anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Ile widać przez lustro w A55?

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

Ile widać przez lustro w A55?

Dzięki uprzejmości i zaangażowaniu Rafikiego mieliśmy okazję zobaczyć mechanizm lustra wymontowany z aparatu A55. Na własne oczy mogłem przekonać się ile światła dociera do matrycy.

42 ODPOW. 42
profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

ileszek napisał(a):

ale w A55 duszki niestety żyją.

ciekawe że w Polsce jeszcze nie udało się wywołać żadnego ducha choć wykonano paręset tysięcy zdjęć A33/55

profile.country.en_GB.title
Deviant.
Użytkownik

Najistotniejszym problemem jest w tej całej sytuacji to, że ludziom chce się oglądać powiększenia po 300% i szukać wszelkich skaz...
Z jednej strony ludziska szukają duszków i innych duperelków a z drugiej strony zakładają na obiektywy filtry UV, które powodują ten sam problem - światło odbija się od przedniej soczewki i dalej od filtra powodując dublowanie punktów świetlnych - bardzo podobna sytuacja.
Zająć się powinni robieniem zdjęć a zresztą - co rusz będąc w księgarni widzę tytuły pozycji książkowych typu: Jak robić lepsze zdjęcia, poradnik PhotoShop'a, więc wszelkiej maści duszki nie powinny stanowić problemu... :slight_smile:

profile.country.pl_PL.title
ileszek
Początkujący

NIe trzeba robić powiększeń powyżej 100% aby je widzieć.
Ale mój wpis nie był po to aby dyskutować o uciążliwości tej jakby niebyło wady. Ale nie można udawać że problem nie isnieje, próbując obrócić temat w żart. Może dzięki temu znajdą się ludzie i pokażą swoje zdjęcia o których SZFENDAK nic nie wie.

profile.country.PL.title
rezasurmar
Użytkownik

Koń jest jak każdy widzi, dziwni są ludzie którzy będą się doszukiwać takich mało istotnych szczegółów. Z tego co mi wiadomo a33 i 55 jest skierowany raczej dla amatora. Osobiście żadnych duszków nie zauważyłem, większy wpływ na jakość zdjęć, który od razu rzuca się w oczy to obiektyw czy filtr, co dało mi się ostatnio we znaki przy bardzo ostrym słońcu, na zdjęciu tło zaczęło wyglądać co najmniej dziwnie na Sigma 70-300 DG Macro, przy ustawieniu na 300mm i trybie macro.
A robiąc zdjęcia w nocy kitem, jakoś żadnych duchów nie wywołałem, może dlatego że nie mam w zwyczaju oglądać zdjęć przy powiększeniu x10 bo i po co.
Nie twierdze że lustro nie ma wpływu na obraz bo na pewno ma, trawestując słowa kabaretu dudek, praw fizyki pan nie zmienisz i nie bądź pan rura, nie bądź pan rura i nie pękaj pan. Więc standardowo ~wężykiem ~wężykiem :).

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

ileszek napisał(a):

Może dzięki temu znajdą się ludzie i pokażą swoje zdjęcia o których SZFENDAK nic nie wie.

czekam z ooooooogromną niecierpliwością, choćby na jedno (jedno wiosny nie czyni)

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

ludzie potrafią wywołać duchy "zwykłymi" lustrzankami viewtopic.php?f=38&t=7067

ileszek
Początkujący

SZFENDAK napisał(a):

ludzie potrafią wywołać duchy "zwykłymi" lustrzankami viewtopic.php?f=38&t=7067" target="_blank

Co prawda to prawda, ale takie błędy są do uniknięcia w przyszłości.
Ja piszę o błędach wynikających z niedoskonałości sprzętowej. Drążę temat aby wypowiedzieli się użytkownicy A55, ponieważ interesuje mnie częstotliwość tych zdarzeń, jako potencjalnego nabywcy czegoś na poziomie 7 a o wielkości i wadze nadającej się do dalekich podróży (A77?).

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

ileszek napisał(a):

Ja piszę o błędach wynikających z niedoskonałości sprzętowej. Drążę temat aby wypowiedzieli się użytkownicy A55, ponieważ interesuje mnie częstotliwość tych zdarzeń, jako potencjalnego nabywcy czegoś na poziomie 7 a o wielkości i wadze nadającej się do dalekich podróży (A77?).

Jak możesz przeczytać w załączonym wątku częstotliwość zdarzeń typu "duchy" bliska jest zeru (jeżeli nie równa). :c20
A tak na poważnie: nie twierdzę, że "duch" nigdy nie wystąpi ale w normalnym użytkowaniu jakoś nie bardzo chce się ujawnić. Korpus jest już w posiadaniu kolegów z Sony i udostępniany na przeróżnych pokazach i szkoleniach od prawie 3 miesięcy. W tym czasie zostało zrobionych naprawdę multum zdjęć w najprzeróżniejszych warunkach (sam byłem teraz z kolegami z forum na plenerze, gdzie fotografowaliśmy w dzień i w nocy, przy słońcu i przy lampach). Nikt nigdzie nie powiedział ani nie napisał o duchach ani słowa. A czy myślisz, że gdyby to było codzienne zjawisko to fora nie grzmiałyby od niezadowolonych klientów? Duch pojawił się na zagranicznym forum raz, może dwa (nie znam języka więc nie czytam tamtych for i stron testowych), nie wiem czy wyszedł podczas pracy w normalnych warunkach czy podczas testów w laboratorium. Możesz więc odpowiedzieć sobie na pytanie o częstotliwość występowania zjaw.

ileszek
Początkujący

Bardzo rozsądna wypowiedź. Takich właśnie odpowiedzi na wątpliwości uczestników forum należałoby oczekiwać od moderatorów.
Z dużym prawdopodobieństwem jest to marginalny problem nowej konstrukcji ale zauważalny przez strony testowe (od tego przecież one są). Na stronie dpreview jest zdjęcie zrobione w terenie, a nie poszukiwanie odblasków w studio.
I dobrze, producent powinien wiedzieć że użytkownicy zauważają niedociągniecia w tym co sprzedaje, wcale nie za małe pieniądze. Bagatelizowanie problemu, choćby był marginalny nie służy niczemu. A tak jest większa szansa na szybszą poprawę, jeżeli jest taka możliwa.

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

ileszek napisał(a):

Takich właśnie odpowiedzi na wątpliwości uczestników forum należałoby oczekiwać od moderatorów.

o tym wszystkim było w pierwszym wątku na temat A33/55
wystarczy chcieć przeczytać

ileszek napisał(a):

Na stronie dpreview jest zdjęcie zrobione w terenie, a nie poszukiwanie odblasków w studio.

tak owszem doszukali się i był to jedyny przypadek jak domniemam na parę milionów
cały czas czekam na udowodnienie kiedy się któremuś z użytkowników uda wywołać ducha

ileszek napisał(a):

Bagatelizowanie problemu, choćby był marginalny nie służy niczemu.

nie ma problemu jak nie ma dowodów, będą dowody będzie problem a szukanie na siłę nie wywoła duchów, równie dobrze można powiedzieć że wszystkie aparaty są uszkodzone bo nie robią zdjęć w całkowitych ciemnościach i AF nie działa
idź do sklepu weź aparat do ręki zrób 30 zdjęć, znajdź kilka duchów i jeszcze je pokaż a przyznam Ci rację że ten aparat to porażka