anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Jaki obiektyw? A300

Ruda------
Początkujący

Jaki obiektyw? A300

Więc tak. Za jakiś czas będę chciała nabyć nowy obiektyw do mojego sony alfa 300 (jak na razie jest z kitem 18-70). I właśnie jako, że jeszcze nie jestem zbytnio rozeznana w różnorodnościach obiektywów chciałam spytać co polecacie. Chciałabym fotografować naturę a w szczególności różne ptaki, sarny i ogólnie zwierzęta, czasem pewnie również krajobrazy (jak mniemam potrzebny będzie teleobiektyw). Więc co możecie polecić dla laika?(który jest uparty i z czasem wszystkiego się nauczy ;) )

53 ODPOW. 53
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Tadeusz napisał(a):

A Sigma 70-300, też nie kręci. Mordką ;)

Mordką może nie, ale filtrem tak, zresztą podobnie jak flinta. ;)

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

krzyho4 napisał(a):

ok sorki , ze pozwolilem sobie napisac swoje uwagi

Luzik - wyrażamy po prostu swoje zdanie. Mnie nie przeszkadza - Tobie może być niewygodnie.

------------------------------
fotoamator
profile.country.en_GB.title
ela71-----
Początkujący

:c3 Zaraz to ja będę kręciła mordką- od tego waszego technicznego języka :shock: . Zrobiłam wczoraj kilka fotek moją nową armatką- zobaczyłam niebo w porównaniu z moim "kitusiem". Ale i tak go cenię bardzo za to , co udło mi się z niego wcześniej wycisnąć... 8-)

PS. Nadal proszę o rady : jakie filtry , jaka lampa do mojego kompleciku? :c7

profile.country.pl_PL.title
Starosta.
Początkujący

ela71 napisał(a):

Szalejesz dziewczyno :smileyrolleyes:
Jeżeli chodzi o lampę to HVL 42 będzie bardzo dobrą opcją dla Ciebie :smileythumbsup:
W razie czego możesz sobie pójść do Sony Center, Fotojoker czy innego sklepu foto i ją pomacać ;)

Pozdrawia Starosta :grin:
profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

ela71 napisał(a):

:c3 Zaraz to ja będę kręciła mordką- od tego waszego technicznego języka
Wybacz naszą dyskusję, ale jak podejdziesz na spokojnie, to... tam też sa informacje ;)

O lampie Starosta napisał.
Filtry... w zasadzie do amatorskiej (i nie tylko) fotografii "niezbędne" sa dwa: Polaryzacyjny kołowy (PPL) i połówkowy szary. No, może jeszcze pełny szary, do wydłużenia czasu migawki - przydaje się statyw.
Filtry mogą być nakręcane, ale w miarę przybywania obiektywów okazuje się, że maja różne średnice przedniego gwintu (kit - 55mm, Sigma - 58mm, itd.), więc koszty rosną. Pozornie mniej wygodnym sposobem, ale uniwersalnym i duużo tańszym jest system Cokin P. Kupuje sie mocowanie i redukcje do poszczególnych obiektywów (grosze) i po jednym filtrze każdego rodzaju - bo pasuje na wszystkie obiektywy.
Poszukaj na forum, było dużo na temat filtrów, Cokin, itp.
I korzystaj z Google, jak trafiasz w naszych "dyskusjach" na nieznany termin - to pomaga! :D
Udanych zdjęć!
(pochwal się w galerii)

------------------------------
fotoamator
ela71-----
Początkujący

Sprawdziłam cenę lampeczki- od 838 zł w górę. Mój Mikołaj zbankrutuje , albo przyniesie ją dopiero Zajączek :c8 :c2 . Ale nadal czekam na praktyczne porady- czego sięwystrzegać jak ognia, bo szkoda czasu na robienie głupot. :bulb:

ela71-----
Początkujący

: Udanych zdjęć!
(pochwal się w galerii)

A jak taką galeryjkę założyć? bo wiem gdzie , ale zmniejszenie zdjęć do 29 kb sprawia mi kłopot niemały... :c3 . To samo z awatarkiem....

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

ela71 napisał(a):

A jak taką galeryjkę założyć? bo wiem gdzie , ale zmniejszenie zdjęć do 29 kb sprawia mi kłopot niemały... :c3. To samo z awatarkiem....

jak założyć opisane zostało tutaj: LINK
zmniejszać można np. irfan view, picasa, gimp, fast stone
do rozmiaru 256KB, a nie 29kb

Starosta.
Początkujący

Galerię zakładamy w dziale Foto Galeria :)

Zapoznaj się z Zasady wstawiania zdjęć do Foto Galerii Forum Sony :)

A co do zmniejszania zdjęć polecam Ci FastStone Image Viewer ;) Sam używam i jestem zadowolony :thumbsup:

Edit: kris był szybszy :P

Pozdrawia Starosta :grin:
ela71-----
Początkujący

Starosta! A jak to zrobić aby pod moim postem pokazywały się takie napisy jak Ty masz? (sony alfa, cytat itp - link do fotogalerii...) :c7