Podziel się wrażeniami!
Witam zamierzam kupic i nie wiem którą wybrac zastanawiałem się nad SLT-A55VY / DSLR-A580Y / NEX-5D lub te same modele lecz w wersji z obiektywem 18-55, a z czasem, zapotrzebowaniem i przyplywem gotowki dokupilbym 55-200. Chciałem jeszcze zapytac jakie jest zastosowanie obiektywu 18-55 a jakie 55-200. I moja prośba jest taka czy mogłlibyście mi coś doradzic nie koniecznie z tego co wymieniłem wyżej czekam też na inne sugestie i rady. Na koniec dodam jeszcze, że będzie to moja pierwsza . Dziękuję i pozdrawiam.
Na forum jestem od niedawna, ale już zauważyłem, że charakteryzujesz się dużą agresją wobec innych forumowiczów, krytykując każdy przejaw luźnej dyskusji który nie zgadza się z Twoimi poglądami Lajam... Z całym szacunkiem, ale... Przecież ja tylko mu proponuję rozwiązanie, a decyzja i tak należy do niego... Każdy ma jakąś opinię, która nie bierze się z powietrza... Ja przedstawiam swoją, ty przedstawiasz swoją, i taki atak, z wytykaniem braków w warsztacie, jest chyba nie na miejscu...
Nie kieruję się uprzedzeniami, bo obiektywu używałem!
Co do argumentów... Już samo wykonanie obiektywu pozostawia wiele do życzenia. Jego jakość optyczna też nie jest najlepsza... Zauważyłem, że dużo lepiej sprawuje się z Alfą 200... Zdjęcia mają zwyczajnie dużo lepszą jakość, i detale są lepiej odwzorowane. W przypadku Alfy 55, nie wiem czy wpływa na to rozmiar matrycy, czy też coś innego, ale detale są zwyczajnie kiepskiej jakości... Po zakupie zestawu A55 z 1855 rozważałem sprzedaż 18-55 czy 18-70... z racji tego, zrobiłem jego dokładne porównanie z obiektywem 18-70, oraz ze swoją Sigmą 17-70... I zdecydowanie test wypadł na korzyść 18-70, który daje dużo lepszy według mnie stosunek cena jakość. 1855 to obiektyw który został opracowany pod kątem ceny. Miał być tani, żeby opłacało się go dodawać do zestawów z aparatem. W praktyce nie jest zły, ale jego jakość powoduje, że bardzo szybko osoba, która nie używa aparatu do zrobienia zdjęć na rodzinnej imprezie, lub wypadzie ze znajomymi postanowi go zmienić...
Uprzedzam więc naszego zainteresowanego, że w dość krótkim czasie 1855 przestanie spełniać jego oczekiwania, co będzie się wiązało ze zmianą obiektywu... Patrząc na to, skoro wykłada się trochę gotówki na zestaw foto, to może lepiej wyłożyć jej trochę więcej? Tak czy inaczej będzie musiał kiedyś ten obiektyw wymienić...
MikiPL napisał(a):
Jego jakość optyczna też nie jest najlepsza... Zauważyłem, że dużo lepiej sprawuje się z Alfą 200... Zdjęcia mają zwyczajnie dużo lepszą jakość, i detale są lepiej odwzorowane. W przypadku Alfy 55, nie wiem czy wpływa na to rozmiar matrycy, czy też coś innego, ale detale są zwyczajnie kiepskiej jakości...
Uprzedzam więc naszego zainteresowanego, że w dość krótkim czasie 1855 przestanie spełniać jego oczekiwania, co będzie się wiązało ze zmianą obiektywu... Patrząc na to, skoro wykłada się trochę gotówki na zestaw foto, to może lepiej wyłożyć jej trochę więcej? Tak czy inaczej będzie musiał kiedyś ten obiektyw wymienić...
MikiPL napisał(a):
Na forum jestem od niedawna, ale już zauważyłem, że charakteryzujesz się dużą agresją wobec innych forumowiczów
MikiPL napisał(a):
Nie kieruję się uprzedzeniami
MikiPL napisał(a):
Uprzedzam więc naszego zainteresowanego, że w dość krótkim czasie 1855 przestanie spełniać jego oczekiwania, co będzie się wiązało ze zmianą obiektywu...
MikiPL napisał(a):
Patrząc na to, skoro wykłada się trochę gotówki na zestaw foto, to może lepiej wyłożyć jej trochę więcej? Tak czy inaczej będzie musiał kiedyś ten obiektyw wymienić...
Lajam napisał(a):
Proszę o wskazanie przejawów tej agresji. Tylko konkretnie proszę.
To, że nie przyjmujesz krytyki swoich argumentów i odbierasz to jako atak na swoją osobę to już Twój problem.
Lajam napisał(a):
ale nie wiem jak później połączyć je w ps żeby on był kilak razy na focie .
MikiPL napisał(a):
... Ale prawda jest taka, że optyka plastikowa, nigdy nie będzie miała lepszej jakości niż szklana, bo wynika to z właściwości fizycznych obydwu materiałów...
Tak, też jestem ciekaw, skąd wniosek o plastikowych soczewkach...
Pewnie stąd, że lekki jest
Soczewki - nie wiem, ale resory na pewno plastikowe.
MikiPL napisał(a):
optyka plastikowa, nigdy nie będzie miała lepszej jakości niż szklana, bo wynika to z właściwości fizycznych obydwu materiałów...
Okey... Przyznaję... napisałem bzdurę... Wyczytałem to kiedyś na optycznych, i chyba zbyt ufnie podszedłem do tego
MikiPL napisał(a):
Na forum jestem od niedawna, ale już zauważyłem, że charakteryzujesz się dużą agresją wobec innych forumowiczów, krytykując każdy przejaw luźnej dyskusji który nie zgadza się z Twoimi poglądami Lajam...
MikiPL napisał(a):
Jeden z tematów w poradach:Lajam napisał(a):
ale nie wiem jak później połączyć je w ps żeby on był kilak razy na focie .
Zastanawia mnie zawsze zasadność inwestowania w Photoshopa przy całkowitej nieznajomości choćby jego podstaw.
Wystarczy utworzyć nową warstwę, skopiować drugie zdjęcie do tej nowej warstwy, a potem np. Gumką wymazać trochę tego nałożonego zdjęcia tak, żeby postać z pierwszego była widoczna. Gumki warto używać przy kryciu 50% żeby było widać gdzie wymazać. Potem przywracamy krycie na 100%, spłaszczamy obrazek i voila.
Krzysztof napisał(a):
Soczewki - nie wiem, ale resory na pewno plastikowe.
MikiPL napisał(a):
optyka plastikowa, nigdy nie będzie miała lepszej jakości niż szklana, bo wynika to z właściwości fizycznych obydwu materiałów...
Nie wiem, gdzie to wyczytałeś, ale nie czytaj więcej takich "rewelacji".
Jeżeli czytasz - nie publikuj, bo wprowadzasz w błąd innych.
MikiPL napisał(a):
Okey... Przyznaję... napisałem bzdurę... Wyczytałem to kiedyś na optycznych, i chyba zbyt ufnie podszedłem do tego