Podziel się wrażeniami!
Dzięki uprzejmości i zaangażowaniu Rafikiego mieliśmy okazję zobaczyć mechanizm lustra wymontowany z aparatu A55. Na własne oczy mogłem przekonać się ile światła dociera do matrycy.
ileszek napisał(a):
ale w A55 duszki niestety żyją.
Najistotniejszym problemem jest w tej całej sytuacji to, że ludziom chce się oglądać powiększenia po 300% i szukać wszelkich skaz...
Z jednej strony ludziska szukają duszków i innych duperelków a z drugiej strony zakładają na obiektywy filtry UV, które powodują ten sam problem - światło odbija się od przedniej soczewki i dalej od filtra powodując dublowanie punktów świetlnych - bardzo podobna sytuacja.
Zająć się powinni robieniem zdjęć a zresztą - co rusz będąc w księgarni widzę tytuły pozycji książkowych typu: Jak robić lepsze zdjęcia, poradnik PhotoShop'a, więc wszelkiej maści duszki nie powinny stanowić problemu...
NIe trzeba robić powiększeń powyżej 100% aby je widzieć.
Ale mój wpis nie był po to aby dyskutować o uciążliwości tej jakby niebyło wady. Ale nie można udawać że problem nie isnieje, próbując obrócić temat w żart. Może dzięki temu znajdą się ludzie i pokażą swoje zdjęcia o których SZFENDAK nic nie wie.
Koń jest jak każdy widzi, dziwni są ludzie którzy będą się doszukiwać takich mało istotnych szczegółów. Z tego co mi wiadomo a33 i 55 jest skierowany raczej dla amatora. Osobiście żadnych duszków nie zauważyłem, większy wpływ na jakość zdjęć, który od razu rzuca się w oczy to obiektyw czy filtr, co dało mi się ostatnio we znaki przy bardzo ostrym słońcu, na zdjęciu tło zaczęło wyglądać co najmniej dziwnie na Sigma 70-300 DG Macro, przy ustawieniu na 300mm i trybie macro.
A robiąc zdjęcia w nocy kitem, jakoś żadnych duchów nie wywołałem, może dlatego że nie mam w zwyczaju oglądać zdjęć przy powiększeniu x10 bo i po co.
Nie twierdze że lustro nie ma wpływu na obraz bo na pewno ma, trawestując słowa kabaretu dudek, praw fizyki pan nie zmienisz i nie bądź pan rura, nie bądź pan rura i nie pękaj pan. Więc standardowo ~wężykiem ~wężykiem .
ileszek napisał(a):
Może dzięki temu znajdą się ludzie i pokażą swoje zdjęcia o których SZFENDAK nic nie wie.
SZFENDAK napisał(a):
ludzie potrafią wywołać duchy "zwykłymi" lustrzankami viewtopic.php?f=38&t=7067" target="_blank
ileszek napisał(a):
Ja piszę o błędach wynikających z niedoskonałości sprzętowej. Drążę temat aby wypowiedzieli się użytkownicy A55, ponieważ interesuje mnie częstotliwość tych zdarzeń, jako potencjalnego nabywcy czegoś na poziomie 7 a o wielkości i wadze nadającej się do dalekich podróży (A77?).
Bardzo rozsądna wypowiedź. Takich właśnie odpowiedzi na wątpliwości uczestników forum należałoby oczekiwać od moderatorów.
Z dużym prawdopodobieństwem jest to marginalny problem nowej konstrukcji ale zauważalny przez strony testowe (od tego przecież one są). Na stronie dpreview jest zdjęcie zrobione w terenie, a nie poszukiwanie odblasków w studio.
I dobrze, producent powinien wiedzieć że użytkownicy zauważają niedociągniecia w tym co sprzedaje, wcale nie za małe pieniądze. Bagatelizowanie problemu, choćby był marginalny nie służy niczemu. A tak jest większa szansa na szybszą poprawę, jeżeli jest taka możliwa.
ileszek napisał(a):
Takich właśnie odpowiedzi na wątpliwości uczestników forum należałoby oczekiwać od moderatorów.
ileszek napisał(a):
Na stronie dpreview jest zdjęcie zrobione w terenie, a nie poszukiwanie odblasków w studio.
ileszek napisał(a):
Bagatelizowanie problemu, choćby był marginalny nie służy niczemu.