Podziel się wrażeniami!
Może macie pomysł ? (jak w temacie)
Potrzebuję ustawić jedną z puszek (albo A700 albo 900-kę) na statywie
i "zlecić" jej wykonywanie pojedynczych zdjęć co 5-15 minut, przez około 4 godziny.
Drugiej puszki będę używał osobiście.
Dodam, że fotki dotyczą konkursu wiolonczelowego, gdzie każdy z uczestników siada
w tym samym miejscu i warunki oświetleniowe także są identyczne.
Są piloty z interwałem (podpinane do gniazda wężyka spustowego) - na alle - zresztą tu gdzieś też niedawno były linkowane - jedyne wyjście. Albo pożyczyć Dynaxa 7D
Dzięki Tadziu
To już jakaś furtka.
Rozejrzę się za tymi... interwałami.
Szacuneczek
Jeśli masz możliwość zostawienia komputera razem z aparatem np. laptopa to można użyć standardowego programu Remote Camera Control.
W nowszych wersjach ma on funkcję interwałów o dość szerokich ustawieniach.
Macie jakieś nowsze RCC nowsze do a900, bo w tym co mam to tylko co 10s, a potrzebował bym tak co 2.
wujektrzysiek napisał(a):
Może macie pomysł ? (jak w temacie)
Potrzebuję ustawić jedną z puszek (albo A700 albo 900-kę) na statywie
i "zlecić" jej wykonywanie pojedynczych zdjęć co 5-15 minut, przez około 4 godziny.
Na wiolonczelę tobym się nie pchał z 900-ką z interwałem. Klapie to jak diabli, a przy muzyce poważnej to przeszkadza. Lepiej, jak będziesz mieć pełną kontrolę nad momentem zrobienia zdjęcia.
Wiolonczela jest dużo głośniejsza niż lustro
Nie robiłbym zdjęć w okresach ciszy pomiędzy muzyką
Krzysztof napisał(a):
Wiolonczela jest dużo głośniejsza niż lustro
Nie robiłbym zdjęć w okresach ciszy pomiędzy muzyką
jestem trochę szalony i lubię wykorzystywać rzeczy przeznaczone do zupełnie innego celu więc w prosty i tani sposób można zrobić we własnym zakresie interwałometr
Potrzebny jest automatyczny odświeżacz powietrza ... -1869.html" target="_blank
i kabel z wtyczką do wyzwalania
Na warsztacie mam układ elektroniczny z odświeżacza Merida na scalaku 74HC4060. Jest to generator i 14-stopniowy licznik/dzielnik dwójkowy. W chwili obecnej ustawione są czasy 5-10-20 min + regulacja taktu generatora (do 3 h)ale bez problemu daje to się przerobić na czasy 20sek do parunastu godzin (pozostałe wyjścia). Cena scalaka to 1 pln, schematy można znaleźć w necie. Zasilanie 2do6V więc albo 2-3 baterieAAA, albo np. aku od telefonu 3,6V
przykładowy schemat:
count.gif
oczywiście to dla tych co lubią takie wyzwania i potrafią podłubać w elektronice