Podziel się wrażeniami!
Witam,
Czy ktoś ma problem ze zbytnim grzaniem Sony NEX?
Najmocniej grzeje po lewej stronie w okolicach logo WIFI, w okolicy mocowania aparatu góra, lewo, dół i pod ekranem LCD.
Nie parzył, nie wyłączał się z przegrzewania, ale był naprawdę ciepły. Zrobiłem upgrade firmware do 1.01 i jakby mniej grzało, niemniej jednak nie spotkałem się wcześniej z taką przypadłością w aparatach czy kamerach.
Pozdrawiam
Piotr
Nie chcę nawet myśleć że trafiłem na felerny egzemplarz, sprzedawca w sklepie przy mnie rozpieczętował pudełko, więc model jest fabrycznie nowy.
Zmierzyłem, pod ekranem LCD jest 45st.C, okolice mocowania obiektywu 37-38, reszta aparatu 33. Przed aktualizacją firmware było jeszcze cieplej.
Przy najbliższej okazji sprawdzę, jak jest w innych aparatach 5R.
Jedno jest pewne: w celu wyświetlania podglądu na żywo (na ekranie) wykorzystywana jest matryca, która służy do robienia zdjęć. Ciągłe odczytywanie danych z dużej (rozmiarowo) matrycy musi powodować podwyższenie temperatury. Jest to widoczne zwłaszcza podczas nagrywania filmów, ale jak widać - nie tylko wtedy.
Trudno mi ocenić nie mając Twojego aparatu i innego modelu, czy coś jest nie tak. Pamiętaj jednak, że zawsze w razie wątpliwości masz możliwość skorzystać z naprawy gwarancyjnej (o ile serwis uzna, że coś jest nie tak z Twoi aparatem).
Wiem że mam gwarancję, ale nie lubię nowych rzeczy oddawać do serwisu, dlatego pytam na forum o odczucia innych użytkowników Sony NEX 5R. Jak nic nie dowiem, to wybiorę się do sklepu z moim aparatem i porównam pirometrem temperatury aparatów 5R z wystawy.