dslr1 ale on chyba nie ma takiej funkcji?

Proszę abyście podzielili się ze mną swoim doświadczeniem i sugestiami.  :smileygrin:

Tak już przy okazji, ostatnio poszedłem do Sony Centre ponieważ chciałem zobaczyć obiektyw sony 55-300mm (ten za ok. 1400 złotych). Gdy się o ten obiektyw zapytałem pana który był przy kasie otrzymałem odpowiedź że pierwszy raz słyszy o tym obiektywie i że obiektyw zaczynający się od ogniskowej 55 kosztował by nie mniej niż 2500 złotych… Po chwili ciszy pan zapytał się mnie czy nie pomyliłem z ogniskową 75-300. Odpowiedziałem że nie i wyszedłem. Obiektyw zamówiłem w komputroniku.

Pozdrawiam druczek

A i jeśli nie w tym forum umieściłem temat to proszę o przeniesienie i przepraszam :wink:

Message was edited by: druczek

Message was edited by: -Nagata-

wyedytowano dane osobiste

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Zaakceptowane rozwiązania
profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

Jeżeli chodzi o wężyki z interwałem to Szfendak już Ci dał odpowiedź (tak na marginesie tego typu akcesorium różni się tylko wtyczką więc jeżeli masz troszkę zdolności manualnych i troszeczkę orientujesz się na lutowaniu to przerobienie wężyka z Canona czy Nikona lub dorobienie przejściówki do systemu Sony to 10 minut roboty).

Filmy poklatkowe - podejrzewam, że też dużo informacji na ten temat jest w internecie. Natomiast co do interwałów czasowych to nie wydaje mi się, żeby to, co podałeś było prawdą. Interwały czasowe według mnie zależą od tematu, co chcesz fotografować, jak szybko to co fotografujesz się zmienia, jak szybko się porusza. Przecież na to co jaki czas będziesz naciskał migawkę nie ma znaczenia czy będziesz fotografował w dzień czy w nocy jeżeli tematem twojego filmiku ma być np. rosnący kwiat. Znaczenie ma jak szybko będzie on rósł i jak bardzo płynnie chcesz jego wzrost pokazać (no tu może troszkę przesadziłem, bo kwiat będzie rósł przy świetle więc fotografowanie będzie głównie w dzień, gdy jest światło) le chodzi o to, że nie ma reguł dotyczących interwałów w zależności od ilości światła. Takie przekonanie może się brać z tego, że w nocy mniej się dzieje, nocy nie warto pokazywać więc mniej klatek to szybciej mijająca niekorzystna pora.

Co do oceny zdjęć to trudny temat. Jest kilka fajnych zdjęć ale większość to takie pstryki pamiątkowe. Nie, nie mam nic przeciwko tego typu zdjęciom, są potrzebne i nawet gdy ktoś je prezentuje na swojej stronie, na blogu z odpowiednimi komentarzami to O.K. ale nie proś o ocenę takich zdjęć (no chyba, że o technikę tylko chodzi a nie o treść).

Zauważyłem, że na niektórych zdjęciach woda się wylewa lub przewracają się drzewa czy domy (nie zwracasz uwagi na pion i poziom). Zdjęcia kota w domu - balans bieli do poprawy i naświetlanie skopane (chyba korzystałeś z automatycznego pomiaru i lampa a właściwie żarówka widoczna przez klosz oszukal pomiar przez co kota nie widać). W wielu zdjęciach jest zbyt dużo szczegółów, nie ma tematu przewodniego, nie pokazujesz na co zwrócić uwagę.

Ja wybrałbym najlepsze zdjęcia ze strony, wstawiłbym je jako galerię a pozostałe niech funkcjonują na blogu. I fotografowałbym dalej nie przejmując się komentarzem jakiegoś gostka z forum Sony podpisującego się p...o.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

6 ODPOW. 6
profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

Jeżeli chodzi o wężyki z interwałem to Szfendak już Ci dał odpowiedź (tak na marginesie tego typu akcesorium różni się tylko wtyczką więc jeżeli masz troszkę zdolności manualnych i troszeczkę orientujesz się na lutowaniu to przerobienie wężyka z Canona czy Nikona lub dorobienie przejściówki do systemu Sony to 10 minut roboty).

Filmy poklatkowe - podejrzewam, że też dużo informacji na ten temat jest w internecie. Natomiast co do interwałów czasowych to nie wydaje mi się, żeby to, co podałeś było prawdą. Interwały czasowe według mnie zależą od tematu, co chcesz fotografować, jak szybko to co fotografujesz się zmienia, jak szybko się porusza. Przecież na to co jaki czas będziesz naciskał migawkę nie ma znaczenia czy będziesz fotografował w dzień czy w nocy jeżeli tematem twojego filmiku ma być np. rosnący kwiat. Znaczenie ma jak szybko będzie on rósł i jak bardzo płynnie chcesz jego wzrost pokazać (no tu może troszkę przesadziłem, bo kwiat będzie rósł przy świetle więc fotografowanie będzie głównie w dzień, gdy jest światło) le chodzi o to, że nie ma reguł dotyczących interwałów w zależności od ilości światła. Takie przekonanie może się brać z tego, że w nocy mniej się dzieje, nocy nie warto pokazywać więc mniej klatek to szybciej mijająca niekorzystna pora.

Co do oceny zdjęć to trudny temat. Jest kilka fajnych zdjęć ale większość to takie pstryki pamiątkowe. Nie, nie mam nic przeciwko tego typu zdjęciom, są potrzebne i nawet gdy ktoś je prezentuje na swojej stronie, na blogu z odpowiednimi komentarzami to O.K. ale nie proś o ocenę takich zdjęć (no chyba, że o technikę tylko chodzi a nie o treść).

Zauważyłem, że na niektórych zdjęciach woda się wylewa lub przewracają się drzewa czy domy (nie zwracasz uwagi na pion i poziom). Zdjęcia kota w domu - balans bieli do poprawy i naświetlanie skopane (chyba korzystałeś z automatycznego pomiaru i lampa a właściwie żarówka widoczna przez klosz oszukal pomiar przez co kota nie widać). W wielu zdjęciach jest zbyt dużo szczegółów, nie ma tematu przewodniego, nie pokazujesz na co zwrócić uwagę.

Ja wybrałbym najlepsze zdjęcia ze strony, wstawiłbym je jako galerię a pozostałe niech funkcjonują na blogu. I fotografowałbym dalej nie przejmując się komentarzem jakiegoś gostka z forum Sony podpisującego się p...o.

siemko79
Początkujący

Sprzęt jakikolwiek byle robił względnie ostre fotki najlepiej w RAW-ach.

Interwałometr

Program do składania, np. AE

Czas naświetlania zależy od tematu danej sceny, szybkości poruszania się obiektów(jeśli takie są) oraz od końcowego efektu jaki chcesz uzyskać. Na przykład poruszających się ludzi można robić w trybie ciągłym(continous) z naświetlaniem 1s. Choć robi się to również dodając 1s interwał - to jest najczęściej stosowany czas dla poruszających się ludzi. Jeśli chcesz uzyskać szybszy ruch na filmie to wydłużasz czas naświetlania. Co do robienia zdjęć w nocy to 30s uzywa się najczęściej do robienia timelapsów gwiazd:

http://vimeo.com/31578045

Ale w timelapse nocny możesz robić równie dobrze z naświetlaniam 1s - zależy co chcesz uzyskać :slight_smile:

Jeśli robisz coś komercyjnie to radzę zacząć testy bo możesz się nieźle przejcechać ustawiając złe parametry do danego tematu.

Kompletną wiedzę na ten temat przekazuje w necie Patryk Kizny z Wrocławia, opisuje na swoich stronach cały workflow ze szczegółami - radzę to wykuc na blachę :wink:

powodzenia!

Message was edited by: siemko79

Message was edited by: siemko79

A99V + 24-70 ZA
druczek
Poszukiwacz

Niestety nigdzie nie mogę dostać tego obiektywu :\

Czy może ktoś wie czm jest to spowodowane?

Sony już go nie produkuje a może ma jakieś problemy z dostawami?

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

Ja znalazłem tak na szybko w 4 punktach. Oczywiście nie kontaktowałem się ze sklepami więc może nie ma ich do pomacania ale nigdzie nie jest napisane "towar niedostępny". A żeby nie reklamować sklepów to na priv przesłałem adresy.

druczek
Poszukiwacz

@piotruso

Dzięki Ci bardzo!

Z czterech spróbuje w dwóch, używanego raczej nie chcę (chyba że w ostateczności :smileywink:) a w jednym wysyłka za pobraniem 30zł więc dość dużo :|

Ale w każdym razie wielkie dzięki! :)

Pozdrawiam druczek