Podziel się wrażeniami!
Dzięki uprzejmości i zaangażowaniu Rafikiego mieliśmy okazję zobaczyć mechanizm lustra wymontowany z aparatu A55. Na własne oczy mogłem przekonać się ile światła dociera do matrycy.
rezasurmar napisał(a):
Tu pod słońce robione, co prawda słońce jest górnym lewym rogu, ale dosyć ostre było http://rezasurmar.deviantart.com/art/Jesien-186680691, jedyne co widać to refleksy od soczewek w obiektywie Sigma 70-300 DG Macro. Dokładniejsze dane w exifie.
No ja to wiem , że to blik, bo też żadnych duchów nie udało mi się wywołać.
Ale jak ktoś już wcześniej powiedział, w sprzyjających warunkach to na każdym szkle i każdej lustrzance można uzyskać bliki, przepalenia, duchy, czy co tam jeszcze malkontenci wymyślą.
Chciał bym mieć tyle czasu i chęci by tak ghostbustersować i doszukiwać się przy 100krotnych cropach wad w każdej fotce .
Normalnie jak na forum audiohobby.pl, jak szukałem jakie słuchawki kupić, się zaraz okaże że skład chemiczny paska na szyję ma wpływ na to jakie nam zdjęcia wychodzą.
Może lustra pół-przepuszczalne powinno sony udeptywać raciczkami bomajskich knurów, to aura się zmniejszy i duchy się stracą.
rezasurmar napisał(a):
Chciał bym mieć tyle czasu i chęci by tak ghostbustersować i doszukiwać się przy 100krotnych cropach wad w każdej fotce :).
Może lustra pół-przepuszczalne powinno sony udeptywać raciczkami bomajskich knurów, to aura się zmniejszy i duchy się stracą. :lol: :lol:
Chwilowo aura nie sprzyja testom i polowaniu na duchy, ale wcześniejsze fotki miasta wieczorową porą przy ostrych światłach ulicznych nie ujawniły nic w moim egzemplarzu co mogło by nosić znamiona paranormalne .
PS. A o bombajskich knurach przypomniało mi się przez ta sytuację, mój znajomy miał zwyczaj tak mawiać, jak ktoś szukał dziury w całym.
PS2, jak tylko zrobi się pogoda i chęci będą to poszukam możliwie najbardziej nawiedzonych miejsc, chodź by z tego powodu, że lubię znać granicę możliwości własnego sprzętu.
Przepraszam za off-topa. Jestem tu od kilkunastu minut (na Waszym forum) i podchodząc sceptycznie po przeczytaniu kilku tematów przełamałem się. Okazuje się że jednak można stworzyć forum, na którym nie wychwala się pod niebiosa swego sprzętu a wręcz przeciwnie, można i trochę ponarzekać... Uffff, kamień mi z serca spadł. Ja jestem na etapie zmiany z 4/3 w wykonaniu E-3 na ... albo A55 albo A580. Kolejna sprawa jest taka że jeszcze pół godziny temu byłem zdecydowany aby brać A580 bo jest bardziej profesjonalny ale brak AF w trybie video zaważył na tym że chyba jednak wezmę A55. Pozdrawiam Was i cieszę się że do Was zawitałem. Podoba mi się Wasza dyskusja o problemach ze sprzętem. Uwierzcie, Wasze forum jest wyjątkowe w przeciwieństwie do forów tematycznych innych firm...gdzie rządzi TWA.
Hej.
PS Musze kupić kartę i udać się do MM celem zrobienia kilku fotek jednym i drugim aparatem.
Biorąc pod uwagę, że w obydwu tych aparatach jest taka sama matryca, raczej nie zauważysz różnicy - szczególnie w szybkim teście, na terenie sklepu. A tak naprawdę, jest ona pomijalna w normalnym użytkowaniu.xt6000 napisał(a):
Musze kupić kartę i udać się do MM celem zrobienia kilku fotek jednym i drugim aparatem.
xt6000 napisał(a):
...rządzi TWA co jest gorsze od Talibów i wielbicieli Radia Maryja razem wziętych....
xt6000 napisał(a):
Przepraszam za off-topa. Jestem tu od kilkunastu minut (na Waszym forum) i podchodząc sceptycznie po przeczytaniu kilku tematów przełamałem się. Okazuje się że jednak można stworzyć forum, na którym nie wychwala się pod niebiosa swego sprzętu a wręcz przeciwnie, można i trochę ponarzekać... Uffff, kamień mi z serca spadł. Ja jestem na etapie zmiany z 4/3 w wykonaniu E-3 na ... albo A55 albo A580. Kolejna sprawa jest taka że jeszcze pół godziny temu byłem zdecydowany aby brać A580 bo jest bardziej profesjonalny ale brak AF w trybie video zaważył na tym że chyba jednak wezmę A55.
