anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Nowa A300 i kłopoty z dopasowaniem własnych ustawień

Par_Dez
Początkujący

Nowa A300 i kłopoty z dopasowaniem własnych ustawień

Witam !
Kupiłem 2 dni temu Sony A300 i co - ano czuję się b.zawiedziony.
Miałem dotychczas kompakta Fuji s5800 , tam b.szybko mogłem opanować
instrukcję i próbować robić zdjęcia.
W A300 z przyswojeniem sobie instrukcji może zająć i 3 miesiące , tym bardziej
że - nie negując oczywistej przewagi lustrzanki nad kompaktem - aby zrozumieć
praktycznie jak działa dana opcja trzeba poświęcić sporo czasu.
Poza tym nie wiem dlaczego po włączeniu LV aby ustawić ostrość AF-S to niewiele
widać na tym monitorku , także lepiej korzystać z wizjera.
Przy małym ISO strasznie mrówczy na ekranie (zdjęcie wychodzi prawidłowe),także za udane
to nie jest.
Może ktoś zna jakąś metodę w miarę optymalną do ustawienia i zapisania swoich ustawień.
A może ktoś podzieli się swoimi uwagami.
Jednak fotografowanie starymi analogami było prostsze i łatwiejsze.No ale - rozumiem - nowa
technologia cyfrowe musi być bardziej skomplikowana.

40 ODPOW. 40
profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

Jednak fotografowanie starymi analogami było prostsze i łatwiejsze.No ale - rozumiem - nowa
technologia cyfrowe musi być bardziej skomplikowana.

tu nie ma żadnych komplikacji
jeśli fotografowałeś analogiem to nie powinieneś mieć problemów z opanowaniem maszyny
doszło kilka opcji które ułatwiają życie(zmiana ISO, balans bieli, podgląd)
z przyswojeniem sobie instrukcji może zająć i 3 miesiące

instrukcję do A700 przejrzałem po trzech miesiącach użytkowania
Miałem dotychczas kompakta Fuji s5800 , tam b.szybko mogłem opanować
instrukcję i próbować robić zdjęcia.

też nim czasem robiłem zdjęcia(około 10 tyś)
zmień przyzwyczajenia
częściej używaj wizjera a LV się czasem tylko przydaje
Przy małym ISO strasznie mrówczy na ekranie (zdjęcie wychodzi prawidłowe),także za udane
to nie jest.

przy LV pracuje malutka matryca która przetwarza obraz to taki dodatek dla wygody w pewnych momentach
Może ktoś zna jakąś metodę w miarę optymalną do ustawienia i zapisania swoich ustawień.
A może ktoś podzieli się swoimi uwagami.

zwykle pracuję w priorytecie przysłony
dodatkowo ustawiam wartość ISO i balans bieli w zależności od warunków oświetlenia

Par_Dez
Początkujący

To prawda cały mój problem polega na trudności ze zmianą przyzwyczajeń i nawyków.
Co do LV to fakt , lepiej korzystać z wizjera.
Najtrudniej mi załapać gdy np.tryb M lub A i chcę zmienić wartość EV , wtedy się gubię bo
jak się zorientowałem to również ważne są ustawienia w menu gdy jest tryb P to aby
móc ustawić PA trzeba zmienić "zmiana funkcji pokrętła regulacyjnego" , czyli kłopot bo to
już zajmuje trochę czasu.Już się gubię w tym wszystkim.Dobrze że mogę zwrócić te chłam
do sklepu.

Creatoor
Początkujący

Witam
Kupiłem 2 dni temu Sony A300 i co - ano czuję się b.zawiedziony.

Cierpliwy to to nie jesteś...
Miałem dotychczas kompakta Fuji s5800 , tam b.szybko mogłem opanować instrukcję i próbować robić zdjęcia.

Dlatego to się nazywa idiotkamera
W A300 z przyswojeniem sobie instrukcji może zająć i 3 miesiące

Musiałbyś widzieć moją minę jak pierwszy raz kupiłem Photoshopa i wyjąłem z pudła instrukcję...
tym bardziej że - nie negując oczywistej przewagi lustrzanki nad kompaktem - aby zrozumieć praktycznie jak działa dana opcja trzeba poświęcić sporo czasu.

To kwestia praktyki i doświadczenia a nie braku umiejętności czy skomplikowania. Do niedawna posługiwałem się innymi lustrzankami niż Sony, gdy pierwszy raz wziąłem do ręki A300 robiłem zdjęcia intuicyjnie, masz jednak rację, że trzeba przeanalizować instrukcję i praktycznie poznać szczegóły. Dla nowicjusza będzie to kilka tygodni (miesięcy to chyba przesada) a dla wyjadacza kilka dni. Ale cóż, nawet maszynka do mielenia mięsa ma instrukcję obsługi)
Poza tym nie wiem dlaczego po włączeniu LV aby ustawić ostrość AF-S to niewiele widać na tym monitorku , także lepiej korzystać z wizjera.

??? Ja z tym nie mam problemów. Może masz rozregulowane ustawienia wyświetlacza?
Przy małym ISO strasznie mrówczy na ekranie

Nie zauważyłem związku ISO z obrazem na ekranie
Może ktoś zna jakąś metodę w miarę optymalną do ustawienia i zapisania swoich ustawień. A może ktoś podzieli się swoimi uwagami.

Gdzieś tu jest wątek na temat ustawień... Trza poszukać
Jednak fotografowanie starymi analogami było prostsze i łatwiejsze

Zgadzam się.... Pranie na tarce też a jednak babcia kupiła sobie pralkę...
No ale - rozumiem - nowa technologia cyfrowe musi być bardziej skomplikowana.

Nie koniecznie...

Edit.
Szfendak to się nazywa poświęcenie... :smileyhappy:

profile.country.pl_PL.title
Firianus
Początkujący

Dobrze że mogę zwrócić te chłam
do sklepu.

Jeżeli wygłaszasz taką opninię to ja powiem tak...
zwróć swoją wiedzę fot. do sklepu, bo jest za słaba :smileyevil:

Creatoor
Początkujący

Już się gubię w tym wszystkim.Dobrze że mogę zwrócić te chłam
do sklepu.

Tylko błagam nie kupuj sobie samochodu! :c7 Z Elementarzem też miałeś takie problemy?

profile.country.pl_PL.title
BuBu__
Początkujący

Dlaczego nazywasz swój aparat chłamem tylko dlatego, że w ciągu 2 dni nie opanowałeś instrukcji?
Dla mnie też problematycznym było przjście z kompakta na lustrzankę, wiele razy wertowałam instrukcję obsługi, ba, nosiłam ją w torbie aby w każdym momencie móc do niej zerknąć. Jest tu więcej funkcji, ale dają też one więcej możliwości - spokojnie, bez pośpiechu, mnie też wiele zajęło aby dojść do tego w jakim trybie najwygodniej robi mi się zdjęcia, gdzie, kiedy i jakie ustawienia zmieniać.
Trzeba czasu.
Życzę cierpliwości, pozdrawiam.

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

polecam jeszcze ten wątek :thumbsup: viewtopic.php?f=30&t=3349" target="_blank

Par_Dez
Początkujący

Dlaczego nazywasz swój aparat chłamem tylko dlatego, że w ciągu 2 dni nie opanowałeś instrukcji?
Dla mnie też problematycznym było przjście z kompakta na lustrzankę, wiele razy wertowałam instrukcję obsługi, ba, nosiłam ją w torbie aby w każdym momencie móc do niej zerknąć. Jest tu więcej funkcji, ale dają też one więcej możliwości - spokojnie, bez pośpiechu, mnie też wiele zajęło aby dojść do tego w jakim trybie najwygodniej robi mi się zdjęcia, gdzie, kiedy i jakie ustawienia zmieniać.
Trzeba czasu.
Życzę cierpliwości, pozdrawiam.

Może mi podpowiesz dlaczego gdy mam ustawiony tryb P to na monitorku mogę ustawić po
przyciśnięciu do połowy spustu migawki , puszczeniu i kręcąc kółkiem mam np. Ps (gdy priorytet czasu ustawiony w menu lub Pa gdy przysłony) , a w wizjerze też to powinno być , a nie ma - dlaczego.Poza tym trzymanie np. jednocześnie dwóch przycisków do wygodnych nie należy , w tym aparacie tak jest napisane w instrukcji.

Creatoor
Początkujący

Poza tym trzymanie np. jednocześnie dwóch przycisków do wygodnych nie należy , w tym aparacie tak jest napisane w instrukcji.

A konkretnie których i w jakim celu?