@Kris, Ty tu rzadzisz - wyedytowane.
Owszem, jeśli mowa o puszcze to na pewno ani A55 ani A580 nie da rady sobie z E-3, tylko że... puszką się fotek nie robi Tak właśnie działa marketing Olka a ja się na to złapałem. Wiesz, z przyjemnością odpuszczę sobie tą pancerną, uszczelnianą, wielką i ciężką puszkę na rzecz innej, mniejszej, plastikowej która NIE SZUMI tak że nic nie widać oprócz kaszy w ISO 6400 oraz jeszcze jeden mały szczegół - brak czysto białego koloru. Wiedziałeś o tym ? O tym się nie mówi głośno ale temat wadliwie zaprojektowanej matrycy Olka jak najbardziej istnieje. Ona fizycznie nie daje sobie rady i zarzuca puprpurą tam gdzie się tylko da. Ja już przez to przechodziłem, próbowano fotki przerabiać w PS i... Sony wypada znacznie lepiej pod tym względem. Dlaczego Sony ? Akurat byłem z osobą, która miała ze sobą A350 i robiła fotki ze szkiełkiem 55-200 typu kit a ja miałem E-3 ze szkiełkiem 50-200 SWD o jasności 2.8-3.5 i wiesz co wyszło ? Nie będę pisał bo znowu musiał bym edytować posty...wieczorem poprawka. Fotki nieba z dużym czasem naświetlania hahaha. Myślałem że go podpalę! Znowu wypadł gorzej! Następnego dnia sesja nad wodą pod słońce... przejść tonalnych w E-3 znieść nie mogę...
Każdy ma swoje zdanie, ja mam własnie takie. Nigdy więcej Olka! No, z wyjątkiem endoskopów bo tam się sprawdzają najlepiej
ja nie rządzę. Ja tylko sprzątam.xt6000 napisał(a):
@Kris, Ty tu rzadzisz - wyedytowane.
xt6000 napisał(a):
Owszem, jeśli mowa o puszcze to na pewno ani A55 ani A580 nie da rady sobie z E-3, tylko że... puszką się fotek nie robi Tak właśnie działa marketing Olka a ja się na to złapałem. Wiesz, z przyjemnością odpuszczę sobie tą pancerną, uszczelnianą, wielką i ciężką puszkę na rzecz innej, mniejszej, plastikowej która NIE SZUMI tak że nic nie widać oprócz kaszy w ISO 6400 oraz jeszcze jeden mały szczegół - brak czysto białego koloru. Wiedziałeś o tym ? O tym się nie mówi głośno ale temat wadliwie zaprojektowanej matrycy Olka jak najbardziej istnieje. Ona fizycznie nie daje sobie rady i zarzuca puprpurą tam gdzie się tylko da. Ja już przez to przechodziłem, próbowano fotki przerabiać w PS i... Sony wypada znacznie lepiej pod tym względem. Dlaczego Sony ? Akurat byłem z osobą, która miała ze sobą A350 i robiła fotki ze szkiełkiem 55-200 typu kit a ja miałem E-3 ze szkiełkiem 50-200 SWD o jasności 2.8-3.5 i wiesz co wyszło ? Nie będę pisał bo znowu musiał bym edytować posty...wieczorem poprawka. Fotki nieba z dużym czasem naświetlania hahaha. Myślałem że go podpalę! Znowu wypadł gorzej! Następnego dnia sesja nad wodą pod słońce... przejść tonalnych w E-3 znieść nie mogę...
Każdy ma swoje zdanie, ja mam własnie takie. Nigdy więcej Olka! No, z wyjątkiem endoskopów bo tam się sprawdzają najlepiej
@xt6000
widzę, że przywiązujesz sporo uwagi do jakości obrazowania
tu masz porównanie - http://img690.imageshack.us/img690/1892/a55vsa580.